Lekkere hapjes hoeven helemaal niet ingewikkeld te zijn! Dat bewijzen deze speculoos truffels wel. Met maar vier ingrediënten en wat decoratie zet je iets heerlijks neer. De decoratie kies je zelf, ik koos voor blauw/witte en roze/witte decoratie omdat Koen en ik in de zwangerschap, aan de hand van deze truffels, onze familie hebben laten weten of wij een jongetje of een meisje verwachten.

Speculoos truffels

Speculoos truffels zijn no bake truffels. Dat houdt in dat je ze niet in de oven bereidt, maar gewoon lekker makkelijk in de koelkast laat opstijven. Neem voor het opstijven ook echt goed de tijd. Dan wordt het mengsel van roomkaas, speculoos pasta en koekjes mooi stevig en dat eet makkelijker. De truffels zijn het lekkerst als er wat bite in zit en de chocolade krakt. Je kunt de truffels, wanneer ze een laagje chocolade hebben gekregen, dan ook prima langer dan een half uur in de koeling laten staan! Lekker zijn ze toch wel. 😉

Zwangerschap

Zoals je eerder in deze tekst al kunt lezen hebben Koen en ik de speculoos truffels gemaakt om onze familie te laten weten of wij een zoon of dochter verwachten. Op de dag voor de 20 weken echo heb ik de truffels gemaakt. Wij hadden toen zelf geen idee, dus heb ik de truffels met roze en blauwe decoratie versierd en ze in afzonderlijke doosjes bewaard. De kleur van het lintje vertelde Koen en mij welke kleur truffels in welke doosjes zaten, zonder dat dat iets verklapte.

Direct na de 20 weken echo zijn we bij onze ouders op bezoek geweest en hebben we ook bij Koen zijn zus en mijn broer een doosje speculoos truffels afgegeven. Zo kwam iedereen er op dezelfde dag als wij achter dat er een lief klein mannetje op komst is! De truffels doen het ook goed bij de aankondiging van een zwangerschap of een babyshower. Uiteraard kun je de decoratie aanpassen voor bijvoorbeeld Koningsdag, Pasen, Kerst of gewoon wat jij leuk vindt!

Je hoeft niet per se speculoos te gebruiken om lekkere truffels te maken. Je kunt bijvoorbeeld ook truffels maken van oreo’s. Of van kruidnoten, speculaas, of andere koekjes die jij lekker vindt! De basis blijft hetzelfde, je vermaalt de koekjes tot kruimels en mengt ze met roomkaas. Laat ze uitharden en dipt ze in chocolade. Wist je trouwens dat je met oreo’s, vegan roomkaas en vegan chocolade volledig vegan truffels kunt maken? Net zo lekker als deze variatie!

Bewaren

De truffels kun je prima van tevoren maken, ze zijn goed te bewaren. Dek ze goed af als ze klaar zijn en bewaar ze het liefst in de koelkast. Dan blijven ze zeker 3 dagen goed, al zijn ze daarna ook nog lekker hoor. De truffels zijn hier in huis alleen al op, ruim voor de vierde dag aanbreekt!

Speculoos truffels

Kooktijd 30 30 mins Rusttijd 90 90 mins Totale tijd 2 uren
Heerlijke smaakvolle speculoos truffels om bijvoorbeeld een zwangerschap mee aan te kondigen of om te maken voor een babyshower! Pas de decoratie makkelijk aan als je ze gebruikt voor een andere gelegenheid.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 10 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine. Voeg de roomkaas en speculoospasta toe en meng tot een deeg. Het mag best nog een beetje kruimelig zijn.

  2. Maak met vochtige handen balletjes van het deeg, ongeveer 25 gram per stuk. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze vervolgens een uurtje in de koelkast.

  3. Smelt de witte chocolade au bain marie. Haal de truffels uit de koelkast en dompel ze één voor één in de gesmolten chocolade. Twee vorken zijn hierbij handig! Laat ze even uitdruppen en leg ze terug op de bakplaat.

  4. Decoreer de truffels als je dat wilt en zet ze minimaal 30 minuten terug in de koelkast, of tot de chocolade gestold is.

    Geniet er van!

Keywords: Speculoos, Roomkaas, Witte chocolade

Share it on your social network

Ga naar de inhoud