Omdat het gisteren Koningsdag was en we nog altijd voornamelijk thuis moeten blijven leek het mij een goed idee om van te voren zelf iets lekkers te maken! Ik heb gekeken wat er in de kasten en de koelkast stond en ben daar mee aan de slag gegaan, dat scheelde weer een tripje naar de winkel. Meestal eten we met Koningsdag een oranje tompouce of Koningsdag stroopwafels, dus bedacht ik voor de verandering iets anders. Het werden soezen met sinaasappelroom. Ze zijn niet per sé alleen lekker op Koningsdag, ook op andere dagen zijn ze heerlijk om te eten!

Soezen met sinaasappelroom

Soezendeeg is een kookdeeg, dat houdt in dat het deeg gekookt wordt voor het de oven in gaat. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Het koken doe je om de bloem te garen en het zorgt er voor dat de soezen in de oven mooi hol worden vanbinnen. Een soezendeeg kan de eerste keer mislukken, maar er zijn wat dingen die het makkelijker voor je kunnen maken. Daarmee zijn heerlijke soezen met sinaasappelroom bijna gegarandeerd.

Gouden tips

Om mooie soezen met sinaasappelroom te maken zijn deze tips heel handig. De eerste tip: het is handig om de boter in kleinere blokjes te snijden. De boter is dan gesmolten als de melk kookt. Tip 2: om de eieren één voor één toe te voegen. Zo kun je goed zien wat de toevoeging van eieren met het deeg doet. Het soezendeeg is goed als je een vinger door het deeg haalt, deze een spoor achterlaat dat spoor langzaam wegtrekt. Dan tip nummer 3, duw met een natte vinger voorzichtig de puntjes van de soezen in als je de soezen op de bakplaat hebt gespoten. Dat zorgt ervoor dat de soezen aan de bovenkant mooi glad worden. De laatste tip is misschien wel het belangrijkst. Maak de oven tijdens het bakken niet open! Doe je dit wel, dan bestaat de kan dat de soezen inzakken omdat ze nog niet gaar zijn. Als je deze tips in je achterhoofd houdt kan het bijna niet meer misgaan!

Bewaren

Als de soezen met sinaasappelroom gevuld zijn, kun je ze in de koelkast bewaren. Leg ze in een bakje dat je goed kan afsluiten, dan blijven ze twee dagen goed. De soezen zonder vulling kun je heel goed invriezen. Laat ze goed afkoelen en verpak ze luchtdicht in een bakje of zakje. In de vriezer blijven de lege soezen zeker drie maanden houdbaar.

Soezen met sinaasappelroom

Kooktijd 45 minuten Totale tijd 45 minuten
Soezen met sinaasappelroom
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld Porties: 20 Beste seizoen: Lente

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor de soezen

Voor de room

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 210 graden.

 2. Begin met het maken van de soezen. Doe de melk, het water, de boter en het zout in en pannetje en breng het geheel aan de kook. Zorg dat de boter gesmolten is.

 3. Haal de pan van het vuur en voeg de bloem in één keer toe. Roer het geheel goed door tot alle bloem is opgenomen en zet de pan dan terug op matig vuur.

 4. Blijf 3 minuten goed roeren. Het geheel gaat een bal vormen en wat aanbakken aan de bodem van de pan. Dit is een teken dat je bloem goed gaart!

 5. Doe het deeg in een kom, roer los en laat een paar minuten afkoelen.

 6. Roer één voor één de eieren door het deeg. Voeg het volgende ei pas toe als het ei daarvoor goed is opgenomen. Het kan zijn dat je aan drie eieren al genoeg hebt, het vierde ei kan je deeg te dun maken. Het deeg moet uiteindelijk glad zijn en niet uitlopen als je het op een bakplaat spuit.

 7. Vorm de soezen op een met bakpapier bekleedde bakplaat door gebruik te maken van een spuitzak met een gladde spuitmond. Je kunt eventueel ook twee theelepels gebruiken maar dat geeft een iets minder strak resultaat.

 8. Druk de puntjes van je soezen weg met een natgemaakte vinger.

 9. Bak de soezen 20 - 25 minuten af tot ze goudbruin zijn. Let op! Open de deur van je oven tussentijds niet, je soezen zullen instorten! Als je soezen goudbruin zijn open je de deur van de oven en zet je deze op een kier. Laat de soezen tien minuten afkoelen in de oven voor je de bakplaat er uit haalt.

 10. Als de soezen afgekoeld zijn maak je de room. Klop de slagroom stijf met de sinaasappelrasp en de eetlepels sinaasappelsap. Voeg terwijl je aan het kloppen bent de klop-fix en de vanillesuiker toe. Zorg dat de slagroom goed stijf is, maar maak er geen boter van.

 11. Prik onder in de soezen een gaatje met een mes. Vul een spuitzak met een gladde spuitmond met de slagroom en vul hiermee de soezen vanaf de onderkant. Let op dat je ze niet te ver vult, dan zullen de soezen scheuren.

 12. Maak je soezen af met 50 gram gesmolten witte chocolade.

  Eet smakelijk!

Keywords: Soezen, Sinaasappel, Room, Vanille

Share it on your social network

Ga naar de inhoud