Vandaag weer een lekker gastrecept! Deze keer door Inge en Guy van foodblog Kook- Leef- Geniet. Inge en Guy zijn woonachtig in Limburg en nemen je op hun website mee in hun leven vol koken, leven en genieten. Zij scheppen, zoals zij zelf zeggen, plezier in grote kleine dingen. Dat straalt hun site en Instagram wat mij betreft ook echt uit, met veel lekkere recepten, blogs over hun leven, tips over wandelingen, fietstochten en citytrips en zelfs eigen playlists! Heel veelzijdig en heel erg leuk om te snuffelen. Guy gaf mij onderstaand recept om vongole van de barbecue te maken en wat ben ik daar gelukkig mee! Het is heel snel en makkelijk te maken en het smaakt hemels, daar hou ik van. Wederom een aanrader dit…

Vongole van de barbecue

Ik heb wat moeite moeten doen om te ontdekken hoe ik aan vongole kon komen. Gelukkig had ik al eens spaghetti vongole gemaakt, dus ik wist waar ik terecht kon. Als je naar de visboer gaat, dan hebben ze het vaak al wel in de winkel liggen. Zo niet, dan kunnen ze het zonder problemen voor je bestellen. Je kunt vongole niet te lang bewaren, dus hou er rekening mee met je planning. Wil je weten hoe je de schelpen het beste schoon kunt maken? Dat lees je bij het pastarecept. De voorbereiding is het meeste werk, maar daarna heb je in een paar minuten heerlijke vongole van de barbecue. Je zult jezelf en je gasten hiermee blij verrassen.

Bewaren

Vongole koop je vers en dus levend. Hierdoor kun je ze niet lang bewaren. Leg het netje in de koelkast en bewaar ze niet langer dan twee dagen. De kwaliteit gaat hierna snel achteruit, waardoor je meer schelpen weg zult moeten gooien. Dat is zonde. Ruik ook goed, als de vongole een nare geur hebben, kun je ze ook beter niet meer eten. Gekookt zijn de schelpen maximaal twee dagen houdbaar in de koelkast, maar ze zijn het lekkerst als je ze meteen eet.

Vongole van de barbecue

Vongole op de barbecue; venusschelpen met tomaat en kruiden

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Spoel de vongole goed uit, net zolang tot er geen zand meer in het spoelwater zit. Tik even op openstaande schelpen zodat ze dicht gaan. Blijven ze open dan kun je ze beter weggooien. Na afloop geldt het andersom, de schelpen die dan dicht zijn gebleven kun je beter niet eten.

  2. Pel de tomaat en snijd deze in blokjes, hak de knoflook en peterselie fijn.

  3. Leg twee vellen aluminiumfolie van ongeveer 40 cm lang klaar op je aanrecht en bestrijk ze met olijfolie. Leg aan één kant een hoopje tomatenstukjes met daarop peterselie en knoflook. Leg de vongole er op en strooi er wat peper en zout overheen.

  4. Vouw de vellen aluminiumfolie in tweeën, en vouw de zijkanten goed dicht zodat er een zakje ontstaat. Giet een scheut Noilly Prat of droge witte wijn en een scheutje olijfolie in de zakjes en vouw dan de bovenkanten goed dicht. Leg de zakken 4 á 5 minuten op de barbecue.

    Eet smakelijk!

Share it on your social network

Ga naar de inhoud