Gisteren was het grijs en regenachtig weer. Ik had het koud en het voelde echt als herfst. Daardoor kreeg ik trek in stoofvlees met bier. Ik had nog runderriblappen in huis, bier, stroop en champignons. Dus ging ik aan de slag! Het klaarmaken vans stoofvlees is niet veel werk, maar het kost wel veel tijd. Voordeel is dat je huis er heerlijk naar gaat ruiken en dat je de hele middag uit kunt kijken naar een heerlijke maaltijd.

Stoofvlees met bier

Stoofvlees wordt ook suddervlees, draadjesvlees of hachee genoemd. Het is dus een verzamelnaam voor vees dat lang gestoofd wordt. De overige ingrediënten maken dat de gerechten verschillende namen hebben. Stoofvlees met bier is de Belgische variant van stoofvlees. Een Vlaams gerecht dat ook in Nederland bekend is. Zelf kies ik voor dit recept altijd een Belgisch biertje. Bijvoorbeeld La Trappe dubbel of Leffe Bruin. Koken met bier of wijn vind ik sowieso erg leuk en lekker. Het geeft soms net wat extra smaak. Bijvoorbeeld in coq au vin, vongole op de barbecue of pasta carbonara.

Welk vlees kies je?

Als je stoofvlees met bier wilt maken, kun je uit verschillende soorten vlees kiezen. De vleessoorten die vaak gebruikt worden zijn riblappen, sukadelappen en runderlappen. Rundvlees dus. Het spier- en bindweefsel in het vlees wordt lekker mals door het stoven. Hoe langer het stooft, hoe zachter het vlees zal worden. Mijn ultieme tip voor het vlees is om naar de slager te gaan. Haal een lekker, vers stuk vlees, laat je desnoods adviseren als je twijfelt. Niks mis met vlees van de supermarkt hoor, maar ik vind voor stoofvlees vlees van de slager lekkerder.

Bewaren

Heb je iets teveel stoofvlees gemaakt? Geen probleem, je kunt er de volgende dag nóg een keer van genieten! Laat het stoofvlees met bier goed afkoelen en doe het in een goed afgedekt bakje of schaaltje. Zet het in de koelkast en het blijft zeker twee dagen goed. Invriezen kan ook, in een goed afgesloten bakje. Dan blijft het tot drie maanden houdbaar. Wil je het stoofvlees opnieuw opwarmen? Kies dan voor de oven. Dek het af met aluminiumfolie en warm het op 180 graden in ongeveer 15 minuten op.

Moeilijkheidsgraad: Beginner Kooktijd 260 min Totale tijd 4 uren 20 minuten Porties: 4 Beste seizoen: Herfst

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Snijd de riblappen in blokjes, snipper de uien en pers de knoflook. Meng de blokjes vlees met wat peper en zout en de bloem. Zorg dat alle blokjes bedekt zijn met een dun laagje.

  2. Verwarm een pan op het vuur en smelt de boter en voeg de olijfolie toe. Als de grote bellen verdwenen zijn voeg je de riblappen toe en laat ze dichtschroeien.

  3. Haal vervolgens de blokjes uit de pan en fruit in de overgebleven boter en olie de ui en knoflook.

  4. Voeg dan het vlees weer toe. Giet de stroop, het bier en de bouillon erbij. Voeg de takjes tijm toe en leg de deksel op de pan.

  5. Laat het geheel minimaal 4 uur stoven. Roer af en toe even door. Voeg het laatste uur de in partjes gesneden kastanjechampignons toe en laat deze een uur meestoven.

  6. Als het vlees 4 uur (of langer) gestoofd is haal je de takjes tijm uit de pan en is je stoofvlees klaar om geserveerd te worden. Serveer met verse friet of gebakken aardappels.

    Eet smakelijk!

Keywords: Vlees, Bier, Stroop, Bouillon, Champignons, Knoflook, Ui