Wil je eens iets verrassends maken voor Sinterklaas? Dan heb ik iets heel lekkers voor je, namelijk een recept voor Sinterklaasbrood. Niet zomaar één ook! Een Sinterklaasbrood met pepernoten, eh… ik bedoel kruidnoten, speculoos en witte chocolade. Als dat geen feest is, dan weet ik het ook niet meer. 😉

Sinterklaasbrood

De basis van het Sinterklaasbrood is een briochebrood. Brioche is wat meer cake-achtig in vergelijking met ‘normaal’ brood. Dat komt omdat er extra suiker, eieren, melk en roomboter aan wordt toegevoegd. Dat het op cake lijkt maakt dat je Sinterklaasbrood als ontbijt, lunch of tussendoortje kunt eten. Ben je benieuwd naar andere variaties? Kijk dan ook eens naar dit vlechtbrood met hazelnootpasta en naar de kaneelbabka.

Het vlechten van het Sinterklaasbrood valt overigens heel erg mee. In het recept hieronder lees je een gedetailleerde beschrijving, maar ik heb alvast een tip voor je. Het Sinterklaasbrood is gevuld met kruidnoten en witte chocolade, dat kan het oprollen van het deeg en het doorsnijden van het opgerolde deeg wat lastiger maken.

Tips

Het oprollen doe je zo strak als dat gaat. Het maakt niet uit als de rol deeg wat hobbelig en bobbelig is. Daar zie je naar het bakken helemaal niets meer van en je ontkomt er niet aan! Het doorsnijden van de rol deeg doe je het makkelijkst met een scherp mes of met een deegsteker. Ik heb zelf gebruik gemaakt van een deegsteker omdat ik daar meer kracht op kan zetten en het het aanrecht niet beschadigt. Zowel een scherp mes als een deegsteker zorgen ervoor dat je de kruidnoten makkelijk doormidden hakt. Let trouwens op dat je een rvs deegsteker gebruikt, die is steviger dan een deegsteker van kunststof.

Ik kan me voorstellen dat het Sinterklaasbrood niet in één keer op gaat, daarom is het handig dat je het kunt bewaren. Of je deelt het met familie, vrienden, buren of collega’s. Zelf deel ik het halve vlechtbrood uit en wat er overblijft gaat gedeeltelijk in de vriezer. Dan snijd ik er plakjes van en deze doe ik per twee in een zip-lock zakje. De zakjes gaan in de vriezer, waar je de plakjes brood langere tijd goed kunt bewaren. Als je er van wilt eten, dan haal je een zakje uit de vriezer en laat je die ontdooien.

Het lekkerst is het om het brood nog even op te warmen in een voorverwarde oven. Op 180 graden, ongeveer 8 minuten.

Deze tekst bevat affiliate links. Wil je hier meer over weten, lees dan de disclaimer op deze site.

Sinterklaasbrood

Voorbereidingstijd 20 minuten Kooktijd 45 minuten Rusttijd 120 minuten Totale tijd 3 uren 5 minuten
Sinterklaasbrood - luchtig en zoet briochebrood, gevuld met speculoospasta, witte chocolade en kruidnoten
Moeilijkheidsgraad: Beginner Temperatuur: 180  °C Porties: 12 Beste seizoen: Winter

Wat heb je nodig?

Cooking Mode Disabled

Aan de slag

  1. Verwarm de melk tot lauwwarm en los de gist hierin op. Zet even apart.

  2. Meng de bloem met de kristalsuiker en het zout.

  3. Kluts de eieren en voeg deze met de melk en gist toe aan het bloem-mengsel.

  4. Kneed 10 minuten goed door (met de keukenmachine of een mixer met deeghaken) en voeg de boter blokje voor blokje toe.

  5. Maak een bal van het deeg, leg het in een ingevette kom en dek af met een schone doek. Laat anderhalf uur rijzen op kamertemperatuur.

  6. Bekleed een cakeblik met bakpapier. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 30 bij 40 cm.

  7. Besmeer het deeg met speculoospasta, laat aan de randen ongeveer 1 centimeter vrij. Strooi de kruidnootjes en de witte chocolade er overheen. Rol het deeg op tot een 40 cm lange rol.

  8. Snijd de rol met een scherp mes in de lengte doormidden zodat er twee lange strengen ontstaan.

  9. Druk de uiteinden van de strengen goed op elkaar en 'vlecht' ze om elkaar heen. Zorg er voor dat de open kanten boven blijven.

  10. Maak de rol passend voor je cakeblik door eventueel de boven en onderkant naar onder te vouwen. Leg het vlechtbrood in het bakblik.

  11. Laat het brood, onder een schone doek, nog een half uur op kamertemperatuur narijzen.

  12. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).

  13. Bak het vlechtbrood in ongeveer 40-45 minuten bruin en gaar. Laat een paar minuten afkoelen in de vorm en daarna verder op een rooster.

    Eet smakelijk!

Keywords: Bloem, Eieren, Melk, Boter, Speculoos, Kruidnoten, Chocolade, Zout

Share it on your social network

Ga naar de inhoud