Stokbrood met kruidenboter, ik denk dat iedereen dat zo nu en dan wel eens eet! Wist je ook dat het heel makkelijk is om zelfgemaakte kruidenboter te maken? Ik heb met Flora Plant drie verschillende plantaardige kruidenboters gemaakt. Binnen een kwartiertje zijn ze klaar. Daarna zet je ze in de koelkast zodat de smaken er goed in kunnen trekken. Een half uur voor gebruik haal je ze weer uit de koelkast en heb je drie heel romige en smaakvolle kruidenboters voor bij de borrel.
Kruidenboter
Zelfgemaakte kruidenboter is een heerlijke en veelzijdige toevoeging aan talloze gerechten. Of je het nu smeert op een versgebakken stokbrood, smelt over een sappige biefstuk of gebruikt om je gegrilde groenten extra smaak te geven, kruidenboter maakt elk gerecht nét wat specialer. Het beste aan zelf kruidenboter maken is dat je de ingrediënten volledig naar jouw smaak kunt aanpassen. Van klassieke combinaties met knoflook en peterselie tot verrassende smaken met verse citroen of pittige peper, de mogelijkheden zijn eindeloos. In dit recept laten we je zien hoe je eenvoudig je eigen kruidenboter maakt, zodat je altijd kunt genieten van deze smaakvolle favoriet.
Kruidenboter of borrelboter is heerlijk voor op een stokbroodje! Wie eet ze niet bij een barbecue of gewoon bij een borrel? Als bij ons de barbecue aangaat, staat het standaard op tafel. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik de eerste keer erg opzag tegen het zelf maken. Het leek me zoveel gedoe. Hoe ik daar bij kwam weet ik niet, het resultaat was ontzettend lekker en in mum van tijd klaar!
Ik had de boters sneller in de koelkast staan dan dat ik naar de supermarkt zou rijden om een kant en klaar bakje te halen. Inmiddels staat er bijna altijd wel een zelfgemaakte kruidenboter op tafel bij de barbecue of borrel. Zelfgemaakte kruidenboter is ook erg lekker op een borrelbrood of op toast met champignons!
Zelfgemaakte kruidenboter bewaren
De kruidenboters kun je prima van te voren maken. Zelfgemaakte kruidenboter bewaren is eenvoudiger dan je misschien denkt, en met de juiste tips kun je de smaak en versheid optimaal behouden. Na het maken van je kruidenboter is het belangrijk om deze in een luchtdichte verpakking te bewaren. Het liefst gebruik je hiervoor een afsluitbare plastic of glazen bak. Je kunt de kruidenboter in de koelkast bewaren voor maximaal een week. Zorg ervoor dat de kruidenboter altijd goed afgedekt is om te voorkomen dat het andere geuren of smaken opneemt.
Wil je de kruidenboter langer bewaren? Dan is invriezen een uitstekende optie. Verdeel de kruidenboter in porties en wikkel deze in plasticfolie of doe ze in een diepvrieszak. Op deze manier kun je de kruidenboter tot wel drie maanden in de vriezer bewaren zonder dat de smaak achteruitgaat. Wanneer je de kruidenboter wilt gebruiken, haal je simpelweg een portie uit de vriezer en laat je deze op kamertemperatuur komen of ontdooi je het in de koelkast. Zo heb je altijd verse kruidenboter bij de hand wanneer je deze nodig hebt.
De smaken zullen er verder intrekken wat de smaak alleen maar ten goede komt. Let wel op dat dit ook bij de knoflookboter gaat gebeuren, niet iedereen houdt van een hele sterke knoflooksmaak. Ik zou zeggen, probeer het uit en kijk wat jou het best smaakt. Genieten zul je in ieder geval van deze boters en je wilt geen kant en klare bakjes meer, beloofd!
Zelfgemaakte Kruidenboter
Wat heb je nodig?
Aan de slag
Bereiding Kruidenboter
-
Hak de peterselie en de bieslook fijn. Roer 125 gram Flora Plant los en meng de
gehakte kruiden er samen met de citroenrasp door.
Bereiding Rozemarijn-zeezoutboter
-
Hak de rozemarijn grof. Roer 125 gram Flora Plant los en meng er de rozemarijn en een flinke snuf zeezout door.
Bereiding Knoflookboter
-
Pers de tenen knoflook uit en meng deze met 125 gram Flora Plant.
Geniet er van!
Dit recept kwam in samenwerking met Flora Plant tot stand.