Als het echt heel warm weer is dan heb ik nooit veel zin om aan het eind van de ochtend of middag lang in de keuken te staan. Ik ga liever voor iets eenvoudigs dat snel klaar is. Deze vegetarische salade kun je als lunch eten of als je bijvoorbeeld krieltjes toevoegt als avondmaaltijd. In ieder geval ben je niet meer dan een kwartier bezig.

Vegetarische salade

Salades vervelen nooit. Je kunt ze eten als lunch, voorgerecht, hoofdgerecht of bijgerecht. Lekker bij een barbecue bijvoorbeeld. Voor deze vegetarische salade heb ik een vleesvervanger gebruikt. Ik bakte wokstukjes in een koekenpan, liet ze iets afkoelen en voegde ze toe aan de salade. Gebruik je liever vlees, dan kun je bijvoorbeeld kip gebruiken. Marineer de kip even, snijd in stukjes en bak ze in de koekenpan goudbruin en gaar. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om helemaal geen vlees of vleesvervanger toe te voegen, maar extra groenten of fruit.

Mango

Mango vind ik heerlijk in de vegetarische salade. Ik gebruik het trouwens veel, het voegt iets zoets toe aan gerechten. Bij flatbread met falafel, een kipstoofpotje of pitabroodjes met mango en zure komkommer bijvoorbeeld. Ook in een dessert als tiramisu met passievrucht is het een heerlijke toevoeging. Het voordeel is dat mango’s in Nederland het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Toch vind ik het lastig om te zien hoe rijp een mango precies is, de kleur zegt namelijk niet zoveel. Er schijnt een trucje te zijn om te controleren hoe rijp een mango is. Als je zachtjes in het fruit duwt en de mango veert terug, dan is hij rijp en klaar om gegeten te worden. Handig om te weten toch?

Bewaren

Wil je de vegetarische salade bewaren zodat je ‘m als lunch mee kunt nemen naar je werk? Geen probleem! Bewaar de salade in een goed afsluitbaar bakje in de koelkast. Het blijft twee dagen goed. Let er wel op dat je de dressing apart bewaart. Doe je de dressing bij de salade in het bakje, dan wordt je salade klef en dat zou jammer zijn. De dressing kun je ook het best in de koelkast bewaren.

Moeilijkheidsgraad: Beginner Kooktijd 15 min Totale tijd 15 minuten Porties: 2 Beste seizoen: Zomer

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwijder de onderkanten van de stronkjes sla en snijd de sla in repen.

  2. Snijd de halve mango in blokjes, de tomaten in tweeën de komkommer in kleine blokjes en de lente ui in ringen.

  3. Bak de wokstukjes zoals aangegeven op de verpakking.

  4. Schep alles door elkaar in een schaal of kom.

  5. Meng de olijfolie met zout en peper en sprenkel dit over de salade.

  6. Roer de Griekse yoghurt en de currysaus door elkaar en klaar is je dressing!

    Eet smakelijk!

Keywords: Sla, Mango, Tomaat, Komkommer, Ui, Yoghurt