Een lekkere, makkelijke en snelle lunch, deze tuna melt sandwich. Een heerlijk volkoren broodje met zelfgemaakte tonijnsalade en daaroverheen gesmolten kaas! Klinkt misschien als iets waar je lang mee bezig bent, maar niets is minder waar… Je zet deze sandwiches in 15 tot 20 minuten op tafel. Gegarandeerd smullen!

Tuna melt sandwich

Deze wonderlijke smaakcombinatie van tonijnsalade met gesmolten kaas komt uit Amerika. Ondanks dat het niet zo voor de hand liggend is, is het heerlijk! Helemaal te verifiëren is het niet, maar het schijnt dat de sandwich in 1965 uitgevonden is in South Carolina. In een lunchroom werd een grilled cheese (tosti) besteld en daar kwam per ongeluk wat tonijnsalade op terecht. Zo werd de eerste tuna melt sandwich geboren. Of het waar is? Ik heb geen idee, maar ik vind de legendes over het ontstaan van gerechten altijd wel geestig. Sowieso ontstaan de lekkerste gerechten door een “foutje” in de keuken! Al pakken niet alle foutjes altijd goed uit.

Broodjes

De tuna melt sandwich is bij ons één van de favorieten als het gaat om belegde broodjes. Natuurlijk is een broodje kaas ook lekker, maar niet zo speciaal. We houden altijd wel van iets lekkers. Bijvoorbeeld een broodje warme beenham, een broodje pulled chicken of een gevuld stokbroodje. Ik haal hiervoor in de winkel broodjes om zelf af te bakken. De volkoren varianten, waar voldoende voedingsvezels in zitten. Dat vind ik lekkerder en het vult beter. Daarbij zijn broodjes die je zelf afbakt verser en daardoor zachter dan de kant en klaar afgebakken broodjes.

Kaas

Een noodzakelijk ingrediënt voor de lekkerste tuna melt sandwich is kaas! Welke kaas kies je dan als er zoveel keuze is? Ik neem voor dit broodje altijd een combinatie van cheddar en belegen Goudse kaas. Die twee kazen gaan heel goed samen en passen prima bij de pittige tonijnsalade. Eigenlijk kun je elke kaas gebruiken. Jong belegen kaas, oude kaas… kan allemaal! In plaats van geraspte cheddar kun je ook plakken cheddar kopen. Je kent vast de plastic-achtige kleffe plakjes, maar die bedoel ik niet. Zoek in de winkel naar “burger kaas”. Dat is, naar de bescheiden mening van mijn man, de beste cheddar kaas in plakken. Dus kies je broodje, je favoriete kaas en dan smullen maar van je tuna melt sandwich!

Tuna melt sandwich

Kooktijd 20 minuten Totale tijd 20 minuten
Tuna melt sandwich - Halve baguettes met tonijnsalade, gegratineerd in de oven en in ringen gesneden lente-ui als topping.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 4 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Cooking Mode Disabled

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Maak de tonijnsalade door de tonijn te mengen met de yoghurt, mayonaise, de lente-ui, augurk, paprikapoeder en chilivlokken. Roer goed door elkaar en breng verder op smaak met peper en zout.

  3. Snijd de baguettes door de helft en snijd ze open. Leg de vier bovenkantjes vast op de bakplaat.

  4. Besmeer de andere vier broodjes met de tonijnsalade. Strooi de geraspte kaas er overheen.

  5. Leg de broodjes ook op de bakplaat en bak ze ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten is.

  6. Leg de bovenkanten van de broodjes op de gesmolten kaas.

    Eet smakelijk!

Keywords: Tonijn, Kaas, Brood, Sandwich
Ingedeeld onder

Share it on your social network

Ga naar de inhoud