Toen mijn broertje en ik nog jonger waren, aten we tussen de middag vaak vissticks. We vonden ze heerlijk op een boterham. Sinds ik met Koen samenwoon, hebben we ze eigenlijk nooit meer in huis. Waarom durf ik eigenlijk niet te zeggen, we lusten ze allebei graag. Sinds kort is daar verandering in gekomen want… we maken ze zelf! Zelfgemaakt vissticks zijn waanzinnig lekker en ook nog eens leuk om mee bezig te zijn!

Vissticks

Vissticks zijn alom bekend en in iedere supermarkt te vinden. De meest gebruikte vissoorten hiervoor zijn kabeljauw of koolvis. Wist je dat de visstick het meest gegeten stukje vis in Nederland is? Ze zijn hier mateloos populair en dat is niet zo vreemd. Het is lekker, makkelijk te maken en snel klaar. Toch kan het nóg beter, namelijk als je ze zelf maakt! Zelf vissticks maken is hartstikke makkelijk en wat je nodig hebt is simpel: kabeljauwfilet, bloem, paneermeel, eiwitten en kruiden. Meer dan dat heb je echt niet nodig om lekkere, krokante vissticks te maken.

Krokant

Als je vissticks maakt, dan hoort daar natuurlijk een krokant jasje omheen. Dat maak je van bloem, eiwit en paneermeel. Om ze extra krokant te maken heb ik een tip voor je! Nadat je de kabeljauwfilet eerst door de bloem en vervolgens door het eiwit en paneermeel hebt gehaald, wentel je ze nog een keer door het eiwit en paneermeel. Zo krijg je een dubbel laagje, dat extra crispy wordt tijdens het bakken. Ook zorg je er voor dat alle vis goed bedekt is, want dat is wat je wilt!

Je handen worden van dit proces wel een beetje vies. Dat is iets waar ik zelf niet zo van hou, maar ik heb het er graag voor over. Het is wel handig om iemand in de buurt te hebben die eventueel wat eiwit of paneermeel voor je kan aanvullen óf je kunt met één hand paneren. Zo blijft je andere hand schoon om bij te vullen of bijvoorbeeld de telefoon op te nemen. 😉

Bewaren

Zelfgemaakte vissticks kun je goed bewaren. Handig als je een voorraadje aan wilt leggen! In de koelkast blijven ze één dag houdbaar. Je moet dan wel even goed ruiken. Als je meteen een visluchtje ruikt als je de koelkast opendoet, dan zijn ze misschien niet helemaal goed meer. Ik zou ze dan ook meteen bakken en niet in de koelkast, maar in de vriezer bewaren. Laat de vissticks los van elkaar in de vriezer bevriezen. Dat voorkomt dat ze tot één groot blok bevriezen. Als de losse vissticks goed bevroren zijn, kun je ze bij elkaar in een zakje doen en zijn ze twee tot drie maanden houdbaar.

Houd jij ook van vis en wil je meer visrecepten? Dat kan! Wat denk je bijvoorbeeld van fish and chips? Net zo makkelijk als vissticks maken! Lekker met ravigotte saus. Of wat vind je van een plaattaart met roomkaas, prei en zalm? Of een pasta met asperges en zalm? Allemaal heel makkelijke en lekkere recepten die ook jij kunt maken.

Vissticks

Kooktijd 45 minuten Totale tijd 45 minuten
Zelfgemaakte vissticks van kabeljauw in een extra krokant jasje
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 4 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. 

  2. Dep de kabeljauwfilets droog en snijd in reepjes van ongeveer 2 centimeter breed.
  3. Neem drie diepe borden en doe hier de bloem, eiwitten en paneermeel in. Zet de borden in deze volgorde neer, dat werkt het makkelijkst. Meng de dille door de bloem.

  4. Neem een reepje kabeljauw en rol deze door de bloem, wentel vervolgens in het eiwit en rol daarna door het paneermeel. Dan wentel je het reepje nog een keer door het eiwit en paneermeel voor een extra krokant korstje. Leg de visstick daarna op de bakplaat.

  5. Herhaal de vorige stap totdat alle reepjes kabeljauwfilet als vissticks op de bakplaat liggen. Bak de vissticks 15 in de voorverwarmde oven goudbruin en gaar. Zijn ze na 15 minuten nog niet zo mooi van kleur, bak ze dan nog 5 minuten langer maar houd ze wel goed in de gaten.

    Eet smakelijk!

Keywords: Kabeljauw, Bloem, Paneermeel, Ei, Kruiden

Share it on your social network

Ga naar de inhoud