Het zijn geen muffins en geen croissants, dit zijn cruffins, Sinterklaas cruffins. Een hemelse mix van een muffin en een croissant. Eigenlijk gewoon een croissant gebakken in de vorm van een muffin. Cruffins zijn makkelijker te maken dan je misschien op het eerste gezicht denkt. Super leuk om te maken voor tijdens de intocht van Sinterklaas, pakjesavond of gewoon wanneer je maar wilt! Trakteer jezelf en anderen op een heerlijk tussendoortje bij de koffie. Binnen 40 minuten zijn ze klaar!

Croissantdeeg is heel leuk om mee te experimenteren en ontzettend veelzijdig. Je hoeft er echt niet alleen standaard croissants van te rollen. Vorig jaar maakte ik gevulde croissants met banaan en nutella en met appel-kaneel vulling, maar ook hartige cruffins. Nu maakte ik er dus Sinterklaas cruffins mee. Zelf croissantdeeg maken kost best wat tijd en gaat het makkelijkst als je een pastamachine hebt. Dat heb ik dan weer niet in mijn keuken staan, dus maakte ik het mijzelf makkelijk met een rol XL croissantdeeg

Door het gebruik van croissantdeeg worden de muffins heerlijk luchtig. De cruffins vulde ik met een laagje speculoos en ik verdeelde er wat schuddebuikjes over. De combinatie bleek bijzonder goed en is om te smullen! Met de vulling kun je natuurlijk naar hartenlust variëren. Je kunt er bijvoorbeeld ook chocoladedruppels aan toevoegen! Ik zit zelf vol ideeën, de kans is groot dat er hier binnenkort een andere variant uit de oven komt. Dus mocht je tijdens het Sinterklaasfeest eens iets anders op tafel willen zetten? Dit is absoluut een aanrader!

Sinterklaas cruffins kun je het beste op de volgende manieren bewaren, afhankelijk van hoe lang je ze wilt bewaren:

Op kamertemperatuur (1-2 dagen):

Bewaar de cruffins in een luchtdichte doos of een goed afgesloten zak op kamertemperatuur. Zorg dat ze volledig zijn afgekoeld voordat je ze verpakt, zodat ze niet vochtig worden. Zo blijven ze 1 tot 2 dagen lekker.

In de koelkast (3-4 dagen):

Je kunt de cruffins ook in de koelkast bewaren, maar zorg ervoor dat je ze in een luchtdichte verpakking doet om uitdroging te voorkomen. Ze kunnen iets steviger worden in de koelkast, dus warm ze kort op in de oven voor het serveren.

Voor het beste resultaat kun je ze kort (5-10 minuten) opwarmen in een voorverwarmde oven (ongeveer 180°C) voordat je ze serveert. Hierdoor worden ze weer knapperig en smaken ze alsof ze net gebakken zijn. Al zijn ze op kamertemperatuur ook heerlijk. Haal ze dan eerder uit de koelkast en laat ze op het aanrecht op kamertemperatuur komen.

Wil je naast speculaasbrokken ook nog andere lekkere sinterklaasrecepten op tafel zetten tijdens pakjesavond? Dan heb ik de volgende tips voor je voor een lekker volle tafel: een Sinterklaastaart met dulce de leche en chocoladeganache, een hartige banketletterwitte chocolade cheesecakes, en natuurlijk zelfgemaakte warme chocolademelk. Die mag ook zeker niet ontbreken! Wat je ook maakt en hoe is Sinterklaas ook viert en ook als je dit recept midden in de zomer zou willen maken… geniet er vooral van!

Sinterklaas cruffins

Kooktijd 35 minuten Totale tijd 35 minuten
Sinterklaas cruffins met speculoos, schuddebuikjes, chocolade en strooigoed
Moeilijkheidsgraad: Beginner Temperatuur: 200  °C Porties: 6 Beste seizoen: Winter, Herfst

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Haal het croissantdeeg uit het blik en rol het uit. Verdeel het deeg in drie delen, die elk bestaan uit twee driehoeken van het deeg. Druk de snijrand goed aan zodat de rechthoeken één geheel zijn.
  2. Smeer elke rechthoek in met een laag speculoos. Strooi er wat schuddebuikjes overheen.

  3. Rol elke rechthoek over de lange zijde op en snijd vervolgens in de lengte doormidden. Draai de opengesneden kant naar boven en rol op als een slakkenhuis (open kant blijft aan de bovenkant).

  4. Zet de rolletjes in een ingevette muffinvorm.
  5. Bak de speculoos cruffins in 18 – 20 minuten goudbruin op 200 °C (boven- en onderwarmte). Haal na het bakken gelijk uit de vorm.
  6. Smelt intussen wat witte chocolade au bain marie en swirl dit over de cruffins. Leg wat strooigoed op de warmte chocolade en klaar zijn de Sinterklaas cruffins!
  7. Geniet er van!
Keywords: Croissantdeeg, Speculoospasta, Schuddebuikjes, Chocolade, Strooigoed

Share it on your social network

Ga naar de inhoud