Ondanks dat mijn broertje en ik allang volwassen zijn (qua leeftijd, verder niet echt) vieren we nog altijd Sinterklaas met het hele gezin. Sinterklaas is al mijn hele leven een mooie en bijzondere tijd. Als ik denk aan mijn kindertijd dan denk ik aan de gezellige avonden met ons gezin, de pakjes en al het lekkers dat bij pakjesavond hoort. Nog heel even en dan komt de Sint weer aan! Ik kan er echt van genieten. Daarom kon een recept voor Sinterklaastaart niet uitblijven.

Sinterklaastaart

Deze sinterklaastaart staat bol van mijn guilty pleasures. Om te beginnen de bodem. De bodem is lekker krokant en daar hou ik van! De laag die daar als eerst bovenop komt is gezouten dulce de leche. Gemaakt van gecondenseerde melk. Het blikje wordt twee tot drie uur gekookt in een pan water, waardoor een heerlijke karamelsaus ontstaat. Met zeezout er door is het echt hemels! Bovenop de dulce de leche komt een chocolade ganache met hazelnoten. Gemaakt van melkchocolade, hazelnoot chocolade en slagroom, om te smullen! Ten slotte wordt de sinterklaastaart gedecoreerd met allerlei Sinterklaas snoepgoed. Schuimpjes, kleine chocoladeletters en natuurlijk kruidnoten.

Blindbakken

Blindbakken? Het heeft niets te maken met het afdekken van je ogen maar alles met het afdekken van de taartbodem. Door blindbakken voorkom je dat de bodem van deze sinterklaastaart gaat rijzen en blijft ‘ie lekker krokant. Je maakt gebruik van een nepvulling waardoor de bodem niet omhoog kan komen. Als alternatieve vulling kun je keramische bakbonen gebruiken, je koopt ze voor ongeveer 10 euro in de winkel of online. Er zijn ook goedkopere manieren , zo kun je ook heel goed gedroogde kikkererwten of rijst gebruiken. De gedroogde kikkererwten en rijst kun je daarna in een bakje of pot bewaren voor de volgende keer dat je een blindbakvulling nodig hebt.

Bewaren

Je kunt de sinterklaastaart al eerder maken om te voorkomen dat je op 5 december de hele dag in de keuken staat. Als je de taart maakt en je dekt hem goed af, dan kun je de taart in de koelkast bewaren. De taart blijft ongeveer twee dagen goed. Let wel op dat de bodem dan wellicht iets minder krokant kan zijn, maar de taart is zeker niet minder lekker. Ook goed om in de gaten te houden is dat de dulce de leche het best de avond vooraf gemaakt kan worden, zodat deze de tijd heeft om goed af te koelen.

Sinterklaastaart

Voorbereidingstijd 2 uur Kooktijd 100 minuten Rusttijd 2 uur Totale tijd 5 uren 40 minuten
Sinterklaastaart
Moeilijkheidsgraad: Gevorderd Porties: 8 Beste seizoen: Winter

Wat heb je nodig?

Ingrediënten bodem

Ingrediënten vulling

Decoratie

Overig

Aan de slag

  1. Kook de avond van tevoren het blikje gecondenseerde melk in een pan water. Zorg dat het blikje helemaal onder water staat (anders kan het klappen) en kook het 2,5 tot 3 uur. Haal daarna het blikje uit het water en laat de hele nacht afkoelen.

  2. De volgende dag verwarm je de oven voor op 180 graden. We beginnen met het maken van de bodem.
  3. Meng de boter met het ei, de suiker en het zout. Meng goed door elkaar. Voeg dan de bloem en het amandelmeel toe. Kneed dit goed door elkaar en laat het deeg een half uur rusten.

  4. Vet een bakvorm goed in. Rol het deeg uit en bekleed de bakvorm er mee. Leg er leg bakpapier over het deeg in de vorm en verdeel de blindbakvulling er overheen.

  5. Zet de bodem 15 minuten in de oven. Verwijder daarna het bakpapier en de blindbakvulling en bak de bodem nog 10 minuten. Als de bodem afkoelt, leg dan eerst het bakpapier met de blindbakvulling nog zo'n 20 minuten terug, koel daarna zonder het bakpapier en de blindbakvulling verder.

  6. Meng de gecondenseerde melk (dulce de leche) met het zeezout en verdeel over de bodem.

  7. Breng dan in een steelpan de slagroom aan de kook. Zodra de room kookt haal je de pan van het vuur en smelt je de hazelnoot- en melkchocolade hierin. Doe dit stukje voor stukje en roer goed door tot de chocolade en de room helemaal gemengd zijn.

  8. Giet de ganache over de dulce de leche en strijk de bovenkant glad. Maak de taart af met de schuimpjes, kruidnoten en chocolade. Zet de taart een paar uur in de koelkast zodat de ganache kan opstijven.

    Eet smakelijk!

Keywords: Chocolade, Karamel, Zeezout, Room, Snoep

Share it on your social network

Ga naar de inhoud