Nog een weekje wachten en dan is het Valentijnsdag! Wat is er leuker dan zelf een heerlijke Valentijnstaart te maken om jezelf , je geliefde, familie of vrienden mee te verrassen? Voor deze taart heb je geen oven nodig, alleen wat geduld om de lagen goed op te laten stijven. Als je dat lukt, dan heb je een waanzinnig lekkere en smaakvolle verrassing gemaakt!
Valentijnstaart
Koen en ik geven elkaar met Valentijnsdag geen cadeautjes meer. Toen we elkaar net kenden wel, maar de afgelopen jaren niet meer. Niet dat we elkaar niet leuk meer vinden na dertien jaar hoor! We hebben afgesproken om gewoon een voorraad chocolade in te slaan en daar samen van te genieten. Net zo leuk en makkelijk want we gaven elkaar vaak chocolade. Daarbij vind ik ook niet dat het tonen van je liefde van één dag af moet hangen.
Toch vind ik het wel leuk om Koen met iets lekkers te verrassen, zoals een taart of zelfgebakken glas in lood koekjes. Daar zit ook wel een klein beetje eigenbelang bij, ik ben gek op taart en koekjes. 😉 Ik weet dat Bastogne koeken Koen zijn favoriet zijn, dus die gebruik ik vaak in een taart. Zo ook in de bodem van deze Valentijnstaart. Bij Valentijn horen wat mij betreft ook aardbeien en chocolade, dus zitten er aardbeien in de vulling en de bovenste gelei-laag verwerkt en gebruikte ik chocolade hartjes als decoratie.
Gelei
De basis van de Valentijnstaart is die van een kwarktaart. Maar ik vond het leuk om deze taart iets extra’s te geven, dus maakte ik er een gelei-laag bovenop. Dat is heel simpel om te maken, je hebt water, aardbeien, suiker en gelatine nodig en wat geduld. Je laat de aardbeien zacht worden in het water.
Dan haal je de aardbeien eruit en drukt ze boven het water door een zeef. Zo zorg je ervoor dat alle pitjes en dergelijke niet in de gelei terechtkomen zodat deze mooi egaal en glad wordt. Nadat je de suiker en gelatine hebt toegevoegd moet je de gelei af laten koelen. Zou je dit niet doen, dan is de gelei te warm te opzichte van de kwark van de Valentijnstaart. Dat zorgt ervoor dat de kwark in flintertjes loskomt en in je gelei terechtkomt. Zonde van je werk en de mooie gladde gelei.
Af laten koelen dus en mijn extra tip is om het niet op één plek op de taart te schenken maar de pan iets te blijven bewegen. Zo wordt de laag het strakst en het resultaat het mooist! Dan hoef je de taart alleen nog op te laten stijven voor je er van gaat genieten.
Bewaren
Als je de Valentijnstaart alvast wilt maken en bewaren tot Valentijnsdag dan kan dat. In de koelkast blijft de taart ongeveer twee dagen goed. Zorg dat je de taart goed afdekt zodat deze niet uitdroogt, een taartdoos is hiervoor ideaal! Invriezen kan ook, maar dat zou ik dan zonder de gelei-laag doen. Laat de taart na invriezen rustig ontdooien en als de taart op temperatuur is kun je deze afwerken met de aardbeiengelei.
Valentijnstaart
Wat heb je nodig?
Aan de slag
-
Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier. Ik heb een hartvormige springvorm van 20 centimeter doorsnede gebruikt. Je kunt een ronde of vierkante vorm van ongeveer dezelfde grootte gebruiken.
-
Verkruimel de koekjes en smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Meng de gesmolten boter met de koekkruimels. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk met de bolle kant van een lepel goed aan. Zet de vorm in de koelkast om de bodem op te laten stijven.
-
Maak nu eerst de aardbeienvulling. Pureer 175 gram aardbeien en mix dit met 100 gram roomkaas, 125 gram kwark, 35 gram suiker en 100 milliliter slagroom. Klop dit tot een mooi stevig beslag.
-
Week drie blaadjes gelatine in koud water en los ze met 5 eetlepels water op in een steelpannetje op laag vuur. Roer de opgeloste gelatine goed door de aardbeienvulling en schenk de vulling over de koekjesbodem in de springvorm. Strijk de bovenkant glad als dit nodig is. Zet minimaal 1 uur in de koelkast.
-
Maak dan de vanillevulling. Mix 100 gram roomkaas, 125 gram kwark, 1 tl vanille-extract, 35 gram suiker en 100 milliliter slagroom. Klop ook dit tot een mooi stevig beslag.
-
Week opnieuw drie blaadjes gelatine in koud water en los ze weer met 5 eetlepels water op in een steelpannetje op laag vuur. Roer de opgeloste gelatine goed door de vanillevulling en schenk de vulling over de aardbeienvulling in de springvorm. Strijk de bovenkant glad als dit nodig is. Zet minimaal 1 uur in de koelkast.
-
Tot slot maken we de aardbeiengelei. Doe 100 ml water in een pannetje en doe er 200 gram aardbeien bij. Laat de aardbeien zacht worden. Haal de aardbeien uit de pan en druk ze, boven de pan, met een lepel door een zeef. Voeg de suiker aan de aardbeiensiroop toe en roer goed door tot de suiker is opgelost.
-
Week twee blaadjes gelatine in koud water en voeg ze aan de aardbeiensiroop toe. Laat ze oplossen en zet daarna het vuur onder de pan uit. Laat de aardbeiengelei afkoelen tot ongeveer kamertemperatuur zonder dat het stolt. Schenk de gelei voorzichtig over de vanillevulling van de taart. Zet minimaal 2 uur, het liefst een hele nacht, in de koelkast zodat alle lagen goed kunnen opstijven.
-
Decoreer de taart met de overgebleven aardbeien of andere Valentijnsdecoratie.
Eet smakelijk!