Print opties:

Spaghetti vongole

Twee borden met volkoren spaghetti en vongole, venusschelpen, in tomatensaus.

Spaghetti vongole is wellicht niet het meest bekende pastagerecht en dat is zonde. Het is een van de lekkerste dingen uit de zee, die je combineert met heerlijke pasta. Het is als je goed voorbereid bent een vrij snel te maken gerecht, net als pasta aglio e olio!

Spaghetti vongole

Spaghetti alle vongole is een klassiek gerecht uit de Italiaanse keuken. Vongole zijn kleine venusschelpjes en lijkend op kokkels. Het is flink aan de prijs, maar absoluut heerlijk! Mocht je geen vongole kunnen vinden, dan kun je ook kokkels of mosselen gebruiken voor in deze pasta. De klassieke spaghetti vongole wordt gemaakt met olie, knoflook, peterselie en eventueel witte wijn. Het recept hieronder is niet de klassieke versie, ik gaf er mijn eigen draai aan met tomaten en tomatenpuree. Dat vonden mijn man en ik net zo lekker en het geeft wat kleur aan het gerecht. Ingewikkeld is het recept zeker niet, het staat ook zo op tafel, maar het vergt wel een klein beetje timing om de vongole en de pasta tegelijk klaar te hebben. Ik raad je dan ook aan alle ingrediënten gehakt, gesneden of geperst, afgemeten en afgewogen klaar te zetten zodat je het alleen nog toe hoeft te voegen.

Schoonmaken

Hoe maak je vongole schoon? Dat doe je heel makkelijk door de schelpen een uurtje in gezouten water te leggen. De diertjes stoten zelf het zand uit hun schelpen uit. Haal ze met de hand uit het gezouten water en spoel ze na met koud water. Verwijder de vongole met kapotte schelpen. Tik op de openstaande schelpen zodat ze dicht gaan. Blijven er toch schelpen open? Dan kun je deze beter weggooien, deze zijn niet goed meer. Met de overige schelpen kun je je spaghetti vongole maken.

Bewaren

Vongole koop je vers en dus levend. Hierdoor kun je ze niet lang bewaren. Leg het netje in de koelkast en bewaar ze niet langer dan twee dagen. De kwaliteit gaat hierna snel achteruit, waardoor je meer schelpen weg zult moeten gooien. Dat is zonde. Ruik ook goed, als de vongole een nare geur hebben, kun je ze ook beter niet meer eten. Gekookt zijn de schelpen maximaal twee dagen houdbaar in de koelkast, maar ze zijn het lekkerst als je ze meteen eet.

Moeilijkheidsgraad Gemiddeld
Tijd
Kooktijd: 20 20 mins Totale tijd: 20 minuten
Porties 2
Beste seizoen Zomer
Wat heb je nodig?
  • 500 gram vongole (venusschelpen)
  • 200 gram spaghetti
  • 1 grote tomaat
  • 15 gram peterselie
  • 150 milliliters witte wijn
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blikjes tomatenpuree
  • 1 theelepels chilipoeder
  • zout en peper
Aan de slag
  1. Spoel de vongole goed schoon, controleer of alle schelpen dicht zijn. Tik op de openstaande schelpjes zodat ze dicht gaan, gebeurt dit niet dan zijn ze niet goed meer.Laat de afgespoelde schelpen goed uitlekken.

  2. Snijd de tomaat in blokjes, snipper de ui, pers de knoflook en hak de peterselie.

  3. Kook de pasta in ongeveer 9 minuten beetgaar.

  4. Als de pasta ongeveer twee minuten kookt giet je in een andere pan wat olijfolie. Laat de pan heet worden en voeg de ui en knoflook toe. Bak dit even aan.

  5. Voeg dan de blokjes tomaat toe, samen met een deel van de peterselie en de tomatenpuree. Roer voorzichtig door elkaar en laat dit een paar minuten pruttelen en breng op smaak met chilipoeder, zout en peper.

  6. Schep dan de vongole in de pan en blus af met de wijn. Leg de deksel even op de pan en haal de vervolgens weg zodat je kunt zien dat de schelpjes open gaan. Als er schelpen zijn die niet open gaan, haal deze dan uit de pan en gooi ze weg.

  7. Als het goed is zijn de meeste schelpen open zodra de pasta afgegoten kan worden. Giet deze af en schep de pasta bij de schelpen. Voeg de extra peterselie toe.

    Eet smakelijk!

Keywords: Schaal- en schelpdieren, Pasta, Tomaat, Kruiden, Wijn, Knoflook

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram en tag @nandaskeuken !