Op Instagram heb ik een oproep gedaan of er iemand het leuk vindt een gastrecept aan te dragen voor mijn website. Daar is flink gehoor aan gegeven! Super leuk om gerechten van anderen te ontdekken. Shana heeft razendsnel gereageerd en ik mocht zelf een recept van haar site kiezen om te maken. Shana, die je wellicht kent van de heerlijke gerechten die zij deelt op Instagram, heeft op haar site meerdere sushirecepten staan. Dat had ik al voorbij zien komen en ik ben daar dol op! De keuze voor sushitoast is dan dus snel gemaakt!

Sushitoast

Sushi is een Japans gerecht. Je kent de rollen nori (zeewier) gevuld met rijst ongetwijfeld. Meestal is de vulling gecombineerd met vis, ei of groenten. De rollen heten maki, wat letterlijk gerold betekend. Er zijn verschillende soorten maki, futomaki is een wat dikkere rol en hosomaki juist wat dunner. Uramaki is naast maki misschien wel het bekendst in Nederland, de binnenstebuiten rol. De vulling zit in de nori gerold zit en de rijst aan de buitenkant. Daarnaast heb je ook nigiri, de ovale blokjes rijst met vis of ei erop en oshi, blokjes rijst met vis, ei of groenten in het midden. Sushitoast is een niet opgerolde maki rol, een stukje norivel met daarop rijst, avocado en omelet. Wil je iets maken dat qua vorm meer op sushi lijkt? Denk dan eens aan omeletsushi!

Wasabi

Bij sushi en sushitoast zijn wasabi en sojasaus heel erg lekker. Wasabi is een heel scherpe specerij, herkenbaar aan de groene kleur. Oorspronkelijk gemaakt van de wortel van de wasabiplant. Wist je dat de wasabiplant ook in Nederland verbouwd wordt? Niet alle wasabi wordt van deze plant gemaakt, er wordt ook veel geïmiteerd. Op zich niet vreemd als je bedenkt dat het anderhalf jaar duurt voor een wortel van de plant geschikt genoeg is.

Sojasaus

Sojasaus wordt gemaakt van sojabonen, graan, water en zout. Het is een gefermenteerde saus. Je hebt Japanse en Chinese sojasaus en nog veel meer andere soorten en varianten. Naast de gewone sojasaus is er ook sojasaus waar minder zout in zit. Deze heeft dan wel weer wat andere toevoegingen. Ook is er tamari, een glutenvrije sojasaus. Voor sushitoast maakt het niet uit welke sojasaus je kiest. Kijk vooral wat je in huis hebt en wat je het lekkerst vindt!

Sushitoast

Kooktijd 25 minuten Rusttijd 15 minuten Totale tijd 40 minuten
Sushitoast
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 12 Beste seizoen: Zomer

Wat heb je nodig?

Cooking Mode Disabled

Aan de slag

  1. Breng de rijst met 140 ml water aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat 10 minuten koken.

  2. Na tien minuten zet je het vuur uit en laat je de rijst, met deksel op de pan, 15 minuten rusten. Meng daarna de rijstazijn er door.

  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  4. Knip met een schaar de norivellen tot het formaat van een cracker en bestrijk met een klein beetje olie. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak ze 5 minuten in de voorverwarmde oven.

  5. Klop de eieren los en bak er een omelet van.

  6. Schil de avocado en snijd in plakken.

  7. Haal de norivellen uit de oven en beleg met achtereenvolgens de rijst, omelet en de avocado. Werk de sushitoast af met sesamzaad en gebakken uitjes. Serveer met de sojasaus en wasabi.

    Eet smakelijk!

Keywords: Rijst, Sushi, Ei, Avocado, Ui

Share it on your social network

Ga naar de inhoud