Tips

Seizoensgroenten in januari

Recepten met seizoensgroenten in januari: bacon uienjam, pastinaaksoep, pompoensoep, pumpkin spice latte

De winter is hét seizoen van ovenschotels, stamppotten en soepen. Hiervoor gebruik je natuurlijk het liefst de groenten die in het seizoen zijn. Die smaken op dit moment het allerlekkerst én ze zijn ook nog eens goedkoper dan groenten die niet in het seizoen zijn. De seizoensgroenten in januari zijn:

Aardappel, aardpeer, bloemkool, boerenkool, groene selder, knolselder, koolraap, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, radijs, rammenas, rode biet, rodekool, roodlof, savooikool, schorseneren, spinazie, spruiten, uien, veldsla, warmoes, winterpostelein, witlof, witte kool, wortel.

Hieronder licht ik er een aantal voor je uit.

Denk je aan de winter, dan denk je aan boerenkool. Ik wel in ieder geval! ALs er iets bij de winter hoort is het deze groene groente. Heerlijk in een stamppot, maar ook als salade, ovenschotel en zelfs als soep! Boerenkool is ook nog eens ontzettend gezond. Boerenkool heeft een hoog ijzergehalte rijk aan vitamine A en C en zit vol antioxidanten. Boerenkool bevat meer calcium dan melk en meer ijzer dan rundvlees! Daarnaast is het een groente die laag is in koolhydraten en relatief vol van vezels. Ik snap wel dat boerenkool als superfood wordt gezien.

Een van de andere seizoensgroenten in januari is de pastinaak. Pastinaak is een wit-gele wortel met een lekkere anijsachtige smaak. De pastinaak wordt ook wel witte wortel genoemd. Gezien de vorm en kleur heel begrijpelijk. Vroeger werd het veel gebruikt, daarna jarenlang wat minder en tegenwoordig is pastinaak weer aan een opmars bezig. Je kunt het heel veelzijdig gebruiken. Zo kun je er chips van maken, maar ook stamppot of pastinaaksoep. Schoonmaken van een pastinaak gaat hetzelfde als bij een wortel: door de uiteinden af te snijden, te schillen en daarna blokjes te snijden. Zo makkelijk is het. Geen reden om de pastinaak nog voorbij te lopen in de winkel.

Pompoen is familie van komkommers en kalebassen. Pompoen wordt vaak gepureerd gebruikt in verschillende gerechten. De bekendste gerechten zijn pumpkin pie, pompoensoep en pompoencake, maar ook een pumpkin spice latte is erg lekker om zelf te maken. De zaden kun je ook prima drogen, roosteren en als snack eten. Uiteraard kun je een pompoen ook gebruiken tijdens Halloween door deze uit te hollen en met een lichtje erin bij de voordeur te zetten.
Het snijden van een pompoen vind ik zelf altijd het lastigste klusje, maar daar heb ik eerder al een blog vol tips over geschreven. Lees hier hoe je op een makkelijke manier een pompoen snijdt.

Rode bieten, of kroten, zijn donkerrode knollen. Er is een zomer- en een wintervariant, dat maakt dat ze het hele jaar door verkrijgbaar zijn. De zomerbietjes zijn verkrijgbaar van mei tot en met september, de winterbietjes van oktober tot en met april. Ze smaken fris en zoet en hebben een aardse smaak. Bietjes zijn heerlijk in salades, stamppot, als rauwkost of gestoofd!

Er zijn veel verschillende soorten uien, naast de mees voorkomende gele uien heb je rode, witte en roze uien, maar ook sjalotten, zilveruitjes, bosui en ga zo maar door. Elk soort ui heeft een andere smaak. De gele ui is pittig, de witte zoet en bosui is zacht van smaak. Voor lek gerecht kun je dus een andere ui gebruiken. Daarnaast schijnt het eten van uien heel gezond voor je te zijn! Mijn favoriete recept met uien is bacon-uienjam. Zoet en hartig tegelijk!

Koop lokaal en vers:

Als je gebruik wil maken van seizoensgroenten in januari, kies dan voor groenten van lokale markten of boerderijen om de versheid en voedingswaarde te waarborgen. Seizoensgroenten die lokaal worden gekocht, hebben vaak een intensere smaak en behouden meer voedingsstoffen.

Naast seizoensgroenten, is er natuurlijk ook seizoensfruit. Het volgende fruit is het seizoensfruit dat verkrijgbaar is in januari:

Conference peren, Doyenné du comice peren, Gieser wildeman, handsinaasappel, perssinaasappel, Goudreinet appels, banaan, citroenen en ananas.

Lekkere recepten hiermee zijn stoofperen, appeltaart en banaan karamel tarte tartin.

Wil je ook de seizoensgroenten van andere maanden bekijken? Hier vind je alle blogposts over seizoensgroenten.

Dit vind je misschien ook interessant

Ga naar de inhoud