Zoals je wellicht bij andere recepten gezien hebt, doe ik regelmatig mee aan de Swiepswoepswap die op Instagram georganiseerd wordt. Hierbij gaan foodbloggers aan de slag met elkaars recepten. Je wordt gekoppeld aan een andere foodblogger, kiest een recept van hem of haar uit en geeft daar je eigen draai aan. Dit keer mocht ik een recept uitkiezen op de site van Britt, b_healthylicious. Op mijn lijstje met gerechten om eens te maken stond spanakopita al een tijdje, dus toverde ik het recept van Britt om in spanakopita hapjes.

Spanakopita hapjes

Spanakopita is een hartige Griekse taart gemaakt van bladerdeeg of filodeeg met spinazie en feta. Ik heb het op vakantie in Griekenland eens gegeten en vond het heerlijk. We waren in een plaats die bij Britse toeristen vooral erg geliefd is en verbleven in een appartementje. Op een dag raakten we in gesprek met de barman die bij het zwembad van het appartementencomplex werkte. We vroegen hem waar we écht authentiek Grieks konden eten in de omgeving. Hij wees ons de weg naar een piepklein restaurantje op een heuvel. Zelf hadden we dit nooit gevonden, het was er sprookjesachtig mooi. De serveerster stelde voor om de chef zijn gang te laten gaan en ons te laten verrassen. Langzaam maar zeker kwam de tafel vol te staan met allerlei heerlijke gerechten, het één nog lekkerder dan het ander. Zo ook spanakopita. Nog regelmatig denken we terug aan deze fantastische plek en hopen er nog eens naar terug te gaan. Het bestaat nog steeds! Deze spanakopita hapjes brengen ons helemaal terug naar die plek en dat restaurant. Helemaal met zelfgemaakte tzatziki erbij!

Bewaren

Het lekkerst zijn spanakopita hapjes als je ze meteen na het bakken serveert. Als ze afkoelen worden de hapjes zacht. Wat wel kan is ze eerst klaarmaken en later afbakken als je ze wilt eten. Afgebakken spanakopita hapjes kun je in de koelkast maximaal vier dagen bewaren, mits je ze goed afdekt.

Spanakopita hapjes

Voorbereidingstijd 5 minuten Kooktijd 45 minuten Totale tijd 50 minuten
Spanakopita hapjes
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 30 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Laat de vellen filodeeg ontdooien. Snipper de ui, pers de knoflook, snijd de verse spinazie in repen en verkruimel de feta.

  2. Bak de ui en de knoflook even kort aan in een pan en voeg de spinazie beetje bij beetje toe tot deze geslonken is. Laat de spinazie in een vergiet uitlekken en afkoelen.

  3. Kluts het ei met de rasp van een citroen en meng hier ook peper en zout doorheen.

  4. Schep de verkruimelde feta en het eimengsel door de spinazie.

  5. Als de vellen filodeeg zijn ontdooid snijd je ze in drie langwerpige stroken. Leg aan de onderkant op één van de stroken een beetje van het spinaziemengsel. Vouw het hoekje van de strook schuin omhoog zodat er een driehoekje met vulling ontstaat. Vervolgens vouw je het driehoekje recht omhoog zodat de open kant afsluit. Zo vouw je door tot je strook volledig om de vulling heen gevouwen is.

  6. Leg alle pakketjes op een bakplaat en  bak ze in ongeveer 15 minuten op 200 graden goudbruin.

    Eet smakelijk!

Keywords: Filodeeg, Spinazie, Feta, Knoflook

Share it on your social network

Ga naar de inhoud