Wat ik heerlijk vind op cupcakes of als vulling van een taart is botercrème. Je maakt het supermakkelijk zelf en je kunt het heel goed bewaren. Als je begint met een basisrecept voor botercrème, dan kun je er zelf een mooie kleur of lekkere smaak aan geven. Je kunt bijvoorbeeld een heerlijke witte chocolade botercrème maken, die heel goed past bij speculaas cupcakes.

Witte chocolade botercrème

De naam zegt het al, een botercrème gemaakt met witte chocolade. Daar kun je de mist niet mee ingaan. Tenminste, met de smaak niet. 😉 De botercrème zelf is een ander verhaal. Toch is het helemaal niet zo ingewikkeld hoor! Zolang je de gesmolten witte chocolade maar genoeg laat afkoelen, komt alles helemaal goed. Je kunt de witte chocolade gebruiken die jij het lekkerst vindt. Ik koop meestal een hele grote reep die ik in blokjes breek en au bain marie smelt. Wil je sneller werken, dan kan dat ook. Smelt de chocolade dan in de magnetron. Let wel heel goed op, voor je het weet wordt het zwart.

Poedersuiker

Ik maak witte chocolade botercrème graag met poedersuiker, dat vind ik fijn werken. Toch zul je door het gebruik van poedersuiker een heel klein korreltje in je witte chocolade botercrème houden. Zelf vind ik dat niet zo’n probleem, maar ik kan mij voorstellen dat je liever een supergladde botercrème maakt. In dat geval kun je beter gebruik maken van basterdsuiker. Dat lost helemaal op in de boter waardoor de crème mooi glad is. Net wat jij zelf het fijnst vindt.

Bewaren

Witte chocolade botercrème is heel makkelijk te maken en te bewaren. Je kunt er dus een voorraadje van maken. Als je de crème binnen een dag gebruikt kun je het buiten de koelkast bewaren. Dek het goed af en bewaar het op een koele, droge plek. Je kunt het gelijk gebruiken! Ook de koelkast is een geschikte plek om witte chocolade botercrème te bewaren.

In de koelkast blijft het ongeveer een week goed, maar het wordt wel hard. Haal de botercrème een paar uur voor je het wilt gebruiken uit de koelkast zodat het makkelijker te gebruiken is. Wil je een lekkere voorraad botercrème aanleggen, dan kun je het zelfs in de vriezer bewaren. In de vriezer blijft het drie maanden houdbaar. Haal het een paar uur voor gebruik uit de vriezer en mix het nog even goed door.

Witte chocolade botercrème

Kooktijd 25 minuten Totale tijd 25 minuten
Witte chocolade botercrème
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 1

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Smelt de witte chocolade u bain marie in een glazen kom op een steelpannetje met kokend water. Zorg dat de chocolade helemaal gesmolten is en zet de kom daarna aan de kant zodat de chocolade iets kan afkoelen. Roer zo nu en dan even goed door.

  2. Klop de zachte boter en los met de mixer. Klop net zo lang tot de boter wit wordt.

  3. Voeg lepel voor lepel de poedersuiker aan de boter toe en mix goed door elkaar. Voeg de volgende portie toe als de portie daarvoor goed is opgenomen. 

  4. Voeg de lauwwarme witte chocolade toe en blijf goed mixen tot de chocolade helemaal is opgenomen in de botercrème.

  5. Ten slotte voeg je de slagroom en de vanillesuiker toe. Mix het geheel net zo lang tot de crème zacht aanvoelt. Als je een beetje tussen duim en wijsvinger wrijft zou je geen suikerkorreltjes meer moeten voelen.

    Geniet er van!

Keywords: Chocolade, Boter, Suiker, Melk

Share it on your social network

Ga naar de inhoud