Wie kent saucijzenbroodjes niet? Het zijn typisch Nederlandse broodjes van bladerdeeg, gevuld met gekruid gehakt. Je eet ze warm en zelfgemaakt zijn ze het allerlekkerst. Als je een warm saucijzenbroodje koopt zijn ze vaak slap en klef, daar is absoluut geen sprake van als ze uit je eigen oven komen. Lekkerder en verser ga je ze niet vinden!
Saucijzenbroodjes
Anders dan de naam doet vermoeden zitten er in saucijzenbroodjes geen saucijzen. De broodjes worden gevuld met gekruid gehakt. Vaak wordt half om half gehakt gebruikt, de helft varkensgehakt en de helft rundergehakt. Ik gebruik heel graag alleen rundergehakt, dat is zeker net zo smakelijk. Het gehakt kruid ik zelf met peper, zout, knoflook- en paprikapoeder. Rundergehakt vind ik ook lekker als vulling in goed gevulde pitabroodjes, een gevulde Italiaanse bol en gevulde paprika’s
Pauze
Op de middelbare school gingen we vaak, in de pauze of tijdens een tussenuur, even naar de supermarkt. Die stond in dezelfde straat als de school, dus we waren zo heen en weer. Uiteraard voor energydrink en een frikandelbroodje of kaasbroodje. Er waren in de schoolgangen trouwens lockers waar een hele tray energydrink in stond, maar dat terzijde. Ik vond zo’n vet broodje natuurlijk veel lekkerder dan een boterham die de hele dag al onderin mijn tas of in mijn locker had gelegen, sorry mam! 😉
Naast frikandel- en kaasbroodjes haalde ik regelmatig saucijzenbroodjes. Die werden ook in de kantine verkocht, maar die waren dan vaak slap en klef omdat ze al een paar pauzes op een warmhoudplaatje lagen. In de supermarkt waren ze niet heel veel beter, maar vaak wel iets recenter afgebakken. Inmiddels eet ik ze echt niet meer iedere week, maar bij een borrel, een Formule 1 race of een voetbalwedstrijd staan ze toch wel regelmatig op tafel. Moet kunnen toch?
Bewaren
Het bewaren en opwarmen van zelfgemaakte saucijzenbroodjes is eenvoudiger dan je denkt. Vers gebakken saucijzenbroodjes zijn natuurlijk het lekkerst als je ze meteen opeet, maar je kunt ze ook bewaren. Bak ze wel af, dan blijft het gehakt het langst goed. Invriezen gaat helaas niet meer, maar op kamertemperatuur en goed afgedekt blijven saucijzenbroodjes zeker drie dagen goed.
Na het bakken van de saucijzenbroodjes is het belangrijk om ze goed te laten afkoelen. Bewaar ze daarna in een luchtdichte doos of wikkel ze in aluminiumfolie en plaats ze in de koelkast. Zo blijven ze tot wel drie dagen vers. Wil je ze langer bewaren? Vries de broodjes dan in. Zorg ervoor dat ze volledig zijn afgekoeld voordat je ze invriest, en gebruik diepvrieszakken of goed afsluitbare bakjes om vriesbrand te voorkomen. In de vriezer kun je saucijzenbroodjes tot drie maanden bewaren.
Bij het opwarmen van de saucijzenbroodjes kun je het beste een oven gebruiken. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bak de broodjes gedurende 10-15 minuten op. Dit zorgt ervoor dat ze weer heerlijk knapperig worden zonder uit te drogen. Heb je haast? Gebruik dan de magnetron, maar houd er rekening mee dat de broodjes minder knapperig worden. Plaats ze ongeveer 1-2 minuten op 600 watt in de magnetron. Voor het beste resultaat is de oven dus de beste keuze!
Saucijzenbroodjes
Wat heb je nodig?
Aan de slag
-
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven op 200 graden.
-
Meng het gehakt met het ei en de kruiden. Verdeel het in vier gelijke delen en maak hier kleine worstjes van.
-
Leg een worstje op één helft van het bladerdeeg en vouw het bladerdeeg er overheen. Herhaal dit met de andere rest en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
-
Druk de randen goed aan met een vork en bestrijk de bovenkanten van je broodjes met eigeel.
-
Bak de saucijzenbroodjes in 25-30 minuten goudbruin en controleer of het gehakt gaar is.
Eet smakelijk!