Als er één recept is dat je kunt eten wanneer je wilt, dan is het rode bessensaus. Of je het nou eet als saus voor over de yoghurt bij je ontbijt, over je ijs als toetje of bij vlees bij je warme maaltijd, het smaakt altijd.

Rode bessensaus

Zoals je wellicht weet hebben Koen en ik naast een appelboompje en aardbeienplanten ook twee rode bessenstruiken in onze achtertuin. Daar groeien ieder jaar vreselijk veel bessen aan. Het lijkt ieder jaar meer te worden. Vorig jaar plukte ik anderhalve kilo bessen in totaal, dit jaar was dat anderhalve kilo van iets meer dan een halve struik. De rest van de bessen was nog niet helemaal mooi rijp, maar inmiddels hebben we ruim drie kilo bessen geplukt. Lekker veel dus, maar wat doe je er mee? Dat vroeg ik op Instagram ook. Bessenjam en rode bessensap werden het meest genoemd. Dat is het, voor nu, niet geworden. Eerder heb ik van de eerste bessen al een rode bessencompote gemaakt. Nu dus rode bessensaus. Het is heel makkelijk en snel te maken. Ideaal om snel een grote hoeveelheid bessen te verwerken.

Vier seizoenen

Rode bessensaus kun je lang bewaren, mits je het op de juiste manier doet. Zorg voor goed gesteriliseerde flessen of potten, laat ze ook goed drogen. Schenk de saus warm in de flessen of potten en sluit ze meteen af. Doordat de saus afkoelt in het glas, trekt het deksel vacuum en kun je het lang bewaren op een koele, donkere plaats. Je kunt het ook in goed afsluitbare bakjes of zakjes invriezen. Zo kun je het hele jaar door genieten van rode bessensaus! Wat denk je van een rode bessensaus bij een gevulde rollade in een notenkorstje met Kerst? Als onderdeel van de dressing bij een heerlijke zomerse salade? Of over een heerlijk zelfgemaakte pudding? Waar ga jij de saus voor gebruiken?

Rode bessensaus

Kooktijd 20 20 mins Totale tijd 20 minuten
Een zalige rode bessensaus. Gemaakt van rode bessen, met kaneel, vanille en suiker.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 1 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Breng het water in een pan aan de kook.

  2. Voeg de bessen toe en kook ze vijf minuten mee.

  3. Giet de bessen met het water in een zeef en vang het water in een aparte kom op. Druk de bessen met de bolle kant van een lepel door de zeef, boven de kom waar ook het water in opgevangen is, tot je in de zeef alleen nog pitjes overhoudt.

  4. Giet het water met de bessenpuree terug in de pan en breng aan de kook met de suiker, kaneel en het merg uit het vanillestokje.

  5. Meng de maïzena met een klein beetje water tot een papje en voeg dit aan de saus toe. Roer tot de saus wat is ingedikt. Haal dan de pan van het vuur en laat afkoelen. De saus zal nog iets verder indikken als het afkoelt.

    Eet smakelijk!

Keywords: Rode bessen, Kaneel, Suiker, Vanille

Share it on your social network

Ga naar de inhoud