De dagen worden korter, het wordt kouder. Kortom, het is herfst! Wat is er lekkerder dan heerlijk op de bank met een dekentje en een warme chocolademelk, een heerlijke film kijken? Vrij weinig als je het mij vraagt. De lekkerste warme chocolademelk maak je natuurlijk zelf. Je hebt 10 minuten van je tijd nodig en maar 3 ingrediënten: volle melk, chocolade en zout. Ik leg hier onder met alle liefde uit hoe je het maakt. Dit is wat mij betreft het allerlekkerste warme chocolademelk recept!

Warme chocolademelk

In Nederland is warme chocolademelk met slagroom in de herfst en winter niet meer weg te denken. Of je nu naar een cafeetje, koffiehuis of naar een schaatsbaan gaat, je kunt het eigenlijk overal krijgen. Op sommige plekken zelfs het hele jaar door! Er zijn verschillende manieren om warme chocolademelk te maken. Zo kun je gebruik maken van instant chocolademelkpoeder, cacaopoeder of van chocolade. Ik kies er altijd voor om warme chocolademelk te maken met chocolade. Daarbij gebruik ik volle melk. Dat geeft net iets meer smaak. Wil je trouwens nog iets lekkers bij de warme chocolademelk maken? Wat denk je van gevuld speculaas, gevulde koeken of speculaas cupcakes?

Welke chocolade kies je?

Als je er net als ik voor kiest om warme chocolademelk te maken van chocolade, is natuurlijk de vraag welke chocolade gebruik je dan? Ik zou zeggen, kies de chocolade die jij het lekkerst vindt. Verder zou je ook eens kunnen denken aan chocolade in de smaak karamel zeezout, chocolade met koffiesmaak of iets anders lekkers. Wat ik je wel wil adviseren is om minimaal 50 gram chocolade per mok warme chocolademelk te gebruiken. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar melkchocolade. Dit omdat het je chocolademelk ietsje romiger maakt. Maar heb jij liever pure chocolade, witte chocolade of ruby chocolade? Ook allemaal goed! Kies wat jij het lekkerst vindt!

Zout?

Zoals ik in het begin al aangaf gebruik je voor dit recept, naast volle melk en chocolade, een snufje zout. Ik hoor je denken? Ben je wel helemaal wijs, Nanda? Ja hoor. Er is een hele goede reden om een snufje zout toe te voegen aan zelfgemaakte chocolademelk! Het zout versterkt de smaak van de chocolade, de zoetheid en geeft een vollere smaak aan je warme chocolademelk. Voeg alleen niet teveel toe! Dan heb je een mok vol zoute chocolademelk en zo smakelijk is dat niet. Een klein snufje is voldoende, proef dan even en voeg eventueel nog een heel klein beetje zout toe. Meer toevoegen kan altijd, minder niet. 😉

Tips en tricks

Tot slot nog wat tips! Tip één: verwarm de melk in een steelpannetje en voeg dan pas de chocolade toe. Roer de chocolade wel heel goed door om te voorkomen dat die aanbrandt onderin de pan. Je kunt ook de chocolade in een mok doen en daar de warme melk op gieten. Tip twee: voeg altijd een snufje zout aan de chocolademelk door. Dit haalt de smaak iets meer op. Tip 3: mocht je van echte zoete warme chocolademelk houden, dan kun je altijd nog suiker honing of een andere zoetstof toevoegen. Tip 4: Wil je nou echt helemaal los gaan op je warme chocolademelk? Maak hem dan helemaal af met slagroom, marshmallows, karamel en eventueel nog wat cacaopoeder.

Chocolademelk bewaren

Zelfgemaakte chocolademelk kun je bewaren, maar ik denk niet dat deze chocolademelk dat redt! Houd je toch iets over, zet de afgekoelde chocolademelk dan in de koelkast. Bewaar het niet langer dan 1 dag. Controleer of de chocolademelk door goed te kijken, ruiken en eventueel een beetje te proeven. Ruikt of smaakt het zuur? Zie je klontjes? Dan is het bedorven en kun je de chocolademelk beter weggooien. Maar, zoals gezegd, zover komt het vast niet! Ik maak altijd ongeveer een liter chocolademelk per keer en dat gaat in één middag op.

Warme chocolademelk

Kooktijd 10 minuten Totale tijd 10 minuten
Heerlijke zelfgemaakte warme chocolademelk met maar drie ingrediënten
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 2 Beste seizoen: Herfst

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de melk in een steelpan op laag vuur en breng rustig aan de kook. Roer af en toe even door.

  2. Hak in de tussentijd de chocolade in kleine stukjes. Voeg de chocolade toe als de melk kookt. Doe wel voorzichtig, de hete melk kan opspatten!

  3. Roer de chocolade en de melk goed door tot de chocolade volledig gesmolten is. Voeg dan een snufje zout toe en roer nog een keer heel goed door.

  4. Verdeel de warme chocolademelk over twee mokken en maak af met bijvoorbeeld slagroom, marshmallows en/of cacaopoeder.

    Geniet er van! 

Keywords: Melk, Chocolade, Zout

Share it on your social network

Ga naar de inhoud