In de lente en de zomer eet ik graag en vaak een salade. Het is licht, het vult goed en je krijgt veel goede voedingsstoffen binnen door de alle groenten, fruit, noten et cetera. Dit keer maakte ik een witlofsalade met appel, rozijnen en walnoten. Het is een supersnel en waanzinnig lekker gerecht!

Witlofsalade

Als het om witlof gaat ben ik een moeilijke eter en dat ben ik niet zo snel. Met witlof is het zo dat ik het warm echt vreselijk vindt. De textuur, de smaak… Ik vind het niks. Rauw daarentegen vind ik het heerlijk. Ik maak er altijd een witlofsalade van. Gelukkig is het het hele jaar door goed verkrijgbaar. Witlof is familie van andijvie, ongelofelijk maar waar. Zelf witlof kweken kan, maar is vrij tijdrovend. Het duurt twee jaar voor witlof geoogst kan worden. Het eerste jaar worden de witlofwortels geteeld. Daarna worden die opgekweekt tot de stronkjes zoals we die kennen. Een andere reden waarom je witlof lastig thuis kunt kweken is dat het het best in het donker groeit. Dat zorgt er voor dat de witlof mooi wit blijft.

Smaak

Zoals ik al schreef, vind ik een witlofsalade heerlijk, maar warme witlof niet zo lekker. Ik weet dat je witlof niet te lang moet koken omdat het anders bitter wordt. Maar zelfs als ik het beetgaar kook, ongeveer 12 minuten, vind ik het ook niet smakelijk. Wat je sowieso niet moet vergeten is om de kern uit de stronkjes moet snijden. Die zijn echt heel bitter. Haal je de kern weg, dan valt het met de bitterheid wel mee. Mijn moeder maakte toen ik klein was ook altijd witlofsalades. Zij maakte de salade met mandarijn, augurk, uitjes en wat dressing. Ook hartstikke lekker.

Bewaren

Gesneden witlof is niet heel goed te bewaren omdat het snel bruin wordt. Toch kun je de witlofsalade die je overhoudt de volgende dag echt nog wel eten. Sprenkel wat citroensap over de witlof, dan verkleurt het minder snel. Dek de salade goed af, bewaar in de koelkast en eet het de volgende dag op.

Witlofsalade

Kooktijd 15 15 mins Totale tijd 15 minuten
Witlofsalade
Porties: 2 Beste seizoen: Zomer

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Wel de rozijnen een kwartiertje in lauwwarm water.

  2. Halveer de stronken witlof in de lengte, verwijder de kernen en snijd de halve stronkjes in repen.

  3. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd de appel in blokjes.

  4. Hak de walnoten grof.

  5. Meng de witlof, appel, rozijnen en walnoten door elkaar en verdeel over de borden.

  6. Meng de yoghurt met de mayonaise en mosterd tot een dressing en verdeel over je salade.

    Eet smakelijk!

Keywords: Witlof, Noten, Appel, Rozijnen, Yoghurt, Mayonaise, Mosterd

Share it on your social network

Ga naar de inhoud