Stoofpeertjes horen wat mij betreft echt bij de herfst en winter! Ze zijn zo lekker en ik ben dan ook blij dat ik ze weer kan maken. Je kunt natuurlijk variëren met de smaken en kruiden, maar op deze manier vind ik ze zelf het allerlekkerst. Ik ben benieuwd hoe jij ze vindt!

Stoofpeertjes

Stoofperen zijn er in verschillende soorten en maten. Allemaal zijn ze geschikt om heerlijke stoofpeertjes van te maken. De meest bekende en meest geteelde is Gieser Wildeman. Dit zijn de kleinere bruine peren. Qua smaak is deze peer lekker zoet en qua structuur iets korrelig. Doordat deze peer al zoet van zichzelf is, hoef je minder suiker te gebruiken. Daarnaast heb je de Saint Rémy, de wat dikkere groene peer. De smaak is lichtzoet, minder zoet dan Gieser Wildeman. Dan heb je ook nog de Zoete Brederode. Deze peer is lang te bewaren en iets lichtzuur van smaak. Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten stoofperen te koop. Kies degene die jou het lekkerst lijkt voor jouw stoofpeertjes.

Zonder alcohol

Stoofpeertjes worden vaak gestoofd in rode wijn of port. Witte wijn zie je ook nog wel eens gebruikt worden. Super lekker natuurlijk, maar niet iedereen houdt er van. Ik stoof de peren vaak in bessensap, je kunt echter ook druivensap of zelfs cassis gebruiken. Om de stoofpeertjes te maken leng ik het bessensap aan met water, waardoor de peren niet te zuur worden. Met wat suiker, een kaneelstokje, steranijs en kruidnagel erbij maak je de lekkerste stoofpeertjes. Je blijft er van eten.

Bewaren

Zelfgemaakte stoofpeertjes kun je in een goed afsluitbaar bakje maximaal een week in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook, dan kun je ze drie maanden bewaren. Zorg er zowel in de koelkast, als de vriezer voor dat het bakje waarin je de peren bewaart goed schoon is en dat het goed dicht zit. Als je tussendoor wat peertjes uit het bakje haalt, zorg er dan voor dat je een schone vork of lepel gebruikt. Kijk en ruik goed, als de stoofperen er niet fris meer uitzien, dan moet je ze weggooien. Laat het niet zover komen, want dat is zonde! Maak er bijvoorbeeld lekkere gebakjes mee!

Stoofpeertjes

Kooktijd 135 minuten Totale tijd 2 uren 15 minuten
Stoofpeertjes
Moeilijkheidsgraad: Beginner Beste seizoen: Winter

Wat heb je nodig?

Cooking Mode Disabled

Aan de slag

  1. Schil de peren met een dunschiller. Laat het steeltje aan de peren zitten.

  2. Giet het bessensap en water bij de peren tot ze net onder staan.

  3. Doe de bruine basterdsuiker, het kaneelstokje, steranijs en kruidnagel erbij.

  4. Beng het geheel aan de kook en verlaag dan het vuur zodat de peren 2 uur kunnen stoven tot ze mooi rood zijn.

    Eet smakelijk!

Keywords: Stoofperen, Kaneel, Anijs, Bessen

Share it on your social network

Ga naar de inhoud