Gnocchi vind ik ontzettend lekker en het leent heel goed zich voor heel diverse recepten. Ik ben de keuken ingedoken en maakte deze vegetarische ovenschotel met gnocchi en nog 6 andere ingrediënten en wat kruiden.
Vegetarische ovenschotel met gnocchi
Gnocchi, je spreekt het uit als als njokkie, is een Italiaanse pastasoort. Het zijn de kenmerkende kleine deegbolletjes van aardappel en tarwe. De benaming komt van het Italiaanse woord gnocco, dat klont betekent. Dat zijn het natuurlijk ook. Deze pastasoort is heel veelzijdig te gebruiken, je kunt het koken, bakken of in de oven bereiden. Zelf kies ik het meest voor de laatste twee opties. Ik bak het in de pan of ik gebruik gnocchi als onderdeel van een traybake of ovenschotel. Gebakken vind ik het echt het lekkerst. De vegetarische ovenschotel met gnocchi doet wat Italiaans aan door het gebruik van basilicum, mozzarella en tomaat.
Makkelijke maaltijden
Ovenschotels vind ik echt een uitkomst. Als ik een drukke week heb op mijn werk, dan heb ik aan het eind van de werkdag niet altijd zin om uitgebreid te koken. Dan kies ik de makkelijke gerechten om te maken of gerechten die ik makkelijk vooraf kan voorbereiden. Zoals deze vegetarische ovenschotel met gnocchi. Ook soep doet het altijd goed, bijvoorbeeld champignonsoep of geroosterde tomatensoep. Ook ovenschotels, zoals een koolhydraatarme ovenschotel of een ovenschotel met krieltjes, spinazie en geitenkaas. Ik maak het dan in het weekend of op mijn vrije dag, woensdag. De ovenschotels bak ik dan ook al af. Ik bewaar ze, goed afgedekt in de koelkast en als ik uit mijn werk kom warm ik het op. De meeste ovenschotels zijn de dag erna lekkerder omdat de saus meer in het eten trekt.
Bewaren
Laat de vegetarische ovenschotel met gnocchi goed afkoelen en zorg dat het goed is afgedekt. Zet de ovenschotel in de koelkast, dan kun je de schotel zeker drie tot vier dagen bewaren. Je zou dus zondag voor bijna de hele week ovenschotels kunnen maken!
Vegetarische ovenschotel met gnocchi
Wat heb je nodig?
Aan de slag
-
Verwarm de oven voor op 200 graden.
-
Bak de gnocchi met een beetje olijfolie in een koekenpan voor ongeveer 5 tot 7 minuten.
-
Laat de spinazie ontdooien in een pannetje met een klein laagje water. Voeg deze aan de gnocchi toe zodra deze ontdooid is. Snijd de cherry tomaten doormidden.
-
Voeg ook de passata di pomodoro, tomatenpuree, tomaten en kruiden toe. Roer het geheel goed door.
-
Als het goed warm is, schep je alles over in een ingevette ovenschaal. Verdeel de bolletjes mozzarella over de ovenschotel.
-
Bak de ovenschotel in 12 minuten af. De schotel is klaar als de mozzarella gesmolten is.
Eet smakelijk!