Speculooscake is een heerlijke cake die perfect past bij elk moment van het jaar. Waar speculaas vaak geassocieerd wordt met de feestdagen, brengt speculoos het hele jaar door die heerlijke warme, kruidige smaak die velen zo waarderen. Speculooscake is dan ook een variant die de romige, gekarameliseerde smaak van speculoos en de knapperige koekjes combineert met een zachte, smeuïge cake. Hieronder lees je alles wat je moet weten over speculooscake, van de oorsprong van speculoos tot tips voor het bakken van de perfecte cake.
Nog even een tip tussendoor: deze cake is heel geschikt om met (kleine) kinderen te maken. Mijn zoontje van 2 helpt heel graag met het maken van het beslag, het beslag in de cakevorm storten en vooral het snoepen van de koekjes en koekkruimels. Je hebt geen mixer nodig, met een garde maak je ook een perfecte cake.
Wat is speculoos?
Voordat we de diepte induiken over speculooscake, is het belangrijk om te begrijpen wat speculoos precies is. Speculoos is een soort gekarameliseerd koekje dat oorspronkelijk uit België komt. In tegenstelling tot speculaas, dat voornamelijk met Sinterklaas wordt geassocieerd en rijk is aan kruiden zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel, heeft speculoos een mildere smaak. Het belangrijkste kenmerk van speculoos is de gekarameliseerde suiker, die zorgt voor een diepzoete, boterachtige smaak die perfect in balans is.
Speculoospasta, gemaakt van vermalen speculooskoekjes, is de laatste jaren immens populair geworden. Dit romige, smeerbare goedje is niet alleen heerlijk op brood, maar wordt ook veel gebruikt in desserts zoals cheesecakes, truffels, overnight oats, ijs en natuurlijk cake.
Speculooscake
De speculooscake is een ware traktatie voor liefhebbers van zowel cake als speculoos. Door de romige textuur van speculoospasta te combineren met een klassieke cakemix, ontstaat een rijke, smaakvolle cake die perfect past bij een kopje koffie of thee. Wat deze cake zo bijzonder maakt, is de subtiele maar toch aanwezige smaak van speculoos, zonder dat het te overheersend wordt. De cake is niet al te zoet, er wordt naast de koekjes en pasta maar 95 gram suiker toegevoegd, waardoor hij een verfijnde smaak heeft en bij vrijwel iedereen in de smaak valt.
Tips voor het bakken van de perfecte speculooscake
Wil je zelf een speculooscake bakken en zorgen dat deze perfect uit de oven komt? Met de volgende tips ben je verzekerd van een geslaagde cake:
- Gebruik ingrediënten op kamertemperatuur: Dit is een gouden regel voor het bakken van elke cake. Zorg ervoor dat de eieren en andere ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je begint. Dit zorgt ervoor dat alles beter mengt en je een gelijkmatige cake krijgt.
- Kies voor kwalitatieve speculoospasta en -koekjes: De smaak van je speculooscake hangt grotendeels af van de kwaliteit van de speculoospasta en de koekjes die je gebruikt. Kies voor een romige, goed gekarameliseerde speculoospasta van goede kwaliteit.
- Voeg een snufje zout toe: Dit lijkt misschien een klein detail, maar een snufje zout kan de smaken in de cake enorm versterken. Het zout balanceert de zoetheid en brengt de gekarameliseerde smaak van de speculoospasta nog beter naar voren.
- Speel met texturen: Voeg extra textuur toe aan je speculooscake door bijvoorbeeld stukjes gehakte walnoten, pecannoten of zelfs stukjes chocolade aan het beslag toe te voegen. Dit zorgt voor een aangename bite en een verrassende twist in elke hap.
Cake bewaren
Een cake is het lekkerst als je het vers gebakken hebt. Het is ook een baksel dat je lekker lang kunt bewaren. Op verschillende manieren ook nog! Het ligt er een beetje aan wat voor cake je gebakken hebt. Een gewone cake, zoals speculooscake, bewaar je het best in een keukenkastje. Als je het goed verpakt in een plastic zak, aluminumfolie, plastic folie of een speciale cakedoos, is een cake een week te bewaren.
In de koelkast wordt een cake snel oud, dat zou ik je daarom ook niet aanraden. Je kunt een cake ook in plakjes snijden en per portie of per twee invriezen. Dan blijft het drie maanden goed. Je ontdooit cake het best buiten de koelkast, op het aanrecht.
Andere heerlijke cakes
Houd jij ook zo van cakes en bak je ze het liefst zelf! Ik heb een aantal heerlijke recepten voor je op een rij gezet:
- Appel-frambozencake: een frisse cake met stukjes appel en frambozen
- Sinaasappelcake: een herfstige cake met sinaasappel en verwarmende kruiden
- Carrot cake: een smaakvolle en kruidige cake met een frisse topping
- Oliebollencake: heel leuk voor oud en nieuw, eens iets anders dan standaard oliebollen
- Citroen maanzaadcake: een heerlijke en eenvoudige cake met een frisse smaak
Veel bakplezier!
Speculooscake
Wat heb je nodig?
Aan de slag
-
Verwarm de oven voor op 175 graden, hetelucht.
Neem een grote kom en klop hierin de eieren los samen met suiker en zout. -
Voeg de zonnebloemolie, speculoospasta en melk toe en meng tot een egaal beslag. Zeef vervolgens bloem en bakpoeder boven de kom met beslag en meng opnieuw tot een egaal en glad beslag.
-
Vet de bakvorm goed in. Breek de koekjes in kleine stukjes en spatel ze door het beslag.
-
Stort het beslag in een met bakpapier beklede cakevorm en verdeel nog wat extra koekkruimels over de cake heen.
-
Zet het cakeblik in een voorverwarmde oven en bak in 45 tot 50 minuten goudbruin en gaar. De cake is gaar als je er met een satéprikker in prikt en deze er droog uitkomt. Laat de cake compleet afkoelen.
Geniet er van!