Wat is er leuker dan iemand verrassen met een lekker zelfgemaakte maaltijd? Ik was dan ook meteen enthousiast toen ik werd gevraagd of ik iemand wilde verrassen met een gerecht gemaakt met de producten van Santa Maria. Wie ik wilde verrassen, daar was geen twijfel over mogelijk… mijn ouders natuurlijk! Zij hebben direct aangeboden dat wij in hun achtertuin onze bruiloft mochten vieren toen de corona-crisis roet in het eten gooide. Dat onze grote dag toch in aangepaste vorm door kon gaan door dit aanbod, is voor ons onbetaalbaar. Het minste dat we terug kunnen doen is een heerlijk verrassende maaltijd op tafel zetten en dat deden we. Samen met mijn man maakte ik deze vegetarische enchiladas om er daarna heerlijk met z’n vieren van te genieten!
Jackfruit
Deze vegetarische enchiladas heb ik gevuld met onder andere jackfruit. Jackfruit is een e-nor-me vrucht uit Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Ze groeien aan hele hoge bomen en kunnen wel 35 kilo zwaar zijn. In Nederland wordt het steeds bekender als vleesvervanger. De smaak van jackfruit is heel neutraal, waardoor je het zelf heel fijn op smaak kunt brengen met kruiden of kruidenmixen. Jackfruit is te koop in Aziatische toko’s én in de supermarkt. Bij de toko zijn ze vers verkrijgbaar, in de supermarkt in blik. Je kunt kiezen uit gele en groene jackfruit. De gele staat op siroop, is daardoor heel zoet en gebruik je in zoete gerechten. De groene gebruik je voor hartige gerechten. Voor de vegetarische enchiladas heb ik 2 blikken shredded jackfruit gebruikt. Dat scheelt uit elkaar trekken. Het heeft een vlezige structuur, vergelijkbaar met bijvoorbeeld pulled chicken of pulled pork.
Vegetarische enchiladas
Enchiladas staan hier in huis regelmatig op tafel. We vinden het heerlijk om te eten en variëren volop met de vulling. Daarbij is het een ovengerecht en dus lekker makkelijk. Ik bereid het vaak de dag van te voren of in de ochtend al voor, zodat we ze alleen nog in de oven hoeven te zetten. Enchiladas zijn gegratineerde, opgerolde tortilla’s met een heerlijke saus op basis van tomaten. Het is een traditioneel Mexicaans gerecht. Enchiladas worden geserveerd met guacamole of een lekkere salsa en gevuld met een combinatie van vlees, kaas, bonen en groenten. Het vlees kun je echter ook prima weglaten. Vegetarische enchiladas zijn minstens zo lekker.
Vegetarische Enchiladas
Wat heb je nodig?
Aan de slag
-
Verwarm de oven voor op 220 graden.
-
Laat de jackfruit uitlekken en trek met je handen uit elkaar. Snipper de ui, pers de knoflook en snijd de courgette in stukjes.
-
Bak de ui en de knoflook met een klein beetje olie in een hapjespan. Voeg als de ui glazig is de Seasoning Mix voor fajitas toe en bak een minuutje mee.
-
Voeg dan de jackfruit toe, schep goed door zodat alles goed gekruid wordt en bak ongeveer 5 minuten goed door. Voeg dan de maïs, de courgette en de champignons toe en bak nogmaals 5 minuten.
-
Meng in een kom de Chunky Wrap Salsa met de tomatenblokjes en schenk iets meer dan de helft van dit mengsel bij het groentemengsel in de pan. Roer goed door.
-
Vet intussen een ovenschaal licht in en schenk hier een deel van de overgebleven saus in. Verdeel dit goed over de bodem.
-
Schep de groenten in de wraps, rol ze op en leg ze in de ovenschaal. Schenk de overige saus er overheen en bestrooi met de geraspte cheddar, Goudse kaas en de chilivlokken.
-
Zet de ovenschaal voor 5 minuten in de oven of tot de kaas gesmolten is.
-
Maak de guacamole door de avocado's te pakken, de Dip Mix Guacamole, 125 gram Griekse yoghurt en 125 gram zure room toe te voegen.
-
Maak de Dip Mix American Ranch door 125 gram zure room en 125 gram Griekse yoghurt toe te voegen.
-
Serveer met de Nacho Chips en garneer de enchiladas eventueel met wat zure room en wat peterselie.
Eet smakelijk!
Dit recept kwam in samenwerking met Santa Maria tot stand.