Als je dit weekend pakjesavond gaat vieren, dan hoort daar natuurlijk iets lekkers bij! Naast kruidnoten, banketletters en gevuld speculaas, kun je ook de allerlekkerste speculaas cupcakes bakken. Leuk ook om samen met kinderen te doen! De Sinterklaas cupcakes zjjn afgewerkt met een zelfgemaakte witte chocolade botercrème en stukjes kruidnoot.

Speculaas cupcakes

In de herfst eet ik heel graag speculaas, het liefst ook veel! Grote brokken of kleine speculaasjes voor op brood, ik vind het allemaal heerlijk! De warme, kruidige smaak past ook perfect bij het koudere weer. Daarom was het maken van speculaas cupcakes een must! Om de kruidige en typische smaak van speculaas aan gevulde speculaas te geven gebruik ik speculaaskruiden. Let er wel op dat er geen grotere stukjes in de kruidenmix zitten. Is dat wel het geval, dan kun je het beter even zeven. Heb je alleen koek- en speculaaskruiden in huis? Geen probleem! Die kun je ook prima gebruiken voor deze speculaas cupcakes.

Handig

Cupcakes maken doe ik graag en best regelmatig. Inmiddels heb ik er best wat handigheid in gekregen en die kennis deel ik graag met je. Het begint al met de papieren vormpjes. Die kun je los op een bakplaat zetten, maar ze blijven beter staan als je ze in een (metalen) cupcakevorm zet. De speculaas cupcakes krijgen hierdoor ook allemaal dezelfde vorm. Het beslag schep je het handigst in de vorm met een ijstang. Schep de vormpjes maximaal voor de helft vol. Zo worden je Sinterklaas cupcakes niet te hoog en heb je voldoende plek om er een mooie toef botercrème op te spuiten. Tot slot het belangrijkst, zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dan mengt alles het best en krijg je het gladste beslag.

Bewaren

Speculaas cupcakes kun je prima bewaren en dus goed al van tevoren maken. Je kunt ze buiten de koelkast in een goed afgesloten doos of trommel bewaren. De cupcakes blijven dan ongeveer 3 dagen goed. In de vriezer kun je speculaas cupcakes drie maanden bewaren. Zorg dat ze luchtdicht verpakt en helemaal afgekoeld zijn. Heb je de cupcakes gedecoreerd met witte chocolade botercrème? Dan kun je ze maximaal 4-5 dagen buiten de koelkast bewaren. Dek ze ook nu weer goed af, dan drogen ze niet uit.

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cupcakeblik in en zet er papieren vormpjes in. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

  2. Mix in minimaal vijf minuten de boter en suiker met de speculaaskruiden en een snufje zout tot een romige massa. Schraap zo nu en dan de suiker van de randen van de kom zodat alles opgenomen wordt.

  3. Voeg dan één voor één de eieren toe. Voeg de volgende pas toe als de vorige helemaal is opgenomen. Mix het geheel tot alle eieren zijn opgenomen en het beslag goed luchtig is.

  4. Zeef de bloem en spatel dit met het bakpoeder voorzichtig door het beslag en zorg er voor dat alles goed gemengd word.

  5. Schep het cupcake beslag in de holtes van de cupcakevorm en bak de stroopwafel cupcakes in 20 minuten goudbruin en gaar. Controleer met een satéprikker of de cakejes gaar zijn. Als er nog wat beslag aan de satéprikker zit, dan moeten de cakejes nog iets langer in de oven. 

  6. Laat de cupcakes afkoelen. Spuit er vervolgens een toef witte chocolade botercrème op  en strooi wat gehalveerde kruidnootjes over de toeven.

    Eet smakelijk!

Keywords: Bloem, Boter, Suiker, Ei, Speculaas

Share it on your social network

Ga naar de inhoud