Tosti, grilled cheese, croque monsieur… hoe je ze ook noemt, je krijgt er geen genoeg van! Ik vind het altijd heel leuk om te variëren en te experimenteren met de vulling. Dit keer dook ik de koelkast in om te zien wat er nog in lag en kwam ik uit bij brie en spek. In het keukenkastje stond nog een potje appelstroop, wat ik een perfecte combinatie vind met brie en spek. Ik heb ze laten proeven door mijn Koen en hij heeft ze, net als ik, goedgekeurd. Hij is altijd best kritisch, dus je kunt er vanuit gaan dat deze tosti zo goed als perfect is. 😉

Tosti met brie en spek

Hier komen regelmatig tosti’s uit een tosti-ijzer of de pan gerold. Wij eten deze tosti met brie en spek graag, bijvoorbeeld tosti met roerei of een tosti bolognese. Natuurlijk zijn de klassieker, tosti met ham en kaas, en croque madame ook erg geliefd. De naam tosti zou trouwens een Italiaanse variant op het Engelse toast zijn. Tosti is een Italiaanse naam, meervoud van tosto, afgeleid van tostare wat roosteren betekent. Dat klinkt logisch toch? Eigenlijk maakt het niet uit, een tosti is nou eenmaal heerlijk! Zelf maak ik een tosti met brie en spek het liefst met een contactgrill. De vorm van het brood en de grootte van de boterhammen maakt namelijk niet uit. Ik heb nog wel een tip voor je, zodat je de grill niet telkens schoon hoeft te maken: leg er een bakpapiertje in! Heb je geen tosti-ijzer of contactgrill? Bak de tosti dan gewoon in een koekenpan!

Appelstroop

Appelstroop is niet per definitie heel erg gezond, het wordt gemaakt van appels en suiker, maar het bevat wel veel ijzer. Dat is dan wel weer goed voor je. Ik vind de combinatie van appelstroop en brie heerlijk! Sowieso is appelstroop met kaas een goed idee. Op een tosti met brie en spek geeft appelstroop net een beetje frisheid naast de romige brie en de krokant gebakken spek. Dus, mocht je appelstroop in huis hebben, smeer het lekker op je tosti! Heb je perenstroop? Dat is ook een lekkere variatie!

Tosti met brie en spek

Kooktijd 10 min Totale tijd 10 minuten
Een totsi met brie en spek. De tosti is belegd met romige brie, knapperig gebakken ontbijtspek en appelstroop. Dit is alles wat je wilt!
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 1 Beste seizoen: Winter

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Neem een koekenpan en bak hierin de plakjes ontbijtspek aan beide zijden krokant. Je hoeft geen boter in de pan te doen.

  2. Besmeer allebei de boterhammen met appelstroop, leg op één van de twee boterhammen de plakjes brie en leg er de krokant gebakken spek bovenop. Dek de tosti af met de tweede boterham.

  3. Verwarm het tosti-ijzer of de contactgrill en smeer de bovenkant van de tosti in met boter. Leg de tosti met de beboterde kant naar onder in de contactgrill of het tosti-ijzer en smeer ook wat boter op de andere boterham. Grill de tosti tot de brie gesmolten is.

    Eet smakelijk!  

Keywords: Brood, Brie, Spek, Appelstroop

Dit vind je misschien ook interessant

Share it on your social network

Ga naar de inhoud