Shakshuka vind ik echt ontzettend lekker en het is een gerecht waar je eindeloos mee kunt variëren. De kruiden, de groenten, de saus… Elke keer weer een andere variant op je bord. Dit keer één met meer dan een kilo groenten!

Shakshuka

Wat is shakshuka nou eigenlijk? Ik vind het een hele logische vraag en kan mij voorstellen dat je het niet kent. Tijd om daar verandering in te brengen. Shakshuka is gerecht van gepocheerde eieren in tomatensaus. Aan de saus worden chilipeper en paprika toegevoegd en het wordt gekruid met komijn, paprikapoeder en cayennepeper. Het is een gerecht dat in Zuid Europa en het Midden-Oosten veel gegeten wordt. De oorsprong is niet helemaal bekend, de ene bron zegt dat het gerecht Tunesisch is, anderen beweren dat het uit Turkije of Jemen komt. Wat wel bekend is, is dat Noord-Afrikaanse Joden het gerecht meenamen toen zij naar Israël vertrokken in de jaren ’50.

Ontbijt

Hoewel shakshuka eigenlijk als avondeten gemaakt werd, doopten de Israeli het om tot een ontbijtgerecht. Ik vind het eigenlijk niet eens zo’n gek idee. Sowieso eet ik shakshuka altijd met brood of stokbrood erbij. Plus als je het als ontbijt eet, heb je meteen je hele aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten te pakken. Alles wat je meer eet is extra! Het is op de vroege ochtend wel een klus om alles te snijden, maar met een half uurtje staat het wel op tafel. Leuk idee om in het weekend eens te maken als het koud is buiten. Sowieso zijn gerechten die gestoofd worden heerlijk in de herfst of winter. Denk bijvoorbeeld eens aan stoofvlees met bier, een kipstoofpotje of coq au vin!

Bewaren

Shakshuka kun je ongeveer twee dagen bewaren, mits het helemaal is afgekoeld. In een afgesloten bakje, blijft het in de koelkast ongeveer twee dagen goed. Invriezen van het hele gerecht gaat niet, omdat eieren dan qua textuur niet zo lekker meer zijn. De saus kun je wel van te voren maken en invriezen. Warm de saus weer op door deze op laag vuur aan de kook te brengen. Voeg dan de eieren toe en laat ze stollen, zoals in het recept hieronder.

Moeilijkheidsgraad: Beginner Kooktijd 30 min Totale tijd 30 minuten Porties: 4 Beste seizoen: Winter

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Snijd de ui in stukken en de tomaten en wortel in blokjes, pers de knoflook en hak de peterselie fijn. Schil de zoete aardappel en snijd deze in kleine blokjes.

  2. Smelt 2 eetlepels kokosolie in de pan en fruit hierin de ui, voeg ook de knoflook toe.

  3. Voeg de zoete aardappel toe en bak deze 5 minuten mee. Schep alles goed door elkaar.

  4. Voeg de tomatenblokjes toe, net als de wortel, peterselie, oregano, basilicum, het water en een beetje zwarte peper. Bedek de pan met een deksel en laat het gerecht een minuut of 10 stoven op laag vuur.

  5. Roer dan de babyspinazie door het geheel en wacht even tot dit geslonken is.

  6. Maak dan met een lepel drie holtes in het stoofpotje en breek hierin de eieren. Strooi de geitenkaas over het gerecht en leg het deksel opnieuw op de pan. Laat het geheel 8 minuten op laag vuur stoven.

  7. Na 8 minuten zijn de eiwitten gestold, zo niet leg de deksel nog een paar minuutjes terug tot dit wel het geval is. Bestrooi daarna nogmaals met extra kruiden en het gerecht is klaar om gegeten te worden!

    Eet smakelijk!

     

    Tip: Mocht je wel een spicy shakshuka willen maken, vervang dan de basilicum en oregano door chilipoeder, paprikapoeder en cayennepeper.

Keywords: Ei, Spinazie, Paprika, Tomaten, Kruiden, Ui