Als er iets is waar je direct blij van wordt en een goed gevoel van krijgt, dan is het van cupcakes! De kleine één-persoons gebakjes zijn heerlijk bij de koffie. Ideaal als traktatie en ook nog eens makkelijk te bewaren. Cupcakes zijn makkelijk aan te passen aan wat je lekker vindt, bijvoorbeeld deze stroopwafel cupcakes met stukjes stroopwafel!

Stroopwafel cupcakes

De eerste cupcakes werden begin 1800 gemaakt. Ze hebben hun naam te danken aan het feit dat ze gemaakt werden door een kopje (cup) als maat te gebruiken. Cupcakes lijken veel op muffins, ze zijn iets minder hoog. Waar muffins ook wel eens in een hartige variant gebakken worden, zijn cupcakes over het algemeen zoet. Cupcakes zijn beter vergelijkbaar met een mug cake. Je kunt al je creativiteit in cupcakes kwijt! Ik voeg graag koekjes toe, zoals aan deze stroopwafel cupcakes. Ook fruit, kaneel of koek- en speculaaskruiden zijn heerlijk als extra vulling.

Tips

Het kan soms een geklungel zijn om de cupcake vormpjes te vullen met het beslag. Toch bestaat er een heel handige manier om dit te doen. Probeer het uit als je stroopwafel cupcakes maakt en je wilt nooit meer iets anders. De truc is om een ijstang te gebruiken. Schep met de ijstang het beslag uit de kom, knijp de tang leeg boven één van de vormpjes en je hebt precies de juiste hoeveelheid beslag voor een cupcake!

Een cupcakeblik is ook reuzehandig! De papieren vormpjes zijn nooit helemaal stevig genoeg. Zet je de papieren vormpjes in een cupcakeblik, dan blijven de cupcakes mooi rond en in model.

Barsten je cupcakes aan de bovenkant open? Dan staat de temperatuur van de oven te hoog ingesteld. Het beslag gaat nog rijzen terwijl de bovenkant al een mooi korstje heeft. De volgende keer kun je de over beter op een lagere temperatuur verwarmen.

Bewaren

Stroopwafel cupcakes kun je prima bewaren en dus goed al van tevoren maken. Je kunt ze buiten de koelkast in een goed afgesloten doos of trommel bewaren. De cupcakes blijven dan ongeveer 3 dagen goed. In de vriezer kun je cupcakes drie maanden bewaren. Zorg dat ze luchtdicht verpakt en helemaal afgekoeld zijn. Heb je de cupcakes gedecoreerd met bijvoorbeeld botercrème en karamelsaus? Dan kun je ze maximaal 4-5 dagen buiten de koelkast bewaren. Dek ze ook nu weer goed af, dan drogen ze niet uit.

Stroopwafel cupcakes

Kooktijd 45 minuten Totale tijd 45 minuten
Versgebakken stroopwafel cupcakes met een toef botercrème, karamelsaus en stukjes stroopwafel.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 12 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cupcakeblik in en zet er papieren vormpjes in. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

  2. Mix in minimaal vijf minuten de boter en suiker met het vanille extract en een snufje zout tot een romige massa. Schraap zo nu en dan de suiker van de randen van de kom zodat alles opgenomen wordt.

  3. Voeg dan één voor één de eieren toe. Voeg de volgende pas toe als de vorige helemaal is opgenomen. Mix het geheel tot alle eieren zijn opgenomen en het beslag goed luchtig is.

  4. Zeef de bloem en spatel dit met het bakpoeder voorzichtig door het beslag en zorg er voor dat alles goed gemengd word. Spatel als laatst de stukjes stroopwafel door het beslag. 

  5. Schep het cupcake beslag in de holtes van de cupcakevorm en bak de stroopwafel cupcakes in 20 minuten goudbruin en gaar. Controleer met een satéprikker of de cakejes gaar zijn. Als er nog wat beslag aan de satéprikker zit, dan moeten de cakejes nog iets langer in de oven. 

  6. Laat de cupcakes afkoelen. Spuit er vervolgens een toef botercrème op, verdeel wat karamelsaus over de crème en strooi wat stukjes stroopwafel over de toeven .

    Eet smakelijk!

Keywords: Bloem, Boter, Eieren, Suiker, Stroopwafels, Vanille

Share it on your social network

Ga naar de inhoud