Het is echt herfst inmiddels en hoewel ik het weer minder kan waarderen vind ik herfstige gerechten heerlijk. De herfst is het seizoen van stoofvlees, herfstsalades, pompoensoep en stamppotten. Vooral het laatste vind ik erg lekker. Stamppot met boerenkool of andijvie bijvoorbeeld, maar ook met spinazie. Spinaziestamppot is lekker licht en door de blauwe kaas verrassend van smaak! Heerlijk met een Catalaans worstje. 🙂

Spinaziestamppot

Stamppot is een typisch Nederlands gerecht met aardappel en groente. In Vlaanderen is het ook bekend, maar dan onder de naam stoemp. Over het algemeen wordt het gerecht in één pan gekookt. Ik denk dat iedereen het wel kent of eet. Zelf maak ik het graag en ik zoek graag naar lekkere en verrassende combinaties. Zo ook bij spinaziestamppot. De basis bestaat uit aardappelen en spinazie. Daarbij bak je een ui, champignons en lekkere Catalaanse worstjes. Door toevoeging van blauwe kaas krijgt het net wat extra pit.

Blauwe kaas

Zo uit de hand een stuk blauwe kaas te eten, daar hoef je me niet voor wakker te maken. Maar in een gerecht vind ik het heerlijk! Bijvoorbeeld op een vierkazenpizza, maar ook in spinaziestamppot is het verrassend lekker. Blauwe kaas, of blauwaderkaas is een kaas waar blauwe schimmel aan is toegevoegd. Zelf gebruik ik Danablu in deze spinaziestamppot. Danablu is een Deense kaas, romig en een bijzondere pittige smaak. Echt een aanrader voor in stamppot. Hou je meer van een andere blauwe kaas? Ook geen probleem, voeg de kaas toe die jij het lekkerst vindt! Een pittige oude kaas of een belegen kaas passen er ook prima bij.

Bewaren

Dit recept voor spinaziestamppot is voldoende voor vier personen. Wij eten er altijd de helft van op en de rest bewaren we voor een ander moment. Zorg dat de stamppot goed afgekoeld is en zet het binnen twee uur in de koelkast of de vriezer. In de koelkast blijft het twee dagen goed, in de vriezer kun je spinaziestamppot tot drie maanden bewaren.

Spinaziestamppot

Kooktijd 40 40 mins Totale tijd 40 minuten
Spinaziestamppot. Een lekker lichte stamppot met spinazie, champignons, blauwe kaas en Catalaanse worstjes
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 4 Beste seizoen: Herfst

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Schil de aardappelen en breng ze in een laagje water aan de kook. Kook de aardappelen in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar. 

  2. Snipper intussen de ui, snijd de champignons in partjes en de blauwe kaas in blokjes.

  3. Verhit wat olie of boter in een pan en bak de uitjes glazig. Bak de champignons een minuut of 5 mee.

  4. Voeg daarna beetje bij beetje de spinazie toe en wacht tot deze geslonken is.

  5. Bak de Catalaanse worstjes zoals aangegeven op de verpakking.

  6. Giet de aardappelen af en laat ze even uitdampen. Stamp ze daarna met de boter en melk tot een kruimige puree.
  7. Schep het mengsel van champignons en spinazie door de aardappelpuree en voeg de blauwe kaas toe. Breng op smaak met zout en peper.
  8. Wacht heel even tot je de spinaziestamppot eet, dan kan de kaas er lekker doorheen smelten. Serveer de spinaziestamppot met de Catalaanse worstjes.

    Eet smakelijk!

Keywords: Spinazie, Champignons, Kaas, Ui, Aardappels, Vlees

Share it on your social network

Ga naar de inhoud