Een eenvoudig, maar o zo lekker gerecht: varkenshaas met champignonsaus! Heerlijk als hoofdgerecht voor kerst. Je hoeft er niet lang voor in de keuken te staan want in ongeveer 25 minuten ben je klaar, zelfs sneller als je twee helpende handen hebt! Dus, zoek je nog inspiratie voor je kerstdiner? Zoek niet verder!
Varkenshaas
Varkenshaas, het meest malse deel van het varken, is de onbetwiste ster van dit gerecht. het is het juiste stuk varkensvlees voor jouw kerstdiner! Het schuin toelopend stukje vlees is de meest malse spier van een varken. Het bevindt zich in de rug en beweegt veel tijdens het leven van een varken waardoor het heel mals is. Het vlees loopt over het algemeen schuin toe. Met zijn sappige textuur en subtiele smaak is het een veelzijdig stuk vlees dat zich goed leent voor verschillende bereidingswijzen. Of het nu gebakken, gegrild of gebraden is, het vlees behoudt zijn sappigheid en absorbeert moeiteloos de smaken van de gebruikte kruiden en sauzen.
Perfect bakken
Hoe weet je wanneer varkenshaas goed is? Dat begint al voor je het stukje vlees gaat bakken! Controleer de kleur, textuur en geur. Vers varkensvlees moet een frisse roze-rode kleur hebben. Vermijd vlees dat er grijs of bruin uitziet, omdat dit kan duiden op een gebrek aan versheid. Druk lichtjes op het vlees met je vinger. Vers varkensvlees moet stevig aanvoelen en een beetje terugveren wanneer je erop drukt. Vermijd vlees dat te zacht of papperig aanvoelt. Het vlees hoort ook een neutrale geur te hebben.Als je onaangename geuren opmerkt, zoals een zure of bedorven geur, is het beter om het vlees niet te kopen.
Kijk ook naar de verpakking. Controleer de verpakking op de houdbaarheidsdatum en zorg ervoor dat het vlees goed is afgesloten en niet blootgesteld is aan lucht. Koop varkenshaas bij betrouwbare slagers, supermarkten of vleeswinkels. Deze leveranciers hebben vaak strikte kwaliteitscontroles en hanteren de juiste opslag- en koelingsnormen.
Als je varkenshaas gebakken hebt moet je natuurlijk ook zeker weten dat het vlees goed gaar is. Het gebruik van een vleesthermometer is een nauwkeurige manier om te bepalen of varkenshaas gaar is. Steek de thermometer in het dikste deel van het vlees, vermijd botten, en controleer de temperatuur. Voor varkenshaas wordt over het algemeen een interne temperatuur van 63-68 graden Celsius aanbevolen. Dit zorgt voor een sappige en malse consistentie.
Uiterlijk kan ook een indicatie zijn. Wanneer varkenshaas gaar is, verandert de kleur van het vlees naar een lichtere tint. Het vlees zou stevig maar toch veerkrachtig moeten aanvoelen als je er voorzichtig op drukt. Wanneer je met een vork of mes in het vlees prikt, zou het sap helder moeten zijn en geen roze tint moeten hebben. Troebel sap kan duiden op onvoldoende gaarheid.
Houd er rekening mee dat het vlees na het verwijderen van de warmtebron nog enige tijd blijft nagaren, dus het is beter om het vlees iets onder de gewenste eindtemperatuur van 63-68 graden Celsius te verwijderen om overgaarheid te voorkomen.
Door een of meer van deze methoden te gebruiken, kun je verzekeren dat je varkenshaas perfect gaar is, met een optimale smaak en textuur.
Champignonsaus
Wat dit gerecht echt onweerstaanbaar maakt, is de romige champignonsaus. De aardse smaak van champignons vermengt zich perfect met de zachte textuur van varkenshaas. De saus voegt een diepe en rijke smaak toe die de maaltijd naar een hoger niveau tilt. Het zal je misschien verbazen dat de saus helemaal niet zo ingewikkeld is om te maken. Het geheim zit ‘m in de verse tijm en paddenstoelenbouillon. Waar de meeste recepten uitgaan van groentebouillon vind ik paddenstoelenbouillon het best passen. De saus is namelijk gemaakt op basis van champignons, dus past deze bouillon het mooist qua smaak.
De Perfecte Bereiding: Een Kunst op Zichzelf
Het geheim van een voortreffelijke varkenshaas met champignonsaus ligt in de bereiding. Begin met het kruiden van de het vlees. Braad het dan kort aan alle kanten totdat het een gouden korstje heeft. Vervolg de bereiding op lager vuur en door regelmatig te keren. Het vlees zal mooi gelijkmatig garen en niet helemaal doorbakken zijn als je deze stap niet langer dan 8 minuten laat duren. Daarna laat je het vlees buiten de pan nog even rusten terwijl je de saus afmaakt.
Serveertips
Hierbij ook nog enkele serveertips die je niet mag missen. Snijd de varkenshaas in plakjes van gelijke dikte voor een perfecte presentatie. Leg ze dakpansgewijs op het bord. Schenk de champignonsaus over het vlees, zodat elke hap doordrenkt is met deze heerlijke smaaksensatie. Je hoeft met de saus niet voorzichtig te zijn, het recept is meer dan genoeg voor vier personen.
Combineer dit gerecht met bijgerechten zoals aardappelpuree, geplette krieltjes uit de oven, geroosterde groenten of een frisse herfstsalade om een gebalanceerde maaltijd te creëren.
Varkenshaas met champignonsaus
Wat heb je nodig?
Aan de slag
-
Verdeel de varkenshaas is vier gelijke delen en bestrooi met zout.
-
Verhit boter in een koekenpan en bak het vlees in 3 minuten rondom bruin, dit doe je op hoog vuur.
-
Vervolgens zet je het vuur terug tot middelhoog en bak je de stukken vlees nog 8 minuten. keer regelmatig. Haal het daarna uit de pan en laat rusten. Je hoeft het niet af te dekken.
-
Terwijl je het vlees bereidt, maak je ook alvast de champignonsaus. Smelt een flinke klont roomboter in een pan en fruit de ui even kort aan.
-
Voeg de champignons toe en bak ze tot ze vocht afgeven, schep regelmatig om.
-
Vervolgens voeg je twee eetlepels bloem toe. Schep goed om en bak tot de bloem gaar is.
-
Schenk de paddenstoelenbouillon in delen toe en roer tot de saus bindt.
-
Voeg dan ook de slagroom toe en ris de blaadjes van drie takjes tijm. Voeg de tijm toe en roer de saus geregeld door tot deze gebonden is en de gewenste dikte heeft. Maak de saus af met extra blaadjes verse tijm en breng op smaak met zout en peper.
-
Snijd de varkenshaasjes aan en leg de plakjes op een bord, schenk er wat champignonsaus overheen en maak het gerecht af met bijvoorbeeld pommes duchesse en groenten.
Eet smakelijk!