Stoofpeertjes horen wat mij betreft echt bij de herfst en winter! Ze zijn zo lekker en ik ben dan ook blij dat ik ze weer kan maken. Je kunt natuurlijk variëren met de smaken en kruiden, maar op deze manier vind ik ze zelf het allerlekkerst. Ik ben benieuwd hoe jij ze vindt!

Stoofpeertjes

Stoofpeertjes zijn een heerlijk herfstgerecht en worden vaak gemaakt van specifieke peren zoals Gieser Wildeman of Doyenné du Comice, die bijzonder goed geschikt zijn voor het koken. De meest bekende en meest geteelde is Gieser Wildeman. Dit zijn de kleinere bruine peren. Qua smaak is deze peer lekker zoet en qua structuur iets korrelig. Doordat deze peer al zoet van zichzelf is, hoef je minder suiker te gebruiken. Daarnaast heb je de Saint Rémy, de wat dikkere groene peer. De smaak is lichtzoet, minder zoet dan Gieser Wildeman. Dan heb je ook nog de Zoete Brederode. Deze peer is lang te bewaren en iets lichtzuur van smaak.

Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten stoofperen te koop. Kies degene die jou het lekkerst lijkt voor jouw stoofpeertjes. De peren worden in hun geheel of in parten gestoofd in een mengsel van water, suiker en specerijen zoals kaneel en kruidnagel. Het resultaat is een zachte, sappige vrucht met een zoete en aromatische smaak, die perfect past bij de herfst- en wintermaanden.

Stoofpeertjes kunnen op verschillende manieren worden geserveerd. Ze zijn heerlijk als bijgerecht bij vleesgerechten, zoals wild of stoofpotjes, maar kunnen ook worden genoten als nagerecht, vaak geserveerd met vanille-ijs of room. De combinatie van de zoete peren met de specerijen zorgt voor een warme, troostende ervaring die perfect aansluit bij gezellige diners of familiebijeenkomsten.

Een ander voordeel van stoofpeertjes is dat ze goed te bewaren zijn. Gestoofd in een luchtdichte container in de koelkast, kunnen ze tot een week vers blijven. Bovendien zijn ze ook geschikt om in te vriezen, waardoor je ze het hele jaar door kunt genieten. Met hun rijke smaak en veelzijdigheid zijn stoofpeertjes een klassieker die elke herfsttafel kan verfraaien.

Zonder alcohol

Stoofpeertjes worden vaak gestoofd in rode wijn of port. Witte wijn zie je ook nog wel eens gebruikt worden. Super lekker natuurlijk, maar niet iedereen houdt er van. Ik stoof de peren vaak in bessensap, je kunt echter ook druivensap of zelfs cassis gebruiken. Om de stoofpeertjes te maken leng ik het bessensap aan met water, waardoor de peren niet te zuur worden. Met wat suiker, een kaneelstokje, steranijs en kruidnagel erbij maak je de lekkerste stoofpeertjes. Je blijft er van eten.

Bewaren

Zelfgemaakte stoofpeertjes kun je in een goed afsluitbaar bakje maximaal een week in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook, dan kun je ze drie maanden bewaren. Zorg er zowel in de koelkast, als de vriezer voor dat het bakje waarin je de peren bewaart goed schoon is en dat het goed dicht zit. Als je tussendoor wat peertjes uit het bakje haalt, zorg er dan voor dat je een schone vork of lepel gebruikt. Kijk en ruik goed, als de stoofperen er niet fris meer uitzien, dan moet je ze weggooien. Laat het niet zover komen, want dat is zonde! Maak er bijvoorbeeld lekkere gebakjes mee!

Stoofpeertjes

Kooktijd 135 minuten Totale tijd 2 uren 15 minuten
Stoofpeertjes
Moeilijkheidsgraad: Beginner Beste seizoen: Winter

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Schil de peren met een dunschiller. Laat het steeltje aan de peren zitten.

  2. Giet het bessensap en water bij de peren tot ze net onder staan.

  3. Doe de bruine basterdsuiker, het kaneelstokje, steranijs en kruidnagel erbij.

  4. Beng het geheel aan de kook en verlaag dan het vuur zodat de peren 2 uur kunnen stoven tot ze mooi rood zijn.

    Eet smakelijk!

Keywords: Stoofperen, Kaneel, Anijs, Bessen

Share it on your social network

Ga naar de inhoud