Deze tosti bolognese is één van mijn favoriete lunches. Het doet me denken aan pizza en pasta! 🙂 Natuurlijk is een klassieke tosti met ham ook heerlijk, wie eet het niet zo nu en dan? Je kunt eindeloos variëren en een tosti is heel snel gemaakt. Ideaal als lunch. Deze variant met vegetarische bolognesesaus zou je dan ook echt moeten proberen.
Tosti bolognese
Het geheim van de tosti bolognese zit ‘m in de verse saus. Het lijkt misschien ingewikkeld om zelf bolognesesaus te maken, maar dat valt echt alles mee. Het is zelfs reuze makkelijk! Alles wat je nodig hebt voor deze vegetarische variant is passata di pomodoro (tomatensaus van gekookte en vervolgens gezeefde tomaten) met daarbij wat kruiden en een heel palet aan groenten. Het snijden daarvan is denk ik nog het meeste werk, maar met een gezellig muziekje erbij is dat ook zo gepiept! Als je dit recept volgt dan houd je best wat saus over, dit kun je prima in een pastagerecht gebruiken. Of je maakt gewoon wat extra tosti’s… Dat is natuurlijk geen straf. Andere lekkere tosti’s zijn een tosti met roerei of een tosti met pesto en mozzarella.
Bewaren
Je maakt bij een tosti bolognese meer saus dan je voor één tosti nodig hebt. Handig om te weten is dat je de verse bolognesesaus ook kunt invriezen. Hiervoor laat je de saus helemaal afkoelen op het aanrecht en vervolgens in de koelkast. Schep de saus daarna in bakjes en vries het in. In de vriezer blijft de saus tot drie maanden houdbaar. Wil je de saus gebruiken in je pasta of op een tosti? Haal dan het bakje saus uit de vriezer en laat het een nachtje ontdooien in de koelkast. Verwarm de saus in een pannetje goed door en je kunt er weer heerlijk van genieten.
Tip
Nog een allerlaatste tip van Flip voor je aan de slag gaat: De tosti’s bolognese maak je het makkelijkst in een tosti-ijzer of op een contactgrill. Mocht je die allebei niet in huis hebben dan bak je de tosti’s net zo makkelijk in een koekenpan. Enjoy!
Tosti bolognese
Wat heb je nodig?
Aan de slag
-
Snijd de tomaten, wortel, champignons en de ui in blokjes. Pers de knoflook en hak de basilicum fijn.
-
Bak de knoflook en ui in een klein beetje olijfolie tot de ui glazig is.
-
Voeg dan de wortel, champignons en tomaten toe en bak deze een paar minuutjes mee.
-
Giet dan de passata en de wijn erbij, roer nogmaals goed door en breng het geheel aan de kook.
-
Laat de saus even inkoken, voeg dan de kruiden toe en roer voor de laatste keer goed door.
-
Beleg één volkoren boterham met de geraspte kaas en schep er een paar eetlepels bolognesesaus.
-
Leg de andere boterham erop en bak de tosti in een tositijzer, contactgrill of in de pan tot beide kanten mooi goudbruin zijn.
-
Snijd de tosti schuin door midden en klaar ben je!
Eet smakelijk!