Heb je zin om een middagje de keuken in te duiken en een lekker zelfgemaakt brood te maken? Dan moet je dit vlechtbrood met hazelnootpasta maken. Het is makkelijk te maken en ziet er geweldig uit. De smaak is top en je kunt het de hele dag door eten. Hou je over? Dan bewaar je het vlechtbrood gewoon in plakjes in de vriezer.
Vlechtbrood met hazelnootpasta
Toen ik onlangs een pakketje thuisgestuurd kreeg met daarin de hazelnootpasta van Bonne Maman, duikelde de ideeën in mijn hoofd over elkaar heen. Heb je de bladerdeeg mummies gezien die ik voor Halloween maakte? Een mooi vlechtbrood met hazelnootpasta móest ik echt een keer maken. Eerder heb ik al eens een soortgelijk iets gemaakt, een kaneel babka. De babka was gevuld met een mengsel van boter, suiker en kaneel. Dit vlechtbrood is dus gevuld met hazelnootpasta. Ik denk dat in bijna alle keukens in Nederland wel een pot te vinden is. Hoe leuk is het om de pasta eens niet óp maar ín je brood te doen. Echt de moeite waard om het te proberen!
Brioche
Dit vlechtbrood doet denken aan een brioche brood. Niet qua vorm, maar qua samenstelling. Brioche is wat meer cake-achtig in vergelijking met brood. Dat komt omdat er extra suiker, eieren, melk en roomboter aan wordt toegevoegd. Dat het op cake lijkt maakt dat je vlechtbrood met hazelnootpasta als ontbijt, lunch of tussendoortje kunt eten.
Het vlechten valt overigens hartstikke mee. Je rolt het deeg uit tot een lange rechthoek en besmeert het met hazelnootpasta. Dan rol je het deeg in de lengte op en snijd de rol doormidden. De twee strengen leg je met één van de uiteinden op elkaar en vervolgens draai je de strengen voorzichtig om elkaar heen. Dan is het alleen nog een kwestie van het brood passend maken voor het cakeblik en dat is alles! Makkelijk toch? In het recept hieronder lees je een meer gedetailleerde beschrijving.
Bewaren
Ik kan me voorstellen dat een vlechtbrood niet in één keer op gaat, daarom is het handig dat je het kunt bewaren. Of je deelt het met familie, vrienden, buren of collega’s. Zelf deel ik het halve vlechtbrood uit en wat er overblijft gaat gedeeltelijk in de vriezer. Dan snijd ik er plakjes van en deze doe ik per twee in een zip-lock zakje. De zakjes gaan in de vriezer, waar je de plakjes brood langere tijd goed kunt bewaren. Als je er van wilt eten, dan haal je een zakje uit de vriezer en laat je die ontdooien.
Het lekkerst is het om het vlechtbrood nog even op te warmen in een voorverwarde oven. Op 180 graden, ongeveer 8 minuten.
Vlechtbrood met hazelnootpasta
Wat heb je nodig?
Aan de slag
-
Verwarm de melk tot lauwwarm en los de gist hierin op. Zet even apart.
-
Meng de bloem met het zout.
-
Kluts de eieren en voeg deze met de melk en gist toe aan het bloem-mengsel.
-
Kneed 10 minuten goed door (met de keukenmachine of een mixer met deeghaken) en voeg de boter blokje voor blokje toe.
-
Maak een bal van het deeg, leg het in een ingevette kom en dek af met een schone doek. Laat anderhalf uur rijzen op kamertemperatuur.
-
Bekleed een cakeblik met bakpapier. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 30 bij 40 cm.
-
Besmeer het deeg met hazelnootpasta, laat aan de randen ongeveer 1 centimeter vrij. Rol het deeg op tot een 40 cm lange rol.
-
Snijd de rol met een scherp mes in de lengte doormidden zodat er twee lange strengen ontstaan.
-
Druk de uiteinden van de strengen goed op elkaar en 'vlecht' ze om elkaar heen. Zorg er voor dat de open kanten boven blijven.
-
Maak de rol passend voor je cakeblik door eventueel de boven en onderkant naar onder te vouwen. Leg het vlechtbrood in het bakblik.
-
Laat het brood, onder een schone doek, nog een half uur op kamertemperatuur narijzen.
-
Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
-
Bak het vlechtbrood in ongeveer 40-45 minuten bruin en gaar. Laat een paar minuten afkoelen in de vorm en daarna verder op een rooster.
Eet smakelijk!
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Bonne Maman