Granola maak ik het liefst zelf, het is heel gemakkelijk en ontzettend lekker! Voordeel is dat je precies weet wat er in je suikervrije granola zit en je kunt het precies zo maken zoals je het zelf het lekkerst vindt. Ik heb al wat meer recepten van en met granola op deze site staan, maar nog geen suikervrije variant. Dat vond ik hoog tijd worden, dus dook ik afgelopen zaterdag de keuken in! Het resultaat mag er zijn, een lekkere, voedzame en suikervrije granola voor in mijn yoghurt of ontbijttrifle!
Suikervrije granola
Granola wordt over het algemeen geroosterd met honing en olie. Hoewel homemade granola nog geen half gram suiker per portie van 40 gram bevat, bevat deze granola helemaal geen toegevoegde suikers. Smaakt dat net zo lekker dan? Ja, absoluut! Ik kies er zelf altijd voor om aan mijn yoghurt met granola zelf wat fruit toe te voegen. Denk aan banaan, rood fruit, blauwe bessen of appel. Zo heb ik toch iets zoets in mijn ontbijt, zonder toevoegingen.
Dat is het voordeel van zelf granola maken, je bepaalt zelf wat je er in doet. Deze suikervrije granola bestaat uit slechts zeven ingrediënten. Het zit boordevol, noten, pitten en zaden, aangevuld met havervlokken, kokoschips en kaneel. Lekker voedzaam! Wil je ook eens een andere granola maken, dan kun je ook kiezen voor crunchy granola met pindakaas en pure chocolade. Ook een granola recept met een minimale hoeveelheid toegevoegde suikers.
Hoe gebruik je granola?
Granola is een veelzijdig ingrediënt dat op veel verschillende manieren gebruikt kan worden om maaltijden op te fleuren. Een populaire manier om granola te eten is als topping voor yoghurt of kwark, wat zorgt voor een knapperige bite en extra smaak. Het is ook heerlijk om granola te mengen met vers fruit, zodat je een voedzaam ontbijt of een gezonde snack hebt. Granola kan bovendien een geweldige toevoeging zijn aan smoothie bowls, waar het een laagje textuur en een vleugje zoetheid aan toevoegt.
Voor een gezonde twist kun je granola gebruiken als basis voor desserts of als krokant element in salades. Door granola te combineren met verschillende ingrediënten, creëer je eenvoudig een evenwichtige maaltijd die boordevol voedingsstoffen zit. Of je het nu eet als tussendoortje of verwerkt in een gerecht, granola biedt eindeloze mogelijkheden om je dagelijkse voeding een smakelijke boost te geven.
Bewaren
Zelfgemaakte granola is heerlijk, maar om de knapperigheid en smaak zo lang mogelijk te behouden, is het belangrijk om deze op de juiste manier te bewaren. Granola kun je het beste bewaren in een luchtdichte container, zoals een glazen pot of een goed afgesloten plastic bakje. Plaats de granola op een koele, donkere plek, weg van direct zonlicht en warmtebronnen, om de versheid te behouden. De ideale bewaartemperatuur ligt tussen de 15 en 20 graden Celsius.
Vocht is de grootste vijand van granola, omdat het de knapperigheid kan aantasten. Zorg er daarom voor dat de granola volledig is afgekoeld voordat je deze in de container doet. Als je grote hoeveelheden hebt gemaakt, kun je een deel invriezen in luchtdichte zakjes. In de vriezer blijft granola tot wel drie maanden vers. Door granola goed te bewaren, geniet je elke ochtend van een knapperige en smaakvolle start van je dag!
Suikervrije granola

Wat heb je nodig?
Aan de slag
-
Verwarm de oven voor op 180 graden.
-
Doe alle droge ingrediënten, behalve de kokoschips, in een kom en roer goed door elkaar. Meng vervolgens de gesmolten kokosolie er door heen.
-
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel er over.
-
Bak de granola 10 minuten in de voorverwarmde oven, roer het dan goed door en voeg de kokoschips toe. Bak nogmaals 10 minuten af.
Eet smakelijk!