Print opties:

Zuiderse quiche

Zuiderse quiche van bladerdeeg, gevuld met groenten, ei, mozzarella en basilicum

Op Instagram heb ik onlangs de vraag gesteld wie het leuk zou vinden om zijn of haar recept op deze site te delen. Daar werd goed gehoor aangegeven. Deze zuiderse quiche is alweer het vijfde gastrecept in de reeks en ook dit is weer een pareltje! Het recept van deze zuiderse quiche is afkomstig van Ellen, op Instagram bekend als @the_cookingnurse . Koken kan deze Belgische dame, die een opleiding verpleegkunde volgt, zeker! Eerder maakte ik al een recept van haar voor de Swiepswoepswap op Instagram. Ik wist dus vooraf dat ik van Ellen een mooi recept zou krijgen.

Zuiderse quiche

Ik hou van quiches, dus dit gerecht was meteen al een schot in de roos. De bereiding valt alles mee, de smaak is fantastisch én de quiche is zelfs nog iets gezonder dan normaal ook vanwege de combinatie van light room en melk . Gezond of niet, dat maakt bij deze quiche niet uit! Als je er eenmaal van gegeten heb, blijf je aan de gang… Echt een aanrader dus! Je waant je met deze zuiderse quiche op een terras in Spanje, Portugal of Italië door de kruiden die er aan zijn toegvoegd.

Makkelijk

Ik vind een hartige taart altijd ideaal om te maken als ik restjes groenten over heb. Bijvoorbeeld deze zuiderse quiche als ik paprika over heb of een groentequiche waar je alles in kwijt kunt. Ook als je weinig tijd hebt is een quiche lekker makkelijk. Je kunt het prima van tevoren klaarmaken. Zorg dat het deeg in de vorm ligt, dat de groenten klaar zijn, maak een eimengsel en bakken maar. Laat de quiche afkoelen, zet het goed afgedekt in de koelkast en warm 'm op in de oven als je de quiche wilt eten. Wat ik vaak doe is dat ik de quiche de avond ervoor al maak. Samen met het eten van die dag. De quiche staat toch in de oven, dus je hebt er verder geen omkijken meer naar.

Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijd
Kooktijd: 90 min Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Porties 6
Beste seizoen Zomer
Wat heb je nodig?
  • 1 vel bladerdeeg
  • 2/3 rode paprika
  • 2/3 groene paprika
  • 1/2 courgette
  • 200 milliliters room (light)
  • 150 milliliters melk
  • 1 bol mozarella
  • 3 eieren
  • 200 gram spekreepjes
  • Gedroogde rozemarijn
  • verse basilicum
  • peper en zout
  • knoflookpoeder
Aan de slag
  1. Verwarm de oven op 180 graden.

  2. Snij de groenten in blokjes. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en zet 15 minuten in de oven. Dit om te zorgen dat ze iets uitdrogen, zodat je niet teveel vocht in de quiche krijgt.

  3. Bak de spekjes gaar in een pan en laat uitlekken op een bordje met keukenpapier.

  4. Leg het bladerdeeg op bakpapier in een ronde vorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Snij eventuele overtollige randjes af.

  5. Klop de eieren los samen met de melk en de room. Voeg vervolgens ook de gedroogde rozemarijn toe. Breng verder op smaak met peper, zout en knoflookpoeder.

  6. Meng de gedroogde groenten uit de oven en de spekjes met het eiermengsel. Giet vervolgens op het bladerdeeg.

  7. Scheur stukjes van de mozzarella en beleg op de bovenkant van de quiche. Hou nog ongeveer 1/3 van de bol over voor later.

  8. Zet de quiche ongeveer 40 minuten in de oven op 180 graden. Controleer na de baktijd of de quiche gaar is door er met een mes of prikker in te prikken. Komt je mes of prikker schoon uit de quiche, dan is deze gaar. Is je mes of prikker niet schoon, dan kun je nog wat baktijd toevoegen.

  9. Werk af met nog wat stukjes mozzarella en verse basilicumblaadjes!

    Eet smakelijk!

Keywords: Ei, Paprika, Courgette, Bladerdeeg, Spek, Kruiden

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram en tag @nandaskeuken !