Deze herfstige cake, vol met sinaasappel, is heel makkelijk te maken. Hij smaakt heerlijk warm door de kruiden en heeft tegelijk het frisse van de sinaasappel. Heerlijk bij de koffie, thee of warme chocolademelk! Een sinaasappelcake is heerlijk om op een regenachtige dag te bakken en daarna nog warm van te genieten.

Sinaasappelcake

Citrusvruchten en zoete baksels vind ik een fantastische combinatie! Met de rasp en het sap kun je de lekkerste baksels maken. Citroenrasp gebruik ik graag in cakes en met citroensap maakte ik lemon bars. Voor deze sinaasappelcake gebruikte is zowel de rasp van de sinaasappels als het sap. In combinatie met kaneel en koek- en speculaaskruiden… zalig! Helemaal herfstig met de warme smaken. Fruit is altijd goed in een cake! Mocht je stukjes fruit in je cake willen verwerken, zoals in de appel-frambozen cake, dan kun je het fruit het best even door wat bloem of maïzena wentelen. Dar voorkomt dat het fruit naar beneden zakt tijdens het bakken.

Luchtige cake

Het geheim van een luchtige sinaasappelcake is wat mij betreft niet zo ingewikkeld. Ik begin altijd met het loskloppen van de boter met suiker, tot de suiker helemaal opgenomen is in de boter. Hierbij schraap ik tussendoor steeds even de randjes van de kom schoon, zodat daar geen randje suiker ontstaat. Daarna voeg ik één ei toe en mix tot dat helemaal is opgenomen in het beslag. Dan gaat de tweede erbij, de volgende volgt pas als de tweede is opgenomen en zo door. Als alle eieren in het beslag zitten, mix ik nog zeker vijf minuten zodat het een heel luchtig beslag wordt. Pas daarna voeg ik bloem, bakpoeder en andere ingrediënten toe, die ik voorzichtig door het beslag spatel.

Cake bewaren

Cake kun je heel goed en lang bewaren, maar je moet wel even weten hoe je dat het beste doet. Verpak de sinaasappelcake in folie om uitdroging te voorkomen en bewaar de cake daarna in een keukenkastje. In de koelkast droogt de cake namelijk snel uit. In een keukenkastje blijft cake een week goed. Je kunt cake ook invriezen, goed verpakt blijft het dan zeker drie maanden houdbaar. Als de cake beschimmeld of erg uitgedroogd is, kun je ‘m beter wegdoen. Kijk, ruik en proef goed, cake is echt langer houdbaar dan je zou denken… Gelukkig maar!

Sinaasappelcake

Kooktijd 90 mins Totale tijd 1 uur 30 minuten
Sinaasappelcake
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 12 Beste seizoen: Herfst

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakeblik in en bekleed de lange zijkanten en de bodem met bakpapier.

  2. Mix in minimaal vijf minuten de boter en suiker met het vanille extract en het zout tot een romige massa. Schraap zo nu en dan de suiker van de randen van de kom zodat alles opgenomen wordt.

  3. Voeg dan één voor één de eieren toe. Voeg de volgende pas toe als de vorige helemaal is opgenomen. Mix het geheel tot alle eieren zijn opgenomen en het beslag goed luchtig is.

  4. Rasp de schil van één van de sinaasappels en pers allebei de sinaasappels uit. Roer voorzichtig de rasp en het sap door het beslag.

  5. Spatel vervolgens de bloem en het bakpoeder voorzichtig door het beslag en zorg er voor dat alles goed gemengd word.

  6. Schep het beslag in de cakevorm en strik de bovenkant glad. Bak de cake in 60 tot 75 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Komt de satéprikker schoon uit de cake, dan is deze gaar. Is de satéprikker niet (helemaal) schoon, dan zal de cake nog een paar minuten langer moeten bakken, controleer na de toegevoegde baktijd opnieuw of de cake gaar is.

    Eet smakelijk!

Keywords: Sinaasappel, Kaneel, Eieren, Vanille

Share it on your social network

Ga naar de inhoud