Zongedroogd zijn deze tomaten officieel niet, maar gedroogd in de oven zijn ze minstens zo lekker. Gebruik de verse zongedroogde tomaten door de pasta, in salades of op brood. Als je ze eenmaal zelf hebt gemaakt, dan wil je ze echt niet meer uit een potje uit de winkel!

Zongedroogde tomaten

Zelf tomaten drogen is ontzettend makkelijk en lekker. In de zon kan je in Nederland tomaten drogen, maar dat duurt even. Daarbij kun je dat het best buiten doen en moeten de tomaten constant in de zon liggen. Best een opgave. Gelukkig kun je de oven ook heel goed gebruiken om zongedroogde tomaten te maken. Je kunt de temperatuur reguleren en daardoor heb je sneller resultaat dan dat je buiten zou drogen.

De temperatuur van de oven is belangrijk, 110 graden is meer dan voldoende. Controleer tussendoor af en toe hoe het er voor staat, het zou zonde zijn als het verbrandde tomaatjes worden. Zelf gebruik ik het liefst cherry trostomaten om te drogen. Die hebben van zichzelf al een lekker kruidige smaak en qua formaat zijn ze ook top. Heb je liever andere tomaten, dan kan dat uiteraard ook!

Bewaren

Zelf bewaar ik zongedroogde tomaten het liefst in een weckpot op kamertemperatuur. Op deze manier blijven ze zeker twee weken houdbaar, als je maar een schone pot gebruikt. Kook de pot even goed uit in een pan kokend water. Ongeveer twintig minuten is voldoende om het potje volledig te desinfecteren. Spoel het deksel en de rubberen ring goed af met kokend water en laat alles goed aan de lucht drogen.

Laat de tomaten een half uurtje goed afkoelen voor je ze in de pot doet. Door de pot met tomaten af te vullen met olijfolie en wat kruiden toe te voegen, houden ze hun smaak. Gebruik een schonen vork of lepel als je de tomaten uit de pot haalt, dan blijven ze het langst goed.

In de koelkast

De pot met zongedroogde tomaten hoeft niet in de koelkast bewaard te worden, maar het kan wel. Waar je wel rekening mee moet houden is dat, als je de pot in de koelkast zet, er witte vlokken of bolletjes kunnen ontstaan. Geen paniek! Het is geen schimmel of bederf. Wat zijn de witte bolletjes bij de zongedroogde tomaten dan wel? Het zijn stollingen van de olijfolie. Als olijfolie te koud wordt kan er stolling optreden. Haal je de pot weer uit de koelkast en komt de olie weer op kamertemperatuur, dan verdwijnen ook de stollingen.

Waar kun je de zongedroogde tomaten allemaal voor gebruiken? Bijvoorbeeld in gevulde courgettes of voeg ze toe aan het basisrecept voor focaccia voor extra veel smaak!

Zongedroogde tomaten

Kooktijd 200 minuten Totale tijd 3 uren 20 minuten
Zongedroogde tomaten op olijfolie met knoflook en rozemarijn
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 1 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 110 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Halveer de cherrytomaten en leg ze met de bolle kant naar onder op de bakplaat.

  3. Strooi het zeezout er overheen, 2 geperste tenen knoflook en de fijngehakte naaldjes van één takje rozemarijn.

  4. Laat de tomaten minstens 3 uur in de oven drogen. Kijk na die tijd hoe ver ze gedroogd zijn. De tomaten zijn het lekkerst als ze nog een beetje sappig zijn.

  5. Laat de gedroogde tomaten afkoelen en bewaar ze in een steriele pot. Giet olijfolie bij de tomaten en stop er drie tenen knoflook en een klein takje rozemarijn bij. Zorg dat de tomaten net onder de olie staan.

    Eet smakelijk!

Keywords: Tomaat, Kruiden, Olijfolie, Knoflook

Share it on your social network

Ga naar de inhoud