Voor deze heerlijke risotto met prei en champignons heb je maar zes ingrediënten nodig! Je voegt wat kruiden toe en klaar ben je. Dit recept kost een half uurtje tijd, maar het is zeker de moeite waard.

In 30 minuten klaar

De eerste keer dat ik deze risotto wilde maken vroeg mijn man zich af: “Waarom zou je risotto maken als je rijst kunt koken? Dat is veel sneller klaar!”  Ik heb, eigenwijs als ik ben, doorgezet én hem het gerecht laten maken. Koen mopperde en sputterde wat af. Toen het bijna klaar was heeft hij een hapje geproefd en gaf direct toe dat de rijke en vollere smaak (zijn woorden!) van de risotto niet te vergelijken is met rijst. Daar kan ik hem alleen maar gelijk in geven! Nog altijd vindt Koen dit niet het allerleukste om te doen, maar het resultaat maakt dat hij het regelmatig kookt.

Risotto

Risotto is een Italiaans rijstgerecht. Riso betekent rijst, het achtervoegsel otto heeft geen echte betekenis. De rijst wordt eerst een paar minuten aangebakken in boter en daarna gekookt in bouillon. Voor dit gerecht gebruik ik passenstoelen bouillon, maar je kunt ook bijvoorbeeld voor groente- of kippenbouillon kiezen. De smaak van het gerecht verandert hierdoor wel. Het kernmerkende aan risottorijst is dat de korrels veel vocht op kunnen nemen. De korrels bevatten daarnaast veel zetmeel waardoor de rijst wat kleverig wordt en het gerecht heerlijk smeuïg.

Risotto bewaren

Als je iets teveel risotto gemaakt hebt, dan kun je dat heel makkelijk bewaren. Als je het in een goed afsluitbaar bakje bewaart, dan blijft het in de koelkast 2 dagen goed en in de vriezer kun je het tot 2 maanden bewaren. Laat risotto, voor je het in de koelkast of vriezer zet, niet langer dan 2 uur afkoelen. Als je het gerecht opnieuw wilt opwarmen, kun je dat het best in een pan doen. Voeg wat bouillon toe om de risotto weer smeuïg te maken, in plaats van boter of olie. De risotto zal niet zo lekker zijn als toen je het maakte, maar je kunt er zeker nog van genieten!

Risotto met prei en champignons

Kooktijd 35 35 mins Totale tijd 35 minuten
Romige risotto met prei in ringen, champignons in partjes en geraspte oude kaas.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 2 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Veeg de champignons schoon en snijd ze in plakjes, snipper de ui en snijd de prei in ringen.

  2. Verhit wat olie in een pan en bak hierin de champignons. Breng in een pan de paddenstoelenbouillon aan de kook.

  3. Haal de champignons uit de pan en leg deze op een bord apart.

  4. Bak vervolgens de ui in de pan en voeg de risottorijst toe, bak dit tot de korrels glazig zijn geworden.

  5. Voeg dan een scheut bouillon toe en roer deze door de risottorijst. Voeg de volgende scheut toe als de vorige helemaal is opgenomen. Ga zo door tot alle bouillon is toegevoegd en laat het geheel zachtjes doorkoken tot de korrels beetgaar zijn. Dit duurt in totaal 20 minuten.

  6. Schep de prei na ongeveer 10 minuten door de risotto.

  7. Voeg de champignons weer toe als de risotto gaar is en schep de kaas en de kruiden er doorheen.

    Eet smakelijk!

Keywords: Rijst, Champignons, Ui, Prei, Kaas, Kruiden

Share it on your social network

Ga naar de inhoud