De tuna melt sandwich is een heerlijke, makkelijke en vooral snelle optie voor de lunch. Dit smaakvolle broodje combineert het beste van twee werelden: de hartige tonijnsalade en de romige, gesmolten kaas. Het klinkt misschien als iets ingewikkelds, maar dat is het zeker niet. In slechts 15 tot 20 minuten staat deze overheerlijke sandwich op tafel. Het is de perfecte keuze voor een doordeweekse lunch, een snelle hap tijdens het weekend, of zelfs als lichte avondmaaltijd. En geloof me, wie eenmaal een hap heeft genomen van een tuna melt sandwich, zal snel terugkomen voor meer. Gegarandeerd smullen!
Tuna melt sandwich
Deze wonderlijke smaakcombinatie van tonijnsalade met gesmolten kaas komt uit Amerika. Ondanks dat het niet zo voor de hand liggend is, is het heerlijk! Helemaal te verifiëren is het niet, maar het schijnt dat de sandwich in 1965 uitgevonden is in South Carolina. In een lunchroom werd een grilled cheese (tosti) besteld en daar kwam per ongeluk wat tonijnsalade op terecht. Zo werd de eerste tuna melt sandwich geboren. Of het waar is? Ik heb geen idee, maar ik vind de legendes over het ontstaan van gerechten altijd wel geestig. Sowieso ontstaan de lekkerste gerechten door een “foutje” in de keuken! Al pakken niet alle foutjes altijd goed uit.
Broodjes
De tuna melt sandwich is bij ons één van de favorieten als het gaat om belegde broodjes. Natuurlijk is een broodje kaas ook lekker, maar niet zo speciaal. We houden altijd wel van iets lekkers. Bijvoorbeeld een broodje warme beenham, een broodje pulled chicken of een gevuld stokbroodje. Ik haal hiervoor in de winkel broodjes om zelf af te bakken. De volkoren varianten, waar voldoende voedingsvezels in zitten. Dat vind ik lekkerder en het vult beter. Daarbij zijn broodjes die je zelf afbakt verser en daardoor zachter dan de kant en klaar afgebakken broodjes.
Kaas
Een noodzakelijk ingrediënt voor de lekkerste tuna melt sandwich is kaas! Welke kaas kies je dan als er zoveel keuze is? Ik neem voor dit broodje altijd een combinatie van cheddar en belegen Goudse kaas. Die twee kazen gaan heel goed samen en passen prima bij de pittige tonijnsalade. Eigenlijk kun je elke kaas gebruiken. Jong belegen kaas, oude kaas… kan allemaal!
In plaats van geraspte cheddar kun je ook plakken cheddar kopen. Je kent vast de plastic-achtige kleffe plakjes, maar die bedoel ik niet. Zoek in de winkel naar “burger kaas”. Dat is, naar de bescheiden mening van mijn man, de beste cheddar kaas in plakken. Dus kies je broodje, je favoriete kaas en dan smullen maar van je tuna melt sandwich!
Tuna melt sandwich
Wat heb je nodig?
Aan de slag
-
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
-
Maak de tonijnsalade door de tonijn te mengen met de yoghurt, mayonaise, de lente-ui, augurk, paprikapoeder en chilivlokken. Roer goed door elkaar en breng verder op smaak met peper en zout.
-
Snijd de baguettes door de helft en snijd ze open. Leg de vier bovenkantjes vast op de bakplaat.
-
Besmeer de andere vier broodjes met de tonijnsalade. Strooi de geraspte kaas er overheen.
-
Leg de broodjes ook op de bakplaat en bak ze ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten is.
-
Leg de bovenkanten van de broodjes op de gesmolten kaas.
Eet smakelijk!