Sticky drumsticks uit de oven zijn ontzettend lekker als borrelhapje. Ze kunnen ook heel goed bij een warme maaltijd. Het duurt even om ze te maken, maar ze zijn zeker alle moeite waard! Wij zijn er echt dol op en maken ze vaak.

Sticky drumsticks

Drumsticks zijn het onderste deel van de poten van de kip. De naam danken drumsticks aan de vorm, die lijkt op een stok waarmee je een drumstel bespeelt. Ik zie het eerlijk gezegd niet helemaal, maar daar gaat het ook helemaal niet om, ze zijn heerlijk. Dat vind niet alleen ik, maar het schijnt dat drumsticks sowieso erg populair zijn in Nederland. Drumsticks kun je op vele manieren bereiden. Je kunt ze grillen op de barbecue, stoven, koken, stomen in een braadzak of bakken in de oven. Op koken na, heb ik alle bovenstaande manieren van bereiding geprobeerd. Stoven vind ik fantastisch, bijvoorbeeld als je coq au vin maakt! Maar ook sticky drumsticks met een saus van ketjap, sojasaus, sesamolie, sweet chili en suiker zijn zalig!

Weer fan

Ik ben niet altijd fan geweest van drumsticks, kippenpoten en chickenwings. Er is een periode geweest dat ik ze weigerde te eten, iets waar mijn ouders mij nog regelmatig hard lachend aan herinneren. Dat kwam omdat ik op de middelbare school bij biologie kippenvleugels heb moeten ontleden. Als ik er aan terugdenk word ik er nog naar van. Ik ben al niet zo’n held als het om dat soort dingen gaat, maar het was een verplicht onderdeel. We moesten onderzoeken hoe de spieren vastzitten, bloedvaten bekijken, kraakbeen bestuderen en meer van dat. Not my cup of tea. Ik heb heel lang geen kippenvleugels, drumsticks of kippenpoten meer willen eten. In hetzelfde jaar hebben we ook kikkers en een varkenshart moeten ontleden, maar die lessen heb ik maar aan mij voorbij laten gaan. Inmiddels heb ik mij over mijn afkeer heen kunnen zetten en geniet ik enorm van sticky drumsticks of een ander stukje kip. Van kikkers en varkensharten krijg ik nog altijd de rillingen. 😉

Drumsticks bewaren

Als je de sticky drumsticks gemaakt hebt en je wilt ze bewaren, dan kan dat. Verpak de drumsticks in een goed afsluitbaar bakje en laat ze na bereiding niet langer dan twee uur buiten de koelkast staan. In de koelkast kun je ze maximaal twee dagen bewaren. Wil je de drumsticks opnieuw opwarmen, verwarm de oven dan voor op 160 graden en bak ze ongeveer 10 minuten.

Sticky drumsticks

Kooktijd 50 50 mins Rusttijd 3 3 hrs Totale tijd 3 uren 50 minuten
Sticky drumsticks uit de oven. Gestoofde drumsticks in een sticky saus van ketjap, sesamolie, sojasaus en bruine basterdsuiker. Geserveerd met flatbread.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 4

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Maak de marinade een paar uur voordat je de drumsticks gaat eten. Meng de ketjap, sojasaus, sweet chili saus, suiker, knoflook en gember goed door elkaar.

  2. Leg de drumsticks in de marinade en zorg dat ze rondom bedenkt zijn. Laat ze minstens drie uur staan en schep alles regelmatig om.

  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  4. Leg de drumsticks in een ovenschaal en bedruip met de marinade. Zet de ovenschaal in de oven en bak ze in 45 minuten gaar. Keer ze halverwege de baktijd even om en bestrijk met de marinade.

    Eet smakelijk!

Keywords: Kip, Sweet chili, Knoflook, Gember

Share it on your social network

Ga naar de inhoud