Speculaas wie kent het niet? Het is een koeksoort gebakken met speculaaskruiden, voornamelijk bekend van het Sinterklaasfeest. Daarbij mag het natuurlijk niet ontbreken! In principe is het gewoon het hele jaar door verkrijgbaar. Wat hartstikke fijn is, want het is super lekker. Het wordt voornamelijk in Nederland in België gemaakt , maar ook in Duitsland, Luxemburg en Frankrijk, al is dat in mindere mate. De speculaas die ik het allerlekkerst vind zijn de grote brokken. Echt van die grote dikke stukken waar je goed je tanden in kunt zetten. Uit de winkel zijn ze al heerlijk, maar zelf gemaakt gaat er nog net een tandje bovenop. Hoewel je er misschien een beetje tegenop ziet, zelf maken is heel makkelijk. Hieronder in het lekkerste speculaas recept kun je lezen hoe je dat kunt doen.

Speculaas

Van de brokken maak ik een kort uitstapje naar het woord speculaas. Waar komt dat nou vandaan? Het is niet helemaal bekend waar het nu precies vandaan komt. Er zijn meerdere mogelijkheden. Zo kan het zijn dat het gewoon vernoemd is naar de speculaaskruiden die gebruikt worden om het te bakken. Naar het woord speculatie. Wat dan op één of andere manier afstamt van het oud-Griekse woord voor bisschop. Wat Sinterklaas natuurlijk is. Ook een relatie met het Latijnse woord speculum, wat spiegel betekent, zou kunnen. Omdat een speculaaspop het spiegelbeeld is van de afbeelding op de koekplank. Of van het woord speculatie zou het afgeleid kunnen zijn, wat overdenking of vermoeden betekent. Welk van bovenstaande opties nou de juiste is, lijkt niemand precies te weten. Maar maakt het echt heel veel uit? Wat mij betreft niet, het gaat erom dat het lekker is en dat is het!

Kruiden 

Dat ik dol ben op speculaas en Sinterklaas zal geen verrassing voor je zijn. Als je de recepten op deze website bekeken hebt, zie je dat er meerdere recepten voorbij komen waar speculaaskruiden in verwerkt worden. Bijvoorbeeld speculaas cupcakes, gevulde speculaas, maar ook spelt kruidnoten en een appel kaneel ontbijttaartje. Kortom, ik heb eigenlijk altijd de kruiden in huis. Het hele jaar door! De kruiden die ik gebruik en zelf het allerlekkerste vind zijn de speculaaskruiden van Euroma . Dit wordt niet gesponsord overigens, ik ben gewoon heel groot fan. De smaak is heel warm en dat is wat je wilt. Het kruidenmengsel bestaan uit een mix van onder andere kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom en witte peper. Daar zijn ook variaties op. Je zou de kruidenmix dus ook heel makkelijk zelf kunnen maken. Het is mij nog niet gelukt om een kruidenmix te maken die vergelijkbaar is met mijn favoriete mix, maar wellicht komt dat in de toekomst nog.

Bewaren

Stel je viert dit weekend Sinterklaas en je wil de brokken alvast maken, dan kan dat. Speculaasbrokken kun je namelijk heel makkelijk bewaren. Het beste doe je dat in een koektrommel buiten de koelkast. Dan blijven ze tot zeker twee weken goed. Kies dan het liefst voor een metalen koektrommel, die zorgt ervoor dat je koek krokant blijft. Wil je het deeg alvast maken en dat bewaren zodat je in het weekend lekkere brokken kunt bakken, dan kan dat ook. Het deeg kun je namelijk heel lang in de koelkast bewaren. De smaak wordt daar alleen maar beter van, omdat de smaak van de kruiden beter in het deeg kan trekken. Op het moment dat je het speculaas wilt gaan maken, pak je gewoon dit recept er weer bij. En ga je verder aan de slag vanaf stap …

Goed gevulde tafel

Wil je naast speculaasbrokken ook nog andere lekkere sinterklaasrecepten op tafel zetten tijdens pakjesavond? Dan heb ik de volgende tips voor je voor een lekker volle tafel: een Sinterklaastaart met dulce de leche en chocoladeganache, een hartige banketletter, witte chocolade cheesecakes, en natuurlijk zelfgemaakte warme chocolademelk. Die mag ook zeker niet ontbreken! Wat je ook maakt en hoe is Sinterklaas ook viert en ook als je dit recept midden in de zomer zou willen maken… geniet er vooral van!

Speculaasbrokken

Kooktijd 45 minuten Rusttijd 30 minuten Totale tijd 1 uur 15 minuten
Speculaasbrokken
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 6 Beste seizoen: Herfst

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven een kom en voeg de andere ingrediënten toe, behalve de garneeramandelen. Kneed het tot een samenhangend deeg.

  2. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.

  3. Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte en haal het deeg uit de koelkast. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot ongeveer 1 centimeter dikte.

  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier het speculaasdeeg op. Bestrijk het deeg met melk en druk de amandelen in het deeg.

  5. Bak het speculaas 40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Laat het daarna afkoelen en breek in grote stukken.

    Geniet er van!

Keywords: Zelfrijzend bakmeel, Roomboter, Suiker, Specerijen, Melk, Noten

Share it on your social network

Ga naar de inhoud