In de zomer eet ik graag salades. Als lunch, als avondmaaltijd of gewoon tussendoor. Salades zijn licht en makkelijk te maken waardoor je met warme buitentemperaturen niet te lang in de keuken bezig hoeft te zijn. Deze watermeloen salade is ook erg lekker en fris als bijgerecht bij een barbecue.

Watermeloen salade

Iedere zomer zie je ze weer in de winkel liggen, de heerlijke watermeloenen. Van groot tot klein en zelfs voorgesneden en in fruitsalades. Ik hou er echt van en haal ze in de zomer dan ook geregeld in huis. Meestal is dat een kleine watermeloen van 1,5 of 2 kilo, dat vind ik net iets handzamer. Voor deze watermeloen salade gebruikte ik daar ongeveer de helft van. Ik heb er voor gekozen om de halve watermeloen uit te hollen met een meloenbolletjeslepel (leuk woord voor scrabble!), maar je kunt de meloen ook in plakken en vervolgens blokjes snijden. Net wat je makkelijk vindt! Van de andere helft kun je heerlijke meloenlimonade maken, of het zo uit de hand eten.

Combinaties

De watermeloen salade kan natuurlijk niet alleen uit meloen bestaan. Daarom heb ik een combinatie gemaakt van producten die ik al in huis had. De combinatie leek mij lekker, dus ben ik er mee gaan experimenteren. In de keuken vond ik aardbeien, feta, munt en rode ui. Dat bleek een match made in heaven te zijn, zeker met een klein beetje balsamicoazijn er overheen! Niet teveel, maar het zurige van de azijn past perfect bij de zoute feta, de pittige rauwe ui en het zoete fruit. Zelfs Koen was enthousiast over de watermeloen salade, terwijl hij absoluut geen fan van balsamicoazijn is!

Bewaren

De watermeloen salade is het lekkerst als je ‘m meteen eet. Je kunt het ook bewaren, maar dan heb je kans dat de feta wat zompig wordt door het sap van de meloen. Toch kan ik mij goed voorstellen dat je de salade in het voren wil maken, bijvoorbeeld als je het serveert bij een barbecue. Zorg dat de bolletjes of blokjes watermeloen goed uitgelekt zijn en zet de watermeloen salade afgedekt in de koelkast. Voeg op het laatst de rauwe rode ui en balsamicoazijn toe. Zo voorkom je dat deze twee smaken gaan overheersen, dat zou zonde zijn.

Kooktijd 10 min Totale tijd 10 minuten Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 2 Beste seizoen: Zomer

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Snijd 5o0 gram watermeloen in blokjes of maak er bolletjes van met een meloenbolletjeslepel, snijd de aardbeien in kwarten.

  2. Verkruimel de feta kaas en snijd de halve rode ui in reepjes. Meng de ui en feta met de aardbeien en watermeloen tot een frisse salade.

  3. Verdeel één eetlepel balsamicoazijn over de salade. Hak wat verse munt fijn en strooi dit er overheen.

    Eet smakelijk!

Keywords: Watermeloen, Aardbeien, Feta, Munt, Balsamicoazijn, Rode ui
Naar de inhoud springen