Wie kent saucijzenbroodjes niet? Het zijn typisch Nederlandse broodjes van bladerdeeg, gevuld met gekruid gehakt. Je eet ze warm en zelfgemaakt zijn ze het allerlekkerst. Als je een warm saucijzenbroodje koopt zijn ze vaak slap en klef, daar is absoluut geen sprake van als ze uit je eigen oven komen. Lekkerder en verser ga je ze niet vinden!

Saucijzenbroodjes

Anders dan de naam doet vermoeden zitten er in saucijzenbroodjes geen saucijzen. De broodjes worden gevuld met gekruid gehakt. Vaak wordt half om half gehakt gebruikt, de helft varkensgehakt en de helft rundergehakt. Ik gebruik heel graag alleen rundergehakt, dat is zeker net zo smakelijk. Het gehakt kruid ik zelf met peper, zout, knoflook- en paprikapoeder. Rundergehakt vind ik ook lekker als vulling in goed gevulde pitabroodjes, een gevulde Italiaanse bol en gevulde paprika’s

Pauze

Op de middelbare school gingen we vaak, in de pauze of tijdens een tussenuur, even naar de supermarkt. Die stond in dezelfde straat als de school, dus we waren zo heen en weer. Uiteraard voor energydrink en een frikandelbroodje of kaasbroodje. Er waren in de schoolgangen trouwens lockers waar een hele tray energydrink in stond, maar dat terzijde. Ik vond zo’n vet broodje natuurlijk veel lekkerder dan een boterham die de hele dag al onderin mijn tas of in mijn locker had gelegen, sorry mam! 😉 Naast frikandel- en kaasbroodjes haalde ik regelmatig saucijzenbroodjes. Die werden ook in de kantine verkocht, maar die waren dan vaak slap en klef omdat ze al een paar pauzes op een warmhoudplaatje lagen. In de supermarkt waren ze niet heel veel beter, maar vaak wel iets recenter afgebakken. Inmiddels eet ik ze echt niet meer iedere week, maar bij een borrel, een Formule 1 race of een voetbalwedstrijd staan ze toch wel regelmatig op tafel. Moet kunnen toch?

Bewaren

Vers gebakken saucijzenbroodjes zijn natuurlijk het lekkerst als je ze meteen opeet, maar je kunt ze ook bewaren. Bak ze wel af, dan blijft het gehakt het langst goed. Invriezen gaat helaas niet meer, maar op kamertemperatuur en goed afgedekt blijven saucijzenbroodjes zeker drie dagen goed. Opwarmen kan door de oven voor te verwarmen op 200 graden en de broodjes nog ongeveer 5-8 minuten te verhitten. De magnetron vind ik zelf geen aanrader, dan worden ze slap. Wil je de broodjes vooraf maken en later opwarmen? Dat kan ook. Maak de saucijzenbroodjes niet meer dan een dag van te voren en bewaar ze goed afgesloten in de koelkast.

Saucijzenbroodjes

Voorbereidingstijd 5 mins Kooktijd 35 mins Totale tijd 40 minuten
Saucijzenbroodjes
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 4 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven op 200 graden.

  2. Meng het gehakt met het ei en de kruiden. Verdeel het in vier gelijke delen en maak hier kleine worstjes van.

  3. Leg een worstje op één helft van het bladerdeeg en vouw het bladerdeeg er overheen. Herhaal dit met de andere rest en leg ze op een bakplaat met bakpapier.

  4. Druk de randen goed aan met een vork en bestrijk de bovenkanten van je broodjes met eigeel.

  5. Bak de saucijzenbroodjes in 25-30 minuten goudbruin en controleer of het gehakt gaar is.

    Eet smakelijk!

Keywords: Bladerdeeg, Gehakt, Kruiden, Ei

Share it on your social network

Ga naar de inhoud