De hype van 2023 – de tompouce croissant! Nou ja, qua smaak, vorm en uiterlijk dan, de naam was natuurlijk anders. Wel zijn ze absoluut de moeite waard om zelf te maken. Veel lekkerder ook dan de versies die je in de supermarkt vindt en ook veel verser natuurlijk. Dus ren naar de winkel voor de ingrediënten en duik de keuken in, want dit wil je proeven!

Als je aan Nederland denkt, denk je misschien aan molens, tulpen en tompoucen. Deze heerlijke lekkernij is een van de meest iconische Nederlandse gebakjes en is enorm populair. Wat maakt tompoucen zo speciaal en waarom zijn ze zo geliefd? Goede vraag!

De smaak natuurlijk. Het concept is heel eenvoudig, twee plakjes bladerdeeg met daartussen gele room en afgetopt met roze glazuur en eventueel wat slagroom. Meer dan dat is het niet, maar het is wel heerlijk comfort food. De romige en zoete vulling combineert perfect met het knapperige bladerdeeg en het zachte glazuur. Het resultaat is een heerlijke traktatie die je moeilijk kunt weerstaan. Zelfgemaakt trouwens nog lekkerder!

Kun je geen genoeg krijgen van tompoucen? Neem dan ook eens een kijkje bij de volgende recepten:

 • Oranje tompoucen: mini tompoucen met oranje glazuur. Makkelijk aan te passen als je liever roze tompoucen hebt of groene of blauwe… In ieder geval zijn het heerlijke kleine gebakjes, een feestje op tafel!
 • Millefeuilles: Een dubbele tompouce! Drie laagjes bladerdeeg met banketbakkersroom en vers fruit. Ook een échte traktatie en heel makkelijk en snel te maken!
 • Hartige tompouce: een heel makkelijk en snel voorgerechtje om te maken als je eters op bezoek krijgt. De tompoucen zijn belegd met kruidenkaas, rauwe ham en sla. De bovenkant is bestrooid met geraspte kaas die in de oven wordt meegebakken. Gegarandeerd succes!

Tompouce croissants zijn een combinatie van een croissant en een tompouce. Je verwacht het niet hè? 😉 Je vult de croissants met banketbakkersroom en de bovenkant dompel je in roze glazuur. Wel een hele dikke tip: maak je banketbakkersroom zelf én gebruik echt glazuur voor de bovenkant. Veel recepten gebruiken roze chocolade voor de bovenkant, maar op een tompouce hoort toch echt niets anders dan glazuur!

Voor het beste resultaat bak je de croissants twee minuten langer dan aangegeven op de verpakking. Hierdoor worden ze steviger en kruimelen ze minder als je ze goed af laat koelen. Of je nu indruk wilt maken op gasten of gewoon jezelf wilt trakteren, deze tompouce croissants zijn een gegarandeerd succes.

Tompouce croissants

Kooktijd 15 minuten Rusttijd 30 minuten Totale tijd 45 minuten
Tompouce croissants - een croissant gevuld met banketbakkersroom en afgetopt met roze glazuur. Een tompouce in de vorm van een croissant!
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 4 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

 1. Bak de croissants zoals aangegeven op de verpakking en voeg 2 minuten aan de baktijd toe.

 2. Laat de croissants volledig afkoelen en snijd ze vervolgens voorzichtig open zodat de boven- en onderkant los van elkaar komen.

 3. Meng in een schaaltje de poedersuiker met heet water en roze kleurstof. Begin met 1 eetlepel heet water en voeg meer toe als het glazuur te dik is. Voor de kleurstof geldt hetzelfde, begin met 1 druppel, roer goed door en kijk of de kleur is zoals je zou willen.

 4. Leg de bovenkanten van de croissants op een rooster en zet het rooster op een bakplaat. Schep het glazuur over de croissanthelften en laat ze ongeveer een half uur goed uitharden, eventueel in de koelkast.

 5. Maak de banketbakkersroom volgens het recept voor banketbakkersroom op deze site of maak het zoals aangegeven op de verpakking. gebruik in het laatste geval slagroom of melk, daar wordt de room romiger en steviger van!

 6. Spuit met een spuitzak banketbakkersroom op de onderste helften van de croissants. Dek af met de bovenste geglazuurde helften en klaar zijn je tompouce croissants!

  Geniet er van!

Keywords: Croissant, Banketbakkersroom, Poedersuiker, Water, Kleurstof

Share it on your social network

Ga naar de inhoud