Ik denk dat vrijwel iedereen pesto kent. Oorspronkelijk wordt het gemaakt met basilicum, olijfolie, knoflook, zout en Parmezaanse kaas. De ingrediënten worden met een vijzel fijngewreven tot pesto. Wat overigens ‘gestampt’ betekent. De klassieke variant heet Pesto alla Genovese en komt dan ook uit Genova in Italië. Toch vind ik het veel lekkerder om zelf pesto te maken en met dit recept maak jij ook in een handomdraai je eigen rucola pesto!

Rucola pesto maken

Pesto is dus niets minder dan een fijngewreven of fijngemalen koude saus. Het hoeft alleen niet gemaakt te worden met de standaard ingrediënten. Dat betekent dat je zelf je eigen draai aan de pesto kunt geven. Voeg vooral de smaken toe die jij het lekkerst vindt! Één van mijn favoriete pesto’s is die met rucola. Rucola geeft de pesto wat extra pit, terwijl je wel echt het idee hebt pesto te eten. Het heeft een lekker kruidige, ietwat pittige smaak. Ik ben er dol op! Daarbij gebruikte ik Grana Padano in plaats van Parmezaanse kaas. Het verschil tussen deze twee Italiaanse kazen is dat Parmezaanse kaas iets pittiger is. Grana Padano is wat zachter van smaak en vond ik daarmee een mooie tegenhanger voor de licht pittige rucola.

Waar gebruik je pesto voor?

Er zijn heel veel manieren om pesto te gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld een heerlijke pasta pesto mee maken of een pastasalade. Of wat denk je van deze pesto- en pizzatwisters, of een tosti met mozzarella en pesto? Wat ook heel lekker (en makkelijk!) is, is een volkorenboterham met kaas en pesto. Ook bij de borrel is pesto aan te raden.

Pesto bewaren

Onderstaand recept is voldoende om één schaaltje rucola pesto te maken. Als je de pesto wilt bewaren dan kan dat heel goed. Dek het schaaltje dan goed af of doe de pesto in een afsluitbaar potje of bakje. Je kunt de pesto ongeveer een week in de koelkast laten staan. Mijn tip is om wel een klein beetje olijfolie op de pesto te schenken zodat het niet uitdroogt.

Wat heb je nodig?

Cooking Mode Disabled

Aan de slag

  1. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.

  2. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en maal tot de pesto smeuïg is.

  3. Breng op smaak met peper en zout.

    Eet smakelijk!

Keywords: Pesto, Rucola, Citroen, Knoflook

Share it on your social network

Ga naar de inhoud