Brownies, wie houdt er niet van? Ik ken wel een aantal mensen hoor, maar zelf ben ik er dol op. Mijn man ook, dus alle reden om regelmatig een brownie te bakken. Deze smeuïge brownie is alleen niet zomaar een brownie. Er zit verborgen groente in. Je proeft het niet, maar het geeft natuurlijk alle reden om nog een extra stukje te eten. 😉

Smeuïge brownie

Van oorsprong is een brownie een Amerikaanse snack. Het is een plat, compact gebak met de smaak van chocolade. Je kunt er volop mee variëren. Normaliter worden brownies gemaakt van bloem, boter, suiker en ei. Ik ben gaan experimenteren met groenten om een koolhydraat arme brownie te maken. Courgette bleek de sleutel tot succes. Je proeft het echt niet, je ziet het niet, je ruikt het niet maar het zit toch echt in deze smeuïge brownie. Ook heb ik geen suiker toegevoegd, maar gekozen voor dadels.

Dadels

Bij de dadels moet je wel even goed opletten. Het kan zijn dat je dadels koopt waar nog pitten in zitten, die moet je verwijderen. Doe je dat niet, dan heb je na het fijnmalen een probleempje. Dadels zijn steenvruchten en van de pitten kun je flink ziek worden. Niet als je per ongeluk een pit in z’n geheel doorslikt, maar wel als je ze fijnmaalt. Het is mij één keer overkomen dat ik vergeten was de pitten uit de dadels te halen, maar ik kwam er net voor het aansnijden van de brownie achter. De brownie is rechtstreeks de container in gegaan, met pijn in mijn hart. Ik hou niet van eten weggooien maar in dit geval was het het beste. Gelukkig had ik genoeg ingrediënten in huis om nóg een smeuïge brownie te maken. Tot zover mijn keukenblunder.

Bewaren

De smeuïge brownie blijft het lekkerst als je ‘m goed afgedekt in de koelkast bewaart. Dan blijft het zeker twee tot drie dagen goed. Invriezen kan ook, dan blijft het twee maanden houdbaar.

Smeuïge brownie

Kooktijd 1 1 hrs Totale tijd 1 uur
Smeuïge brownie
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 16 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  2. Schil de courgette en snij deze in kleine stukken. Hak de pure chocolade en de pecannoten in stukjes. Week eventueel de dadels even in water als ze hard zijn.

  3. Pureer de courgette en de dadels tot een gladde massa.

  4. Mix de cacao er door, voeg vervolgens de eieren toe en meng deze er goed doorheen.

  5. Spatel ten slotte het amandelmeel, bakpoeder en een snufje zout met de gehakte pure chocolade door het mengsel.

  6. Bekleed een bakvorm met bakpapier en giet het beslag in de vorm. Strijk de bovenkant glad. Bak de brownie in 45-50 minuten gaar, dek eventueel na 20 minuten af met aluminiumfolie om verbranden te voorkomen.

  7. Laat de brownie even afkoelen als deze uit de oven komt.

  8. Rooster het amandelschaafsel en de gehakte pecannoten in een droge koekenpan en verdeel deze over de brownie.

    Eet smakelijk!

Keywords: Chocolade, Cacao, Noten, Groenten

Share it on your social network

Ga naar de inhoud