Bij de sinterklaastijd horen pepernoten of kruidnoten, net hoe je ze noemen wilt. Hoe je het noemt maakt ook eigenlijk niet uit, het is gewoon lekker en niets is leuker dan ze zelf te maken. Ik maakte plantaardige spelt kruidnoten met heel veel plezier en ik deel het recept graag met je. 

Spelt kruidnoten

Van kinds af aan ben ik gek op kruidnoten. Ik ben denk ik één van de weinigen die blij is dat ze in september al in de winkel liggen! 😉 Toch haal ik ze niet altijd in huis omdat ik weet dat een zak kruidnoten snel leeg zal zijn. Daarnaast vind ik zelfgemaakte kruidnoten net zo lekker. Als ik zelf kruidnoten maak dan doe ik dat vaak met speltmeel. De spelt kruidnoten uit dit recept zijn volledig plantaardig en daardoor geschikt voor een veganistische leefstijl. Naast kruidnoten eet ik rond vijf december ook graag speculaas cupcakes, een Sinterklaastaart of witte chocolade cheesecakes met een bodem van kruidnoten.

Kruidnoten of pepernoten?

Oorspronkelijk zit er verschil in. Pepernoten zijn onregelmatig van vorm en qua smaak en textuur te vergelijken met taaitaai. Kruidnoten zijn de knapperige brosse koekjes met de smaak van speculaas. Inmiddels geeft de Dikke van Dale aan dat de kruidnoot een synoniem is voor pepernoot.  Maar vraag je het een bakker, dan hoor je dat er wel degelijk verschil is. Kruidnoten worden gemaakt van tarwebloem en flink wat specerijen Kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember… Je vindt het allemaal in kruidnoten. Pepernoten worden gemaakt van roggemeel en op smaak gebracht met honing en anijs. Voor de spelt kruidnoten maak ik gebruik van koek- en speculaaskruiden. Dat neemt in je keukenkastje minder ruimte in en bevat dezelfde specerijen. Al moet ik bekennen dat ik alle eerder genoemde specerijen ook gewoon in huis heb.

Bewaren

Ik ga er niet vanuit dat je alle zelfgemaakte spelt kruidnoten in één keer opeet, al kan dat wel natuurlijk. Als je de kruidnoten goed laat afkoelen kun je ze daarna prima bewaren. In een goed afgesloten bakje blijven ze zeker drie dagen krokant. Zijn ze minder krokant, dan kun je ze altijd nog gebruiken als bodem voor een witte chocolade cheesecake!

Spelt kruidnoten

Kooktijd 70 70 mins Totale tijd 1 uur 10 minuten
Spelt kruidnoten
Porties: 1 Beste seizoen: Winter

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Meng in een kom het speltmeel met de boter, suiker, speculaaskruiden en zout. Maak er een mooi egaal geheel van.

  3. Voeg vervolgens het bakpoeder toe en kneed goed door.

  4. Giet de amandelmelk er bij en kneed tot een samenhangend deeg. Laat het dan 30 minuten rusten in de koelkast. Dek de kom af met plasticfolie.

  5. Rol van het deeg kleine balletjes en leg ze op de bakplaat. Zorg dat je ze goed verdeelt.

  6. Bak de kruidnoten in 15  minuten gaar en laat ze daarna afkoelen zodat ze stevig worden.

    Eet smakelijk!

Keywords: Spelt, Kaneel, Speculaas, Boter, Vegan

Share it on your social network

Ga naar de inhoud