Koen en ik zijn dol op shoarma, we eten het regelmatig. Ook vegan shoarma staat hier regelmatig op tafel, gemaakt van oesterzwammen. Heerlijk met wat sla en ui in een pitabroodje! Knoflooksausje erbij en het feest is compleet. Ook lekker is het om shoarma bij stamppot te eten, je kunt er alle kanten mee op. Hoe je het maakt dat lees je in het recept hieronder.

Vegan shoarma

Shoarma bestaat normaal gesproken uit gemarineerde reepjes vlees, te vergelijken met gyros. Het is een gerecht uit het Midden Oosten en de naam betekent ‘draaien’. Dat duidt op de manier waarop het gewoonlijk bereid wordt: gestapeld vlees aan een spit dat draaiend gegaard wordt. Heerlijk met knoflooksaus of tzatziki! Laatst hadden we ook trek in shoarma, maar omdat we laat geluncht hadden leek het ons wat zwaar. Daarom hebben we vegan shoarma gemaakt van oesterzwammen. Het meeste werk zit in het schoonmaken en scheuren van oesterzwammen. Daarna is het een kwestie van bakken! We waren er allebei heel enthousiast over, dus alle reden om het recept voor je uit te werken.

Oesterzwammen

Ik gebruik voor vegan shoarma oesterzwammen. Je kunt ze mooi in reepjes snijden of scheuren, ze hebben een vlezige structuur en nemen lekker wat smaak op. Het is hartstikke makkelijk zelf te maken, hoewel het ook kant-en-klaar verkrijgbaar is. Toch vind ik zelfgemaakte vegan shoarma altijd het lekkerst. Van oesterzwammen dus. Oesterzwammen zijn paddenstoelen met een heel herkenbare vorm. Je herkent ze aan de schelpvormige hoed met opgerolde rand. Een nadeel vind ik dat ze echt maar beperkt houdbaar zijn.

Kweken

Wist je dat je oesterzwammen ook zelf kunt kweken? Nu bedoel ik niet dat je je GFT-afval zo lang moet laten liggen dat er schimmels en paddenstoelen op gaan groeien hoor. Je kunt sets kopen waarmee je ze kweken kunt. Ze groeien prima op koffiedik, dus als je een koffieapparaat hebt kun je al vooruit! Je zet de bak dan gewoon op het aanrecht, of op een andere plaats in de keuken en je hebt altijd verse oesterzwammen in huis om vegan shoarma mee te maken! Ideaal!

Bewaren

Als je vegan shoarma hebt gemaakt en je houdt er iets van over, dan kun je het prima bewaren. Ik zou het alleen niet te lang laten staan. Je zou er de volgende dag bijvoorbeeld een gezondere kapsalon mee kunnen maken. Het is een recept dat heel makkelijk vegan te maken is en ideaal om een restje shoarma voor te gebruiken!

PS: Voor dit recept heb ik ingelegde rode ui gebruikt. Je leest in dit recept hoe je het maakt. Heb je hier geen zin of tijd voor, dan kun je ook een rode ui in halve ringen snijden en die gebruiken.

Vegan shoarma

Kooktijd 25 minuten Totale tijd 25 minuten
Broodjes vegan shoarma van oesterzwammen, met sla, rode ui en knoflooksaus.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 2 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Bak de pistolets zoals aangegeven op de verpakking. 

  2. Scheur intussen de oesterzwammen in reepjes. Meng de reepjes met olijfolie en shoarmakruiden en laat ze even marineren zodat de oesterzwammen de smaak goed kunnen opnemen.

  3. Bak de vegan shoarma in een koekenpan in 10 minuten gaar. Voeg indien nodig een klein scheutje extra olijfolie toe.

  4. Snijd de pistolets aan de bovenkant open, zoals je met een hotdogbroodje zou doen. Leg in de broodjes wat sla, daarop de vegan shoarma en maak de broodjes af met (ingelegde) rode ui en knoflooksaus.

    Eet smakelijk!

Keywords: Oesterzwammen, Kruiden, Olijfolie

Share it on your social network

Ga naar de inhoud