Brownies zijn een van de meest geliefde bakproducten wereldwijd. Ze bieden de perfecte balans tussen zoet en hartig, krokant en smeuïg. Maar wat maakt een brownie nou écht perfect? Maak er stroopwafelbrownies van! Je leest er hieronder alles over.
Brownies zijn een vierkant, plakkerig baksel dat gemaakt wordt van chocolade of cacaopoeder, suiker, boter, eieren en bloem. Hoewel ze eenvoudig lijken, is er veel variatie mogelijk in het basisrecept. Sommige mensen houden van een smeuïge, bijna onderbakken brownie, terwijl anderen de voorkeur geven aan een meer cake-achtige textuur. Het doel van de perfecte brownie hangt volledig af van persoonlijke smaak. In dit recept ga ik voor een brownie die net gaar is. De bovenkant is droog en gebarsten als de brownie uit de oven komt, de binnenkant is heerlijk zacht en sticky.
De oorsprong van de brownie is enigszins omstreden. De meeste bronnen zijn het er echter over eens dat de brownie eind 19e eeuw is ontstaan in de Verenigde Staten. Het verhaal gaat dat een chef in Chicago vergat bakpoeder toe te voegen aan een cakebeslag, waardoor de eerste brownie werd geboren. Wat begon als een fout, werd een van de meest geliefde desserts wereldwijd.
Stroopwafels zijn een van de meest bekende lekkernijen uit Nederland. Deze heerlijke, zoete wafels bestaan uit twee dunne, krokante wafels die worden gevuld met karamelsiroop. De stroopwafel heeft een lange traditie en is geliefd in zowel Nederland als daarbuiten.
De stroopwafel werd voor het eerst gemaakt in de 19e eeuw in Gouda, een stad die vooral bekendstaat om zijn kaas. Het verhaal gaat dat een bakker in Gouda restjes deeg en broodkruimels samen met stroop gebruikte om een goedkope lekkernij te maken voor de armen. Deze eenvoudige snack evolueerde al snel tot de stroopwafel zoals we die vandaag de dag kennen. Door de jaren heen werd de stroopwafel steeds populairder, en vandaag de dag wordt het over de hele wereld gewaardeerd.
Andere lekkere recepten met stroopwafels, naast deze stroopwafelbrownies, zijn stroopwafel cupcakes of feestelijke stroopwafels.
Dulce de leche is een karamelpasta gemaakt van gecondenseerde melk. Letterlijk betekent het zoet van melk. Van oorsprong komt het uit Latijns Amerika, specifiek uit Argentinië. Het wordt gebruikt als broodbeleg, maar ook verwerkt in zoete gerechten als taart, ijs en alfajores (de favoriete koekjes van onze koningin Maxima). Ook als nagerecht wordt dulce de leche veel gebruikt, puur of met koekjes.
Deze hele lekkere makkelijke karamelpasta maak je met gecondenseerde melk. Het lijkt wel magie! Een blikje gecondenseerde melk dat je omtovert in heerlijke dulce de leche. Je kunt je bijna niet voorstellen hoe makkelijk je zo’n heerlijke karamelsaus maakt. Eerlijk is eerlijk, het kost wat tijd maar de smaak is absoluut fantastisch. Daarbij kun je een blikje dulce de leche ook heel makkelijk bewaren. Ee perfecte aanvulling voor stroopwafelbrownies.
Nu je alles weet over de onderdelen van dit recept, is het tijd om te leren wat de sleutel is tot het maken van de perfecte stroopwafelbrownies. Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat je brownies elke keer weer goed lukken en fantastisch smaken.
De kwaliteit van de chocolade die je gebruikt, kan een groot verschil maken. Kies voor een chocolade met minimaal 70% cacao voor een rijke, diepe smaak. Voor fudgy brownies is pure chocolade een betere keuze, terwijl melkchocolade een zoetere smaak geeft. Of je een chocoladereep of druppels gebruikt maakt niet zoveel uit, als de kwaliteit maar goed is. Dan wordt je brownie het lekkerst!
Let ook op de stroopwafels die je gebruikt. Ik heb gekozen voor stroopwafels gemaakt met roomboter, die vind ik het lekkerst. Ook hier geldt dat kwaliteit loont.
Een van de grootste fouten die mensen maken bij het bakken van brownies, is dat ze te lang in de oven blijven staan. Brownies moeten net iets ondergebakken zijn als je ze uit de oven haalt. Ze zullen nog doorkoken terwijl ze afkoelen, wat die perfecte fudgy textuur oplevert. Als, na 30 minuten in de oven, de bovenkant droog en gebarsten is, dan is je brownie goed!
Voor een fudgy brownie kun je beter wat meer vet (boter of chocolade) en minder bloem gebruiken. Wil je liever een luchtigere brownie? Voeg dan wat meer bloem en een beetje bakpoeder toe. Zo kun je experimenteren om jouw perfecte brownie te maken.
Brownies zijn ongelooflijk veelzijdig. Voeg noten, karamel, marshmallows of zelfs pindakaas toe voor extra smaak en textuur. Of je nu kiest voor klassieke walnoten of een moderne twist met gezouten karamel, er zijn talloze manieren om je brownies naar een hoger niveau te tillen.
Wat voor deze stroopwafelbrownies een leuke tip is, is om de dulce de leche te verwarmen en door het beslag te swirlen voor de brownies de oven in gaan. Dan heb je niet alleen bovenop een heerlijke karamel, maar ook binnenin. Je kunt er ook voor kiezen om stukjes stroopwafel door het beslag te spatelen voor een extra bite.
Het kan verleidelijk zijn om je brownies meteen uit de oven op te eten, maar geduld is een schone zaak. Laat je brownies volledig afkoelen voordat je ze aansnijdt. Hierdoor krijgen ze de tijd om stevig te worden en krijgen ze die mooie, scherpe randen waar iedereen van houdt.
Hoewel stroopwafelbrownies heerlijk zijn op zichzelf, kun je ze nog lekkerder maken door ze te serveren met een bolletje vanille-ijs of een toef slagroom. De combinatie van warme, fudgy brownie met koud ijs is een klassieker die nooit teleurstelt.
Daarnaast kun je brownies ook in stukjes snijden en gebruiken in desserts zoals trifle of als topping voor milkshakes. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Heb je stroopwafelbrownies over? Bewaar ze afgedekt met aluminiumfolie of in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur. Zo blijven ze een paar dagen vers en smeuïg. Wil je ze langer bewaren? Je kunt brownies gemakkelijk invriezen. Verpak ze individueel in plasticfolie en plaats ze in een afgesloten vriezerzak. Zo blijven ze tot drie maanden goed. Als je de brownies uit de vriezer haalt, kun je ze gewoon op het aanrecht laten ontdooien. Het lekkerst is het om de dulce de leche pas op de brownies te smeren na het ontdooien.
Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram en tag @nandaskeuken !