Bagels, wie kent ze niet? De meest bekende variant is denk ik toch wel degene die belegd is met roomkaas en zalm. Wist je dat je heel eenvoudig zelf bagels kunt maken? Dit recept helpt je op weg om zelf de lekkerste spelt bagels te maken!

Spelt bagels

Bagels worden vaak verward met donuts, wat op zich niet gek is. Zowel bagels als donuts zijn rond van vorm en hebben een gat in het midden. Toch is er wel degelijk een verschil. Donuts zijn lichter en worden gefrituurd, bagels zijn iets zwaarder en worden in een oven gebakken. Zo zijn donuts eigenlijk zoet gebak en bagels brood. Bagels zijn vergelijkbaar met brood, al is het bakproces anders. Voordat bagels in de oven gaan, worden ze eerst kort gekookt. Het bakken van deze spelt bagels duurt nog geen 25 minuten!

Oorsprong

Hoewel het lijkt alsof bagels van oorsprong uit de Verenigde Staten komen, is dat niet het geval. Bagels komen oorspronkelijk uit Polen. Wel zijn ze bekend geworden doordat Oost-Europese Joden bagels naar de VS brachten. De naam bagel betekent in het Oost-Duits ‘ring’, op zich niet vreemd gezien de vorm en het gat. Maar waarom zit er nou een gat in een bagel? Dat komt omdat de verkopers ze vroeger aan stokken of touwen regen om de bagels te presenteren. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer, waardoor het gat niet echt een functie heeft. Al schijnt het deeg hierdoor wel gelijkmatiger te garen. Het is in ieder geval heel kenmerkend.

Bagels bewaren

Als je zelf spelt bagels hebt gemaakt, dan kun je ze waarschijnlijk niet in één keer op eten. Dat is ook helemaal niet nodig want je kunt de spelt bagels prima bewaren. Als je de afgekoelde bagels op kamertemperatuur in een plastic zakje doet, kun je ze tot vier dagen bewaren in een donker keukenkastje of broodtrommel. Wil je ze langer bewaren, dan kun je ze beter invriezen. In de vriezer zijn ze tot een maand houdbaar. Voor brood geldt dat je het best kunt kijken, ruiken en proeven of het brood nog goed is. Je zintuigen kunnen het je vertellen! Ruikt het muf? Oogt en voelt het droog? Of zie je schimmel? Dan kun je het beter weggooien. Al komt het met deze heerlijke spelt bagels vast niet zover!

Spelt Bagels

Kooktijd 40 minuten Rusttijd 90 minuten Totale tijd 2 uren 10 minuten
Spelt Bagels
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld Porties: 8

Wat heb je nodig?

Cooking Mode Disabled

Aan de slag

  1. Meng alle ingrediënten in een kom door elkaar en kneed met de hand in ongeveer tien minuten tot een soepel deeg.

  2. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg op een warme plek een uur rijzen.

  3. Maak van het deeg 8 tot 10 bollen. Duw iedere bol iets plat en maak er met je vingers een gat in. Leg de bagels vervolgens op bakpapier en laat ze nog een half uur rijzen.

  4. Breng een pan water aan de kook en verwarm de oven voor op 220 graden.

  5. Kook de bagels in ongeveer anderhalve minuut gaar in de pan met water. Draai ze halverwege even om. Haal de bagels met een schuimspaan uit het water en laat ze even uitlekken.

  6. Leg de bagels op een bakplaat met bakpapier en strooi er maanzaad en/of sesamzaad overheen. Bak de bagels vervolgens in de oven in ongeveer 20 minuten gaar.

    Eet smakelijk!

Keywords: Volkoren, Brood, Spelt
Ingedeeld onder

Share it on your social network

Ga naar de inhoud