Ik vind rode bessen heerlijk en heb twee struiken in de tuin staan waar ze jaarlijks volop aan groeien. Vorig jaar haalde ik anderhalve kilo in totaal van de struiken af, dit jaar is dat al een kilo van een halve struik. Dat belooft veel goeds dus. Terwijl de overige rode bessen verder rijpen maakte ik alvast een grote pot rode bessen compote van een deel van de oogst. 

Rode bessen compote

In eerdere jaren heb ik van de rode bessen voornamelijk jam gemaakt. Ik combineerde de bessen met aardbeien en voegde er steranijs aan toe terwijl de jam kookte. Echt heerlijk, maar inmiddels heb ik wel voldoende voorraad voor nóg een jaar in huis. Tijd dus om eens iets anders te maken. Het werd rode bessen compote. Heerlijk bij vlees, bijvoorbeeld eend of biefstuk. Maar ook als dessert met ijs of hangop én door de yoghurt bij het ontbijt. Kortom, de hele dag door genieten!

Vakantiebaantje

Toen ik nog heel wat jaren jonger was, zelfs nog te jong voor een bijbaantje in een supermarkt, had ik wel jaarlijks een vakantiebaantje. Ik plukte rode bessen. Als je in de Betuwe tussen de fruitbomen woont, dan hoort dat er bij. In nog geen vijf minuten was ik op mijn “werk”. Ik hoefde er de straat maar voor uit te fietsen en ik was er. Met een grote groep leeftijdsgenoten waren we daar de hele dag in de weer om kistjes te vullen met bakjes bessen. Elk vol kistje leverde een loterijbonnetje op dat je aan het eind van de vakantie kon inleveren voor geld. Uiteraard stond je naam op het bonnetje, anders kon iemand anders er met je verdiende geld vandoor gaan en dat was natuurlijk niet de bedoeling. Ik vond het best leuk om te doen, al was ik niet enorm snel. Het leverde wel een leuk extra zakcentje op. Inmiddels heb ik zelf wat rode bessen struiken in de tuin. Als ik de bessen voor de rode bessen compote pluk, denk ik altijd aan die tijd terug.

Bewaren

Als je de rode bessen compote warm in de potjes giet en de potjes meteen goed dichtdoet, kun je het in de koelkast tot twee weken bewaren. Je kunt compote langer bewaren als je het invriest. In goed afsluitbare bakjes blijft het tot drie maanden goed.

Rode bessen compote

Kooktijd 20 20 mins Totale tijd 20 minuten
Een pot rode bessen compote met sinaasappelrasp en kaneel
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 1 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Ris de bessen van de takjes. Je kunt dit met je vingers doen, of met een vork.

  2. Breng het sinaasappelsap met het bessensap en suiker aan de kook.

  3. Voeg alle andere ingrediënten, behalve maïzena, toe en laat ongeveer een kwartiertje koken. De bessen zullen kapot springen.

  4. Meng de maïzena met een beetje koud water en roer tot een glad papje. Voeg dit toe aan de kokende saus en breng op zacht vuur weer tegen de kook aan tot de compote bindt. Als de compote afkoelt, bindt het nog verder.

  5. Schenk de compote in een goed afsluitbare, steriele pot en laat verder afkoelen.

    Eet smakelijk!

Keywords: Rode bessen, Sinaasappel, Kaneel, Suiker

Share it on your social network

Ga naar de inhoud