Tosti, grilled cheese, croque monsieur… hoe je ze ook noemt, je krijgt er geen genoeg van! Ik vind het altijd heel leuk om te variëren en te experimenteren met de vulling. Dit keer dook ik de koelkast in om te zien wat er nog in lag en kwam ik uit bij brie en spek. In het keukenkastje stond nog een potje appelstroop, wat ik een perfecte combinatie vind met brie en spek. Ik heb ze laten proeven door Koen en hij heeft ze, net als ik, goedgekeurd. Hij is altijd best kritisch, dus je kunt er vanuit gaan dat dit gerecht zo goed als perfect is. 😉

Tosti met brie en spek

Hier komen regelmatig tosti’s uit een ijzer of de pan gerold. Wij eten deze variant met brie en spek graag, maar ook bijvoorbeeld een variant met roerei of één met bolognese. Natuurlijk zijn de klassieker, met ham en kaas, en croque madame ook erg geliefd. De naam zou trouwens een Italiaanse variant op het Engelse toast zijn. Het is een Italiaanse naam, meervoud van tosto, afgeleid van tostare wat roosteren betekent. Dat klinkt logisch toch? Eigenlijk maakt het niet uit, het is nou eenmaal een heerlijk gerecht!

Zelf maak ik een dit lekkere broodje met brie en spek het liefst met een contactgrill. De vorm van het brood en de grootte van de boterhammen maakt namelijk niet uit. Ik heb nog wel een tip voor je, zodat je de grill niet telkens schoon hoeft te maken: leg er een bakpapiertje in! Heb je geen speciaal apparaat of contactgrill? Bak ze dan gewoon in een koekenpan!

Appelstroop

Appelstroop is niet per definitie heel erg gezond, het wordt gemaakt van appels en suiker, maar het bevat wel veel ijzer. Dat is dan wel weer goed voor je. Ik vind de combinatie van appelstroop en brie heerlijk! Sowieso is appelstroop met kaas een goed idee. Op een tosti met brie en spek geeft appelstroop net een beetje frisheid naast de romige brie en de krokant gebakken spek. Dus, mocht je appelstroop in huis hebben, smeer het er lekker op!! Heb je perenstroop? Dat is ook een lekkere variatie!

Op zoek naar de perfecte manier om je tosti’s vers te houden? Ontdek onze handige tips on ze makkelijk en goed te bewaren! Bewaar ze in luchtdichte verpakkingen om hun knapperigheid te behouden. Voor langdurige versheid, vries ze in en ontdooi ze eenvoudig wanneer je trek hebt. Met deze tips blijven deze lekkere snacks net zo smakelijk als wanneer ze vers gebakken zijn. Ontdek meer slimme trucs om je favoriete snacks langer vers te houden en geniet keer op keer van die perfecte gouden korst en smeltende kaas. Geniet er van en kijk ook eens mijn nadere recepten voor nog meer heerlijke lunch ideeën!

Tosti met brie en spek

Kooktijd 10 minuten Totale tijd 10 minuten
Een totsi met brie en spek. De tosti is belegd met romige brie, knapperig gebakken ontbijtheelepelek en appelstroop. Dit is alles wat je wilt!
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 1 Beste seizoen: Winter

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Neem een koekenpan en bak hierin de plakjes ontbijtheelepelek aan beide zijden krokant. Je hoeft geen boter in de pan te doen.

  2. Besmeer allebei de boterhammen met appelstroop, leg op één van de twee boterhammen de plakjes brie en leg er de krokant gebakken spek bovenop. Dek de tosti af met de tweede boterham.

  3. Verwarm het tosti-ijzer of de contactgrill en smeer de bovenkant van de tosti in met boter. Leg de tosti met de beboterde kant naar onder in de contactgrill of het tosti-ijzer en smeer ook wat boter op de andere boterham. Grill de tosti tot de brie gesmolten is.

    Eet smakelijk!  

Keywords: Brood, Brie, Spek, Appelstroop

Share it on your social network

Ga naar de inhoud