Print opties:

Vegan chili sin carne

Vegan chili sin carne, met bonen, maïs, vegan gehakt en pittige tomatensaus. Geserveerd met witte rijst, guacamole en tortillachips.

Ben je op zoek naar een hele lekkere maaltijd die ook nog perfect is voor meatless monday? Dan zou ik zeker deze vegan chili sin carne maken! De chili is gemaakt met ruim anderhalve kilo groenten en plantaardige gehakt. Daarnaast staat het binnen een half uur op tafel en de smaak is heel verrassend. Ideaal voor de aankomende herfst!

Vegan chili sin carne

Ik ben geen vegetariër en ook niet veganistisch maar ik eet wel graag vegetarische en plantaardige maaltijden. Er staat regelmatig een schaal vegetarische enchiladas of vegan falafel op tafel. Risotto met prei en champignons is ook één van onze favorieten. Deze vegan chili zit vol groenten, zeker ruim anderhalve kilo! Ook heb ik plantaardig gehakt van PLNT gebruikt. Ik kreeg een pakketje thuisgestuurd met een aantal van hun volwaardige vleesvervangers waaronder dit gehakt. Wij vonden het een lekkere toevoeging, maar je zou het ook prima weg kunnen laten als je liever geen vleesvervangers gebruikt. Al met al is vegan chili sin carne een lekker verrassende maaltijd.

Makkelijk

Als ik iets belangrijk vind in maaltijden, naast dat het lekker moet zijn, is het dat het makkelijk te maken is. Aan het eind van een werkdag heb ik geen zin om uren in de keuken te moeten staan. Ook heb ik er niet zo'n trek in om ingewikkelde kookmethoden uit mijn mouw te schudden. Koen denkt er net zo over gelukkig, daarom koken we vaak makkelijk. We maken de gerechten bijvoorbeeld al eerder klaar, zodat het alleen nog in de oven hoeft. Of we kiezen iets, zoals de vegan chili sin carne, dat in een half uurtje klaar is. Ook koken we graag met restjes van de vorige dag. We toveren het om tot een makkelijk nieuw gerecht. Zo kun je dit gerecht heel goed gebruiken voor chili cheese fries! Je gooit niets weg en eet niet nog een keer hetzelfde. Al maakt dat met vegan chili sin carne niet uit. Die blijft heerlijk!

Wat heb je nodig?
  • 400 gram kidneybonen
  • 400 gram bruine bonen
  • 300 gram maïs
  • 1 bakje PLNT gehakt (350 gram)
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 500 milliliters gezeefde tomaten
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 jalapeño peper
  • 120 gram plantaardige crème fraîche
  • 400 gram zilvervliesrijst
  • 1 zakje tortilla chips
  • koriander of platte peterselie
  • 1 theelepel komijn poeder
  • 1 theelepel kaneel
  • zout en peper
Aan de slag
  1. Snipper de ui, pers de knoflook, verwijder de zaadlijsten uit de jalapeño peper en snijd de peper in stukjes, snijd de paprika in blokjes en pers de limoen. Spoel de bonen en de mais af en laat goed uitlekken.

  2. Verwarm wat olie in een pan en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg dan het PLNT gehakt, de komijn, kaneel en wat peper en zout toe. Bak dit ongeveer 4 minuten mee.

  3. Voeg alle bonen, de maïs, paprika, jalapeño peper, limoensap, tomatenblokjes en de gezeefde tomatenblokjes toe en breng het geheel aan de kook. Laat dit ongeveer 15 tot 20 minuten pruttelen.

  4. Kook de rijst in een aparte pan tot deze gaar is.

  5. Schep de rijst en de chili op een bord en serveer met de crème fraîche, koriander of peterselie en de tortillachips.

    Eet smakelijk!

     

    Dit recept is gemaakt in samenwerking met PLNT.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram en tag @nandaskeuken !